• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Ovenschotel prei gehakt

Snel, makkelijk lekker en goedkoop: Sofie Dumont maakt een lekkere ovenschotel met gehakt, prei in kaassaus en aardappelpuree in haar kookprogramma De Keuken van Sofie.

Onskookboek.be » Makkelijke Recepten » Ovenschotel prei gehakt

6 Reacties

Snel, makkelijk lekker en goedkoop: Sofie Dumont maakt een lekkere ovenschotel met gehakt, prei in kaassaus en aardappelpuree in haar kookprogramma De Keuken van Sofie.

Een hachis parmentier is een ovenschotel bestaande uit 3 lagen: onderaan gehakt, waarop een laag groenten en daarop een laag aardappelpuree.

Gebruik als groenten wat in die periode in het seizoen is: Sofie gebruikte in November prei. De moeder van Sofie (en de onze trouwens ook) maakte deze schotel ook met visfilets zonder graten in plaats van gehakt op de bodem van de schotel. een andere Vlaamse klassieker is prei met hesp en kaassaus in de oven.

2 toch wel rare uitspraken in die aflevering van De Keuken van Sofie van 19 november 2012 met als titel: Hete Bliksem. Eerst legt Sofie uit wat hete bliksem is in Nederland (aardappel-appel puree), dan zegt ze dat in Aalst Hete Bliksem hetzelfde is als Hachis Parmentier en begint ze aan haar gehakt, prei, aardappelpuree ovenschotel te werken.

Dan gaat Sofie naar haar tuin en trekt alle prei uit onder het motto: "het is genoeg geweest, anders wordt het te koud". Er is wel degelijk het Vlaamse woord "winterprei": winterharde prei die je de ganse winter op je veld kan laten staan, totdat de prei in de lente van het volgende jaar begint door te schieten.

We merken ook op dat Sofie expliciet vermeldt dat ze veel zout in haar saus doet. Ietwat in tegenstelling tot haar recepten op donderdag , waar ze geen zout in gebruikt. Je zou natuurlijk ook gewoon zoals moeder altijd zei: "genieten van alles maar altijd met mate".

Ovenschotel recept

  • hoeveboter
  • 1 ajuin
  • ½ kilogram gehakt
  • ½ kilogram loskokende aardappelen voor de puree (pureer met 1 biologisch ei, wat hoeveboter, wat melk en peper, zout en nootmuskaat)
  • 1 bussel prei

Voor de kaas-bechamelsaus:

Sofie vermeldt geen hoeveelheden bij haar recept, als vuistregel nemen we 75 gram bloem, 75 gram hoeveboter op 1 liter melk en 125 gram gemalen kaas.

  • evenveel hoeveboter als bloem
  • volle melk
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 pak gemalen kaas Emmentaler of Parmezaanse kaas van Carrefour
  • chapelure

Hoe maak je een ovenschotel met gehakt, prei, aardappelpuree en kaassaus

Lekker, makkelijk en goedkoop: hachis parmentier recept om een ovenschotel te maken met gehakt, prei, kaassaus en aardappelpuree

  1. Snijd de ajuin in redelijk fijne stukjes en stoof aan in een pan met hoeveboter.
  2. Kruid het gehakt met peper en zout, doe met de ajuinen bij in de pan en duw het vlees met een houten lepel uit elkaar zodat er geen te dikke stukken gehakt in gaan bakken. Laat rustig maar goed aanbakken, en roer zo nu en dan om terwijl je ondertussen aan de prei begint.
  3. Was de prei en snijd in ringen, doe in een Tefalpan en laat zachtjes stoven.
  4. Voor de witte roux smelt je in een sauspot boter en vooraleer ze begint te kleuren voeg je de bloem in 1 keer toe. Roer om en laat drogen tot het naar koekjes ruikt. De kleur mag ook ietsjes veranderen.
  5. Oven voorverwarmen op 200 °C
  6. Voer er wat melk aan toe en roer tot een dik papje tot deegje waar je makkelijk de klonters kan uitroeren. Voeg meer melk toe en werk door het papje/deegje. Herhaal tot je saus de gewenste dikte heeft en er geen klonters achterblijven. eb je toch klonters, doe de saus dan gewoon door een zeef alvorens verder te werken.
  7. Kruid goed bij met peper en zout, laat even opkoken en voeg er dan de gemalen kaas bij. Roer goed om en meng dan door de prei.
  8. Neem een ovenschotel en doe er het gebakken gehakt in: druk aan in 1 laag.
  9. Giet er dan de prei in de kaassaus over en strijk glad.
  10. Zorg dat de aardappelpuree niet te dik is,(voeg indien nodig room, melk, zure room of platte kaas toe) en leg bovenop de prei.
    trek er met een vork lijnen in ter garnering of:
  11. Strooi er nog wat chapelure en wat geraspte kaas over en zet de ovenschotel een 15 tal minuten in de oven op 200 graden.

Filed Under: 57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin

Reader Interactions

Reacties

  1. Herrygers zegt

    november 6, 2019 at 6:19 pm

    Ik krijg regelmatig van mijn gebuur Suikertop ofte groenlof je vind het niet op de markt of in de supermarkt .Ik maak het klaar als Andijvie en vind het heel lekker maar zijn er nog andere recepten
    Martha

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      november 6, 2019 at 9:41 pm

      Mooi van je buur!

      Groenlof is ook heerlijk in witloof recepten Martha. (stoven zoals witloof en serveren met kasssaus. Of met hesp en kaassaus in de oven)

      Ook lekker in salade.

      Altijd lekker in aardappelpuree. Zeker wanneer je apart ui en spekjes bakt, hierin fijngesneden groenlof snel laat slinken en dat alles door aardappelpuree mengen.

      Hoe makenjij en je buur het klaar?

      Beantwoorden
  2. Walter Bosman zegt

    mei 20, 2019 at 7:47 pm

    aanbevolen zeer lekker

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      mei 23, 2019 at 8:16 pm

      Dank Walter en smakelijk!

      Beantwoorden
  3. Sabrina Huylebroeck zegt

    februari 18, 2014 at 2:46 pm

    lekker

    Beantwoorden
  4. Linda van Haute zegt

    februari 18, 2014 at 8:24 am

    lekker

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!