Grote honger? Wil je snel een lekker gerecht op tafel zetten? Ga dan aan de slag met dit lekker makkelijk oosters recept voor noedels met kip dat iedereen zelf kan maken.
Het “geheim” van de Chinese of Aziatische keuken is het gebruik van soja saus (umami smaak) in plaats van zout om de pasta kip gerechten op smaak te brengen.
Gebruik geen MSG (monosodiumglutamaat) want met de ingrediënten onderaan is dit pasta gerecht niet alleen veel gezonder, maar vooral simpel, snel klaar en lekker. Sojasaus bevat immers dezelfde smaakmaker -umami- dan degene in MSG, maar dan wel gezond zonder dat je er hoofdpijn van zou krijgen. Ook de extra smaak van het weekvocht van gedroogde paddestoelen is niet te evenaren.
Indien u snelle recepten wil klaarmaken, is wokken steeds een goed uitgangspunt.
Kip marinade
- 2 eetlepels soja saus
- 1 eetlepel rijst wijn of sherry
- anderhalve eetlepel maïzena
Noedels met kip ingrediënten voor 4 personen
- 360 gram kippenvlees
- 150 gram platte rijst noedels of wat je zelf normaal klaarmaakt aan Italiaanse noedels
- indien gewenst: 150 soja spruiten
- groen van 3 lente uien
- 4 droge shitake paddestoelen
- 2 theelepels fijngehakte verse gemberwortel
- 2 theelepels fijngehakte verse knoflook
- 2 theelepels Sambal Oelek of 1 rode, verse peper: in de lengte gehalveerd en dan in halve ringetjes gesneden
- 2 theelepels soja saus
- zout en peper naar smaak
- indien gewenst: 1 theelepel sesamolie
- 5 eetlepels pinda olie om te bakken
Hoe de kip met noedels wokken
- Snijd het vlees van de kip in 1 tot 2 mm dunne stukjes voor de wok.
- Doe het vlees van de kip in de marinade en laat minimum een half uur marineren.
- Week de shitake paddestoelen in heet water voor minstens een half uur.
- Week de rijst noedels in heet water of kook de Italiaanse pasta al dente in gezouten, kokend water.
- Snijd de lente ui in stukken van ongeveer 3 centimeter.
- Druk het water uit de geweekte shitake paddestoelen, verwijder de steeltjes en snijd in stukjes (wij snijden ze graag zeer klein, maar groter mag ook).
- Maak de wok heet en voeg 3 eetlepels olie toe. Gebruik liefst een dikke Le Creuset wok of een echte, oosterse wok. Een alternatief is een Tefal wok (plakt nooit maar verdraagt geen hoog vuur zoals een echte wok) als u nog nooit noedels hebt proberen te wokken. Wok hierin de koude, geweekte rijstnoedels tot ze warm zijn en verwijder uit de wok.
- Verwijder aangebakken noedels uit de wok.
- Doe 2 eetlepels olie en de Sambal Oelek of de verse, fijngesneden peper in de wok, voeg het kippenvlees toe en wok de stukjes vlees uit elkaar tot de roze kleur verdwenen is.
- Voeg de look, gemberwortel en shitake paddestoelen toe en wok tot het aroma vrijkomt (enkele seconden als de wok heel heet is).
- Doe de noedels opnieuw in de wok en breng op smaak met peper, zout en soja saus.
- Voeg – indien gewenst nu de soja spruiten en – de lente uien in de wok en serveer wanneer de soja spruiten heet zijn.
- Voeg eventueel enkele druppels sesamolie toe en serveer deze lekkere kip pasta onmiddellijk.
Je kan oneindig veel variaties verzinnen op dit basis kip met noedels recept.
Vervang de rijst noedels met uw favoriete pasta noedels – “maggie eiernoedels”, mihoen, spaghetti… – en het kippenvlees met varkensvlees, eend of kalkoen, wok een ui of paprika mee: als het resultaat lekker is, ben je goed bezig.
Een reactie achterlaten