Maak deze makkelijke noedelsoep in de slowcooker zodat je er geen omkijken naar hebt. Ideaal eenpansgerecht voor een drukke doordeweekse dag.
En alhoewel je de slowcooker eerder tijdens de koudere wintermaanden uit de kast zou halen… Met (dit) wisselvallig regenweer is het ideaal: ga even buiten (naar de winkel) wanneer de zon schijnt, en je slowcooker blijft rustig doorkoken zonder dat je erbij moet blijven.
Noedelsoep maken in de slowcooker

Uiteraard is de slowcooker ideaal om stoofvlees of beenderen te garen tot bouillon.
Voor groenten moet je wel een beetje uitkijken welke groenten je de volle 8 uur kan laten mee koken. Dit zijn vooral dezelfde groenten die je aan stoofvlees zou toevoegen zoals wortelen, knolselder, rapen, aardappel, ui, selder, prei of paprika. Zachtere groenten voeg je bijvoorbeeld pas het laatste uur toe.
En pasta voeg je best pas toe in het laatste half uur.
Makkelijkst is het receptenboekje van je slowcooker te raadplegen, of sluit je aan bij de vele slowcooker facebook groepen voor extra inspiratie. Uiteraard kan je ook altijd heir je vragen stellen :-)
Paleo noedelsoep

Wie het paleo dieet volgt (of De Voedselzandloper), die zal terecht opmerken dat normale rijstnoedels of gewone spaghetti niet paleo zijn: granen zijn immers niet toegelaten in beide diëten. Gelukkig bestaat er ook boekweitpasta – soba noedels zoals de Japanners het noemen. Wel goed op de verpakking letten, dat de ingrediënten geen tarwe bevatten.
Wie vindt dat ook boekweit niet paleo is, die kan dan weer shirataki noedels gebruiken: deze komen immers van de konjac wortel, dus geen graan en ook geen pseudograan.
Wie vindt dat konjac noedels bewerkt voedsel is, dus ook niet paleo… Toch even vermelden dat er ook geen slowcookers waren in de paleo tijd. Om maar te zeggen: kook met moderne ingrediënten en apparaten, maar blijf wel paleo denken: vooral veel groenten eten en wanneer het kan (wanneer de jacht gunstig was of wanneer je geldbeugel het toelaat): vlees en vis. Eitjes zijn nog het makkelijkst gekocht of gewonnen, net zoals in de oertijd mogen we gokken.
Tenslotte: paleo is niet alleen de juiste ingrediënten eten. Zou dat zo zijn, dan had ik nu geen pijnlijke rug en kon ik weer lopen als een kind… Paleo is vooral gezond leven, gebaseerd op het leven van onze voorouders. Dit houdt dus in de eerste plaats in: leven in een gezonde omgeving, flink wat bewegen en uiteraard gezond eten.
Wat de Romeinen ons kunnen leren over de slowcooker

Wist je dat de Romeinen hun vlees omwikkelden met klei en zo in het vuur gooiden? Voordeel was dat het vlees kookte in eigen nat. Ook klei is vochtig, dus je vlees wordt niet gebakken en gaat dus zeker ook niet aanbakken.
Een slowcooker is zowat de moderne versie van wat de Romeinen al deden… maar dan wel op elektriciteit. Slow cooker vertaalt in “trage koker”: 6 tot 8 uur, of ‘s morgens alles ij je pot en een lekkere maaltijd is gaar en klaar wanneer je ‘s avonds weer thuiskomt.
Voor vlees en groenten hoef je nauwelijks water toe te voegen zodat je ingrediënten – net zoals bij de Romeinen – garen in eigen nat.
Voor soep voeg je uiteraard wel wat extra water toe.
Omgekeerd kan je een half uurtje voor het einde van de kooktijd een maizenapapje aan de slowcooker toevoegen, zodat je een gebonden saus zal hebben op het einde van de gaartijd.

Nu hoor ik de energie bewuste lezer denken: wat gaat me dat kosten aan elektriciteit wanneer die slowcooker een 6tal uren aan gaat staan? Wel: als vuistregel kan je stellen dat 1 uur bakken in de oven ongeveer evenveel kost als 2 keer koken in de slowcooker. Je slowcooker maakt immers veel minder hitte dan je oven. Uiteraard zal koken op gas altijd goedkoper uitkomen… Maar het gemak van de slowcooker waar je verder geen omkijken naar hebt: moet je voor jezelf uitmaken wat je dat waard is.
En niets belet je om een grote pot op het gasvuur te zetten en bijvoorbeeld je stoofvlees daarin rustig te laten pruttelen op een zo laag mogelijk vuurtje (of op de kachel zoals mijn moeder en grootouders het deden!).
Laat in een reactie weten waar jij de slowcooker voor gebruikt! Smakelijk!

Noedelsoep = Maaltijdsoep waar alles in zit wat je nodig hebt!
Ingrediënten
- rotszout en peper van de molen
- 750 gram kippenborsten
- 2 liter kippenbouillon
- 3 biologische wortelen
- 3 selder stengels
- 1 grote ui
- 5 knoflookteentjes
Je Favoriete Kruidentuiltje of kruidenbuiltje bijvoorbeeld:
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
Op het einde toevoegen:
- 250 gram noedels of pasta bijvoorbeeld dunne spaghetti is zeker overal te vinden, boekweitnoedels - soba - of konjac noedels zijn paleo - dus ook glutenvrij -
- naar smaak rotszout, peper van de molen, vers geperst citroensap (van 1 citroen)
- vers gehakte bieslook lenteuitjes en/of peterselieblaadjes
Bereiding
- Kruid de kippenborsten naar wens met rotszout en peper van de molen. Leg ze onderaan in de slowcooker.
- Giet er de kippenbouillon over, en voeg in schijfjes gesneden wortelen, in stukjes gesneden selder, fijngehakte ui, fijngehakte knoflook en je kruidenbuiltje toe. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat alles zo een 8tal uur garen.
- Verwijder de kip uit de pot en snijd in stukjes.
- Doe de pasta en de kip weer in de pot, zet het deksel op de pot en laat de pasta een 35 tal minuten garen op laagste stand.
- Proef en breng je noedelsoep verder op smaak met rotszout, peper van de molen en flink wat citroensap. Garneer met vers gehakte tuinkruiden en serveer onmiddellijk.
Een reactie achterlaten