Pasta alla carbonara is een lekker Italiaans recept op basis van eieren, kaas, spek en zwarte peper. Uiterst lekkere en snelle versie van spaghetti carbonara uit SOS Piet.
In Italië wordt olijfolie toegevoegd, waar in Piet’s "Vlaams" recept room wordt gebruikt. Piet gebruikt evenveel eieren als room. Als je dan toch spek bakt en een pan met vet overhoud, kan je dit vet gebruiken in plaats van room.
Gezonder is natuurlijk plantaardige vetten te gebruiken. Niet de sojaroom van Alpro waar Piet steeds reclame voor maakte. Je zou denken: plantaardige vetten/room van alleen soja: dat is toch gezond? Ik noem plantaardige room gezond als de room vers is en alleen uit soja en water bestaat.
Hoe kan het anders dat Piet na zoveel jaren sojaproducten promoten, toch diabeet werd en een trombose kreeg? Een hint zijn alweer de verborgen suikers. Aan Alpro Soya Cuisine wordt fructose-glucosestroop toegevoegd. Jammer, want alle extra, snelle suikers doen de bloedspiegel onnodig snel stijgen, met hoogstwaarschijnlijk welvaartsziekten als gevolg (diabetes type 2 + hart en bloedvaatziekten).
Wil je meer lezen hoe je meer energie en een beter imuunsysteem verkrijgt door de snelle suikers uit je voeding te weren (en weten waar ze verborgen zitten), koop dan 40 dagen zonder suiker, of zoals ik het zelf noem: meer energie met minder suiker!
Verder wordt er "aroma" toegevoegd en nog ander fraais zoals stabilisatoren en emulgatoren. Nochtans kan je zelf room maken door (geweekte) noten met wat water te mixen: klaar en zonder enige toevoegsels.
Terug naar het recept: je kan zonder verder te discussiëren over gezondheid, het gerecht ook serveren met olijfolie en een verse eierdooier bovenop het bord spaghetti. Heel belangrijk is de pasta te kruiden met vers gemalen zwarte peper.
Dit gerecht kan ook bereid worden met andere pasta soorten zoals:
- platte fettuccine noedels
- holle, buisjes rigatoni pasta
- dikke macaroni-bucatini pasta of
- in spiraaltjes gedraaide spirelli.
Spaghetti carbonara ingrediënten
- 1/4 kg spek
- 1 fijngesnipperde ajuin
- 2 fijngesnipperde teentjes knoflook
- 4 verse, biologische eieren
- 200 ml room
- 150 gram vers geraspte kaas (Parmezaanse of Pecorino schapenkaas)
- uw favoriete pasta (500 gram voor 4 personen) : spaghetti, bucatini, fettuccine of rigatoni
- vetstof (olie) om te bakken
- fijn gesnipperde bieslook
Spaghetti carbonara maken: eigen variatie op SOS Piet
- Vul een pot met water, voeg zout en een beetje olie toe en breng aan de kook.
- Kook de spaghetti of andere pasta beetgaar ‘al dente’ volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
- Doe wat vetstof in de pan en bak hierin de stukjes spek tot ze krokant zijn. Voeg dan pas de stukjes ajuin en look toe.
- Als de spaghetti beetgaar gekookt is, giet je deze onmiddellijk af en spoel direct onder koud water.
- Doe de spaghetti terug in een pan en warm op.
- Klop ondertussen de eieren goed op in de room.
- Meng het eier-roommengsel door de warme spaghetti en dien onmiddellijk op: neem voor ieder een bord, doe er de spaghetti carbonara in en bestrooi met de stukjes spek,
fijngesnipperde bieslook en de geraspte Parmezaanse kaas.
Hugo Bracke zegt
Waarom een goed Italiaans recept veranderen? Een Carbonara is alleen ei met geraspte parmesaan zonder room, vraag het aan een echte Italiaanse kok.
Ons Kookboek zegt
Piet maakt nog steeds reclame, een goed klassiek recept werd op vtm dikwijls veranderd totdat een product van de sponsor kon getoond worden. Als iemand sponsort, zie je heel andere dingen dan in de klassieke keuken. Om alle verwarring te voorkomen zou het beter zijn het nieuwe gerecht correcter te benoemen, inderdaad Hugo.
Ank van Scheijen zegt
lijkt me lekker. gahet vandaag proberen