Een zeer makkelijk recept om biefstuk te bakken met een heerlijk recept om zelf een lekkere saus te maken (die je kan invriezen voor als je nog eens steak gaat bakken).
Recept voor 4 personen, klaar in 2 uur. De tijd wordt vooral opgeslorpt door het maken van de wijnsaus. Voordeel is dan weer dat je deze saus lang op voorhand al kan maken, eventueel voor in de diepvries en opwarmen als je steak gaat bakken.
Biefstuk met saus recept
Voor het vlees:
- 4 dikke biefstukken van 200 gram elk
- hoeveboter
- versgemalen zwarte peper en zout
Voor de wijnsaus:
- 300 ml rode wijn
- 300 ml magere vleesbouillon
- 1 busseltje peterselie
- groen van een selder
- 1 schijfje citroen
- prei
- 50 gram mager gerookt spek
- 1 rauwe aardappel
- 1 dikke ui
- 1 teentje knoflook
- 1 koffielepel tijm
- versgemalen peper
- 50 gram hoeveboter
- 35 gram bloem
- indien nodig: sap van 1/2 citroen
Hoe biefstuk met saus maken
- Neem een pot, doe er de wijn en de bouillon in en voeg het schijfje citroen, en de fijngesneden peterselie, selder en prei toe. Laat een 30 tal minuten gewoon trekken.
- Zet de pot op een vuur, breng aan de kook, houd het vuur hoog en doe geen deksel op de pot zodat de saus tot 400 ml kan inkoken.
- Zeef deze fond en laat afkoelen.
- Snijd ondertussen het spek, de aardappel, de ajuin en het knoflookteentje fijn.
- Neem een brede, hoge pan, smelt er de boter in en fruit er het spek met de ui en de aardappel even in aan.
- Doe er dan het knoflookteentje, peper en tijm bij en laat verder stoven (zorg dat de look niet aanbakt).
- Strooi er de bloem over en roer tot de kleur van het mengsel lichter wordt.
- Giet er dan de gezeefde fond bij en blijf roeren tot de saus mooi gebonden is.
- proef en breng indien nodig verder op smaak met peper, zout of vers geperst citroensap.
- Bak de biefstukken in een pan (het vlees eerst kruiden met peper en zout) waar ze net in passen (vraag uw slager om raad voor de gewenste baktijd voor de door jou gewenste cuisson) in boter zodat het vlees begint te sissen en nooit gaat koken.
- Serveer de biefstuk met de saus, gekookte aardappelen of frieten of kroketten.
Een reactie achterlaten