Heerlijk smullen van dit snel en makkelijk recept voor ree. Koop geen hert maar kies voor ree, zodat je veel sneller kan bakken.
Let op dus dat je geen hertenvlees koopt, want ree is meer geraffineerd, bakt sneller en heeft een minder uitgesproken wild smaak: het lijkt meer op zeer lekker lamsvlees. Waarom zeer:lekker in vergelijking met lam? Omdat het ree graast op kruiden, knoppen, jonge scheuten, noten, paddestoelen: smaken die het vlees duidelijk anders gaan beïnvloeden dan een lam gevoed op een grasweide, al dan niet bijgevoed met kunstmatig voedsel.
Ree is lekker op zich en hoef je niet te marineren. De rug en de bout worden veel verkocht. De koteletten zijn ook lekker gebakken in de oven als je het vlees regelmatig overgiet met het bakvocht.
Hertenvlees heeft een uitgesproken wild smaak. Het ganse dier kan gegeten worden, maar consumenten verkiezen filet en steak omdat deze snel in de pan gebraden kunnen worden. Hertengebraad wordt bereid door het vlees lichtjes te marineren. Andere stukken vlees van dit worden verwerkt in stoofpotjes met een marinade van wijn en specerijen.
Klassiek worden hert geserveerd met appelen, peren, veenbessen, wintergroenten, kastanjes, paddestoelen en compotes. Ook lekker is een saus op basis van mosterd of peper.
Ingrediënten
- 350 gram ree bil in stukjes gesneden
- boter en olie om te bakken
- een bussel verse venkel of een klein beetje rozemarijn
- roze peperkorrels
- 1 onbespoten limoen
- 1 tot 2 eetlepels honing
Hoe snel ree klaarmaken
- Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit.
- Hak de venkel ruwweg fijn.
- Verwarm een pan met olie en boter op een hoog vuur en bruin de met peper en zout bestrooide stukken ree snel aan alle kanten.
- Verlaag het vuur en voeg de limoen schil en limoensap toe en roer alles goed om. Zorg dat al het bruin dat aan de pan kleeft terug in het vocht wordt opgenomen.
- Voeg honing toe naar smaak, de venkel of rozemarijn en de peperbolletjes toe, blijf roeren tot je vindt dat het vlees voor jou gaar genoeg is (niet te lang op het vuur laten!). Proef ook dat de rozemarijn niet gaat overheersen, anders weer uit de pan nemen.
Serveer dit ree recept onmiddellijk met de saus en bijvoorbeeld lichtjes gebakken aardappelen en een simpele maar verse salade.
Een reactie achterlaten