Een zeer makkelijke versie van deze Franse klassieker: lekker gegratineerde uiensoep maken, geserveerd met stokbrood en kaas.
Het wordt misschien wat tranerig bij het snijden van 1.5 kg uien, maar het eindresultaat van dit ajuinsoep recept is de tranen meer dan waard!
Dit recept is voor 8 personen en is klaar in 45 minuten.
Uiensoep recept
- anderhalve kilogram uien
- 4 teentjes knoflook
- 40o ml droge witte wijn
- 2 liter kippenbouillon
- 1 vers kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
- 1 stokbrood
- 200 gram gemalen kaas
- wat hoeveboter
Uiensoep maken
- Pel en snijd de uien in dunne ringen.
- Stoof ze aan in de gesmolten, schuimende boter, blijf roeren tot de uien goudbruin gekleurd zijn.
- Voeg intussen beetje bij beetje de wijn bij.
- Giet de kippenbouillon bij.
- Voeg de geperste lookteentjes en het kruidentuiltje bij en naar smaak peper en zout.
- Dek af en laat twintig minuten zachtjes koken.
- Snijd intussen het stokbrood in vingerdikke schijven, bestrooi ze rijkelijk met de gemalen kaas en zet ze onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
- Leg in elk bord een of twee stukjes brood.
- Giet de hete uiensoep erover en serveer meteen.
Een reactie achterlaten