Makkelijke ajuinsoep met weinig ingrediënten: dus lekker goedkoop. Vullend geserveerd met brood, kaas en wijn zodat je van dit ene recept een complete maaltijd kan maken.
Serveer deze ajuinsoep – uniek met witte porto – lekker warm, gegratineerd of gewoon met kaas op een korstje knapperig brood als complete maaltijd.
Porto is een heerlijk alternatief dan de gebruikelijke witte wijn in uiensoep: de suiker van de porto verhoogt de subtiele zoetheid van de uien en geeft de soep een unieke smaak.
Ajuinsoep recept voor 6 personen
- 700 gram ajuinen
- 20 gram boter
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels bloem
- 100 ml witte porto of Madeira wijn (rode porto kan ook)
- zout en peper
- 1500 ml kippenbouillon (zelf gemaakt of van 2 bouillonblokjes)
Voor de toastjes:
- sneetjes (boeren)brood of stokbrood
- 200 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Comté)
Ajuinsoep maken
- Pel de ajuinen snijd ze in dunne schijfjes.
- Verhit de olie en de boter in een soeppot met dikke bodem. Voeg zout toe en laat de ajuinen ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur. Het zout laat de ajuinen makkelijker zweten omdat het vocht uit de ajuinen naar het zout wordt getrokken. De uien moeten mooi gouden kleuren zonder te verbranden, dus houdt ten allen tijden een oogje in het zeil en roer zo nu en dan om.
- Bestrooi de ajuinen met bloem en peper en meng goed. Blus met porto of Madeira wijn en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook, doe een deksel op de pot en laat 30 minuten sudderen op een laag vuur.
- Indien gewenst kan je de ajuinsoep nu pureren met een staafmixer, proef en voeg indien gewenst meer peper en zout toe.
- Voor gegratineerde ajuinsoep giet je soep in individuele kommetjes, leg er bovenaan met 2 sneetjes boerenbrood op, met daarboven geraspte kaas en een schijfje ui. Zet alles 10 minuten in de hete oven, tot het brood goed bruin gegrild is.
- Voor meer krokante broodjes neem je de snede brood, (smeer eventueel in met een teentje knoflook) doe er goed wat geraspte kaas op en laat zonder de soep gewoon een 7 tal minuten in de oven gratineren. Serveer naast het kommetje soep.
Voor een nog meer vullende maaltijd serveer je ook een klein glaasje porto bij deze heerlijk warme ajuinsoep.
Een reactie achterlaten