Lekkere uiensoep naar een makkelijk recept van Jamie Oliver uit zijn kookboek Jamie’s Dinners met allerhande soorten ui. Kooktijd .
5.0 sterren gebaseerd op 9 reviews.
Jamie maakt alleen uiensoep in zijn restaurants, omdat zijn vrouw zegt dat ze allergisch is voor uien. Maar volgens ons heeft Jamie’s vrouw een ander bezwaar, nochtans door de lange kooktijd zal je darmkanaal minder last hebben van de typische "ajuinenlucht".
Het geheim van Jamie Oliver’s lekkere uiensoep is de ontzettend lange kooktijd van de uien waardoor de suikers in de uien karameliseren zoals Jamie zegt: "tot een ongelooflijke zoetheid". Ongelooflijk zoet is ietwat overdreven: het is geen suikerbiet waaruit je suiker distilleert, maar de extra smaak die het geeft aan de soep is wat deze soep onderscheidt van "uien gekookt in water".
Jamie gebruikt 8 salieblaadjes voor de garnering: hij dept ze in olie, laat afdruipen en legt ze bovenaan elke snede brood met kaas alvorens te grillen in de oven. Een leuk idee, maar wij strooien gewoon wat verse tuinkruiden over de soep als ze uit de oven komt.
Recept uiensoep met kaas
- een goede klont boter
- olijfolie
- 6 teentjes knoflook, gepeld en geplet
- 5 rode uien, geschild en in plakjes gesneden
- een goede handvol verse salieblaadjes
- 3 grote witte uien, geschild en in plakjes gesneden
- 3 sjalotten, geschild en in plakjes gesneden
- 300 gram prei, gewassen en gesneden
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2 liter hete rundvlees-, kip-of groentebouillon
- 8 plakjes van oud brood van goede kwaliteit van de bakker, 2cm dik gesneden
- 200 gram vers geraspte Cheddar kaas
- Worcestershire saus
Hoe maak ik uiensoep
- Doe de boter, 2 scheuten olijfolie, de salie en de knoflook in een pan met antiaanbaklaag en dikke bodem. Roer alles door elkaar en voeg er de uien, sjalotten en prei aan toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe een deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur 50 (vijftig) minuten zachtjes koken. Doe na 30 minuten het deksel van de pan. Zorg ervoor dat de groenten niet teveel verkleuren: de bedoeling is dat de uien na 50 minuten zacht en goudbruin zijn. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem gaat plakken.
- Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg je de bouillon toe, breng aan de kook, draai het vuur lager en laat gedurende 10 tot 15 minuten sudderen.
- Je kunt eventueel het vet van het oppervlak afromen, maar Jamie Oliver doet dat lekker niet voor de extra smaak en wel, het is bovendien minder werk.
- Verwarm de oven of grill voor op maximum en toast je sneden brood aan beide zijden.
- Proef de soep en breng verder op smaak indien nodig. Als de smaak perfect is, schep je de soep in individuele vuurvaste kommen en zet ze op een bakplaat.
- Scheur en leg het geroosterd brood over elke kommetje zodat het past als een deksel, al dan niet een beetje in de soep gedrukt.
- Bestrooi met wat geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestershire saus.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill tot de kaas begint te smelten en op te borrelen: let op dat de kaas niet verbrand!
Jamie Oliver serveert zijn uiensoep van zodra de kaas begint te borrelen, wees voorzichtig als je het uit de oven haalt en op tafel zet: de kommetjes zijn heet!
Gonnie Boomars zegt
ja, hoor. dat ben ik
Ria Van Son zegt
Heerlijk toch eetsmakelijk
Cees Rademaker zegt
ja ik ben dat
Sanne zegt
SUPER!! Echt een hele lekkere soep.