Zeer makkelijk recept om haas te bereiden zodat je een zeer lekker stoofpotje kan serveren met flink wat saus.
Hazen worden klassiek vanaf half oktober tot nieuwjaar gevangen: ofwel geschoten, ofwel achtervolgt met honden. De diertjes werden reeds eeuwen lang bejaagd, er zijn fossielen teruggevonden van gekookte haas, daterend van minstens 5000 jaar voor onze jaartelling.
Door de moderne landbouwtechnieken (pesticiden, monoculturen en de akkers in de winter blank te laten), gaat de hazenpopulatie in Europa langzaam maar zeker achteruit.
Haas recept
- 1 haas
- 20tal gram reuzel
- peper en zout
Groenten en bloem:
- 5 sjalotjes, fijnsnijden
- 1 ajuin, fijnsnijden
- 1 wortel, fijnsnijden
- 1 selderstengel, fijnsnijden
- 2 eetlepels bloem
Stoven in:
- 1 flesje Dobbel Palm (250 ml)
- 4 jeneverbessen
- een beetje tijm
- 2 laurierblaadjes
Voor bij in de saus:
- 150 gram boerehesp in kubusjes gesneden
- een klontje melkerijboter
- 2 opgehoopte theelepels gelei ven bosbessen
- peper en zout
Bijgerecht:
- 3 goudreinet appels
- 15 tal melkerijboter
- wat bruine suiker naar wens
Haas klaarmaken
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Neem een lage, brede, ovenvaste kleefpan, warm er de reuzel in op, snijd het dier in stukken, kruid het vlees met peper en zout en bak aan in de pan.
- Voeg de fijngesneden groenten toe, bestrooi met bloem, schud even met de pan en zet even in de oven.
- Neem na enkele minuten weer uit de oven, giet er de Dobbel Palm bij, roer goed om en schraap met een houten lepel de bakresten los, voeg de tijm, laurierblaadjes en jeneverbessen toe en laat verder in de oven garen (vraag uw slager om raad: ongeveer 1 uur): kijk zo nu en dan even om zeker te zijn dat je pan niet droogkookt.
- Smelt ondertussen een klontje melkerijboter in een andere pan en fruit hierin de hesp aan.
- Verwijder ondertussen het klokhuis van de appels, schil ze niet, snijd in kubusjes, bak in een pan met boter met wat bruine suiker erover gestrooid.
- Als daarna de haas gaar is, haal je hem uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
- Zeef het kookvocht van de haas, voeg de hesp toe en laat inkoken.
- Roer er de bosbessengelei door, proef en pas indien nodig de kruiding aan en leg de stukken vlees weer in de saus.
- Serveer de haas in de saus met de gebakken appels.
Een reactie achterlaten