Makkelijk recept om lekker witlof met ham en kaas te maken in de oven: alle ingrediënten gemeten in een kopje, zodat je ook zonder weegschaal correct kan gaan koken.
Voor de kaassaus maak je een roux van bloem en boter waaraan je ofwel melk ofwel het kookvocht van het witlof ofwel half melk en half witlof-stoofvocht aan toe voegt.
Serveer heet uit de oven: lekker met pasta of erwtjes.
Recept voor witlof, ham en kaas in de oven
- 8 witlof kroppen
- 50 gram boter
- 2 eetlepels citroensap
- 1 kopje water (250 ml)
- 16 plakjes gekookte ham (of 24 indien u 3 plakken rond 1 witlof wil rollen)
- zout
Voor de kaassaus
Vermits het geen gebak is – en je dus niet tot op de gram moet gaan afmeten – meten we alles af met hetzelfde kopje (van 250 ml)
- 1/2 kopje bloem
- 2 kopjes melk
- 1 kopje room
- 2 kopjes geraspte gruyère
- Indien gewenst en beschikbaar: 1 kopje geraspte Zwitserse Sbrinz kaas of vers geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels boter
- zout en peper
- 1 / 2 theelepel gemalen nootmuskaat
Witlof klaarmaken
- Was het witlof, verwijder de buitenste bladeren en snijd ongeveer 1 cm van de dikke bodem van het witlof.
- Smelt boter in een pan, leg er de witlofkroppen in, strooi er peper en zout en citroensap over en giet het water op de bodem van de pan. Deksel op de pan en op een zacht vuur een 20 tot 30 minuten laten stoven totdat het witlof gaar is (hoe dikker de krop, hoe langer de kooktijd, vraag uw kruidenier/groententeler om raad).
- Laat de kroppen na het koken zeer goed uitlekken (anders gaat het kookwater de kaassaus te sterk verdunnen). Je kan een vork in de krop steken en zo 1 voor 1 de kroppen laten uitlekken.
- Leg 2 of 3 plakjes ham naast elkaar en laat overlappen. Leg de witlof krop in het midden, strooi er een beetje geraspte gruyèrekaas over en rol op.
- Leg de ham rollen in een met boter ingevette vuurvaste schotel.
- Oven voorverwarmen op 220 graden.
Om kaassaus te maken
- Smelt de boter in een pan, haal van het vuur en roer er met een garde de bloem onder tot een gladde pasta. Voeg onder voortdurend roeren de room, melk, nootmuskaat, zout en peper toe.
- Zet de saus terug op het vuur en breng onder voortdurend roeren aan de kook zodat de saus kan indikken. Als de saus te dik lijkt, weet dan dat het water in het witloof de saus terug gaat verdunnen. Voeg de rest van de Gruyere kaas toe en indien gewenst de Sbrinz of Parmezaanse kaas.
Giet de kaassaus over de ham rollen in de vuurvaste schotel.
Plaats het witlof met ham en kaas in een voorverwarmde oven voor 10 tot 20 minuten.
Een reactie achterlaten