Zeer lekker geitenkaas salade recept zodat je eens een hartige salade kan maken met allerlei smaken: op basis van verse geitenkaas.
Tip: waar echte Griekse feta kopen.
Tips en Weetjes
(verse kaasproductie op biologische boerderij, drogen van de kaas opgehangen in een kaasdoek)

Dit recept is vooral voor mensen die proberen minder calorieën te eten: verse geitenkaas met geplette knoflook is een lekkere – minder vette – vervanger van mayonnaise. Bovendien veel gezonder dan mayonnaise uit een bokaal uit de supermarkt, want je werkt met een vers product zonder bewaarstoffen en zonder toevoegstoffen.
Je kan stukjes stokbrood in een kommetje doen, een scheutje olijfolie erover doen, alles goed mengen en op een bakpapier in de oven tot korstjes laten bakken gedurende het bereiden van de champignons. Zoniet serveer je de salade gewoon met vers, krokant gebakken stokbrood.
We maken gebruik van biologische, artisanaal vervaardigde verse (platte) kaas van geitenmelk. Niet te verwarren met de blokjes Griekse feta kaas die je op Griekse salades al eens kan terugvinden. Feta kaas is reeds een gerijpte kaas, verse kaas zou goedkoper moeten zijn. (Prijzen niet vergelijken met fetakaas van melk van koeien maar wel met echte feta kaas van geiten of schapen.)
Voor het geitenkaas salade hieronder: Gebruik wat je in je keuken kan vinden of ga volgend boodschappenlijstje kopen…

Geitenkaas Salade - Heerlijk hoofd of bijgerecht
Ingrediënten
- een 12 tal grote champignons
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel oude sherry azijn of balsamico azijn
- 1 eetlepel bruine suiker
- 100 gram verse geitenkaas platte kaas van geitenmelk:
- 12 artisjokharten in pekel
- 4 of meer zeer fijne plakjes gedroogde ham
- enkele sneden stokbrood
- een handvol salade mesclun of slablaadjes naar believen; heerlijk met een takje verse kervel
- 4 twijgjes verse oregano
- zout en peper
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Snijden de artisjokharten doormidden en leg ze op absorberend papier.
- Kuis de champignons en leg ze in een kleine vuurvaste schotel.
- Plet een teentje knoflook met de platte kant van een groot mes en voeg aan de champignons toe.
- Voeg oregano toe en besprenkel met olijfolie.
- Bak in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 5 minuten.
- Neem ondertussen een steelpannetje, giet er de suiker en de azijn in en laat wat indikken.
- Neem na 5 minuten de champignons uit de oven, voeg er de artisjokharten aan toe en tenslotte de zoete azijn. Zet opnieuw 5 minuten in de oven.
- Neem de ovenschotel uit de oven, plooi er de ham zo goed en zo kwaad als dat gaat door en zet alles opnieuw weer 5 minuten in de oven.
- Neem uit de oven en laat goed afkoelen.
- Plet ondertussen de knoflook in een knoflookpers en meng met de geitenkaas.
- Als de ovenschotel op kamertemperatuur is, voeg je er de gemengde sla(blaadjes) aan toe en meng er de knoflook-geitenkaas onder. Serveer deze geitenkaas salade onmiddellijk.
Een reactie achterlaten