Makkelijk en snel klaar, lekker vers Italiaans carpaccio voorgerecht.
Carpaccio werd oorspronkelijk alleen met rauw rundvlees gemaakt, maar tegenwoordig vind je dit voorgerecht ook met rauw kalf, hert, zalm en tonijn.
Vraag je slager om het verse vlees voor jou te snijden, zodat je dit typisch restaurant eten eenvoudig thuis kan bereiden voor de kerst of andere feestrecepten. Het vlees wordt meestal even ingevroren alvorens flinterdun te snijden, dus bel even op voorhand met je slager. Beter is het vlees vers zo dun mogelijk te laten snijden: je kan het thuis op een bord met een plastiekfolie erover altijd wat dunner kloppen indien gewenst.
Je kan in onderstaand recept je favoriete kaas en salade kiezen en alles verder afwerken met gesnipperde bieslook en in 4 gesneden kerstomaten. Geef apart verse schijfjes citroen en mayonnaise voor degenen die vinden dat elke salade naar mayonnaise vraagt. Of maak zelf een lekkere carpaccio dressing op basis van 3/4de kopje mayonnaise, 1 theelepel worcestershiresaus, 1 theelepel citroensap, 2tal eetlepels melk (zodat de mayonaise-dressing vloeibaar genoeg wordt) en zout en peper.
Serveer met stokbrood voor een flink vullend voorgerecht.
Carpaccio recept
- 15 tot 20 blaadjes rucola of raketsla
- 250 gram flinterdun gesneden filet mignon, ossehaas of ossebil
- 1/8 tot 1/4 theelepel versgemalen peper
- 6 Nicoise olijven
- 2 theelepels kappertjes
- 6 tot 8 sneetjes Parmesano Reggiano kaas
- extra virgin olijfolie
Carpaccio klaarmaken
- Schik het vlees met daarop de rucola salade blaadjes op een bord en bestrooi met verse peper uit de molen.
- (Snijd de olijven indien gewenst in 4) en verdeel de olijven over het vlees.
- Strooi de kappertjes over het vlees.
- Snijd met behulp van een aardappelschiller of groenteschiller dunne sneetjes Parmesano Reggiano kaas over de schotel.
Besprenkel de carpaccio met olijfolie en serveer dit voorgerecht op kamertemperatuur.
Een reactie achterlaten