Makkelijk en lekker recept om Griekse tomatensalade te maken, zodat jij zeer snel een gezond gerecht kan serveren.
De basis voor een Griekse tomatensalade bevat behalve tomaten ook komkommer, rode ui en feta kaas, met een dressing van olijfolie en citroen. Niets belet je natuurlijk om er meer zuiderse ingrediënten aan toe te voegen zoals bijvoorbeeld olijven en verse basilicum.
De naam "Feta" is een beschermd product in de Europese gemeenschap voor een Griekse, gepekelde verse kaas, uit bepaalde streken van Griekenland gemaakt van schapenmelk of schapen en geitenmelk. Je vindt het steevast terug in de Griekse spinazietaart "spanakopita".
Niet te verwarren met gelijkaardige witte kazen, soms zelfs onder de naam "feta" verkocht, maar gemaakt van koemelk (en dikwijls duidelijk goedkoper dan Griekse Feta, dikwijls gemaakt in Denemarken: kies de kaas die bij je smaak past).
Koop je tomaten die nog niet rijp zijn, bewaar ze dan niet allen in de ijskast. Leg er enkele in je fruitschotel (naast banaan of appel) of leg ze voor het keukenraam, zodat ze in jouw huis kunnen narijpen. Dit lukt perfect met een goed bewaarde tomaat, maar wil wel eens mislukken met slecht bewaarde tomaten.
Griekse tomatensalade recept
- 6 roma (pruim) tomaten, in stukjes gesneden, of een handvol rijpe kerstomaten: welke tomaat je ook kiest, zorg ervoor dat ze rijp is!
- 3 groene uien (lenteui of bieslook naar believen), fijngesneden
- 1 kleine geschilde komkommer, in de lengte in 4 gesneden en dan in kleine stukjes gesneden
- 10 gram verse basilicumblaadjes, in dunne reepjes gesneden
- 3 eetlepels (30 gram) verkruimelde feta kaas
- 3 eetlepels (45ml) olijfolie
- 2 eetlepels (30 ml) balsamico azijn
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Tomatensalade maken
- Klop de olijfolie met de basilicum goed door elkaar (of doe in een plastiek zakje en schud goed)
- Neem een grote kom en meng hierin de tomaten met de komkommer, ui, basilicum, de olijfolie-azijn vinaigrette en de verkruimelde feta kaas.
- Breng verder op smaak met zout en peper.
Leave a Reply