Hoera, zomer!
Geen zin om te koken?
Maak dan snel deze lekkere tomatensalade.
Griekse eenvoud: fris + boordevol sublieme smaken.
Wordt dit je favoriete tomatenslaatje voor bij je BBQ?
Tips en Weetjes
De basis voor een Griekse tomatensalade? Veel rijpe tomaten, met komkommer, rode ui en feta kaas. Met een dressing van olijfolie en citroen.
Niets belet je echter om er meer zuiderse ingrediënten aan toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld olijven en verse basilicum.
De naam “Feta” is een beschermd product in de Europese gemeenschap. Alleen voor Griekse, gepekelde verse kaas:
- uit bepaalde streken van Griekenland,
- gemaakt van schapenmelk of schapen en geitenmelk.
Niet te verwarren met gelijkaardige witte kazen, die soms zelfs onder de naam “feta” verkocht. Deze zijn dikwijls gemaakt van koemelk en dikwijls duidelijk goedkoper dan Griekse Feta. In onze supermarkt ligt er zo een zogenaamde fetakaas gemaakt in Denemarken. Kies uiteraard de fetakaas die je het lekkerst vindt.
Koop je tomaten die nog niet rijp zijn, bewaar ze dan niet allemaal in de koelkast. Leg er enkele in je fruitschotel (naast banaan of appel) of leg ze voor het keukenraam: zodat ze daar kunnen narijpen. Best is echter zo rijp mogelijke tomaten te kopen, wat het best lukt met kerstomaatjes.
Snelle tomatensalade - Heerlijk bij de BBQ
Ingrediënten
- 6 roma pruim tomaten, in stukjes gesneden, of een handvol rijpe kerstomaten: welke tomaat je ook kiest, zorg ervoor dat ze rijp is!
- 3 groene uien lenteui of bieslook naar believen, fijngesneden
- 1 kleine geschilde komkommer in de lengte in 4 gesneden en dan in kleine stukjes gesneden
- 10 gram verse basilicumblaadjes (of andere verse kruiden) in dunne reepjes gesneden
- 3 eetlepels 30 gram verkruimelde feta kaas
- 3 eetlepels 45ml olijfolie
- 2 eetlepels 30 ml balsamico azijn
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Klop de olijfolie met de balsamico azijn goed door elkaar. (Of doe in een plastiek zakje of glazen bokaaltje met deksel en schud goed.)
- Neem een grote kom en meng hierin de tomaten met de komkommer, ui, basilicum, de olijfolie-azijn vinaigrette en de verkruimelde feta kaas.
- Breng verder op smaak met zout en peper.
Een reactie achterlaten