Heimwee naar vakantie? Proef Griekenland op je bord met dit enige, echte restaurant recept voor Griekse salade zonder sla.
“Horiatiki Salata” kan je in elk Grieks restaurant vinden in vele variaties. Het traditionele recept bevat geen sla, geen azijn en geen citroensap maar wel tomaat, komkommer, ui, rode peper, olijven, Griekse feta kaas en op smaak gebracht met zout, gedroogde oregano. Voeg de olijfolie pas toe net voor het opdienen.
Deze salade wordt het best gegeten met stukjes brood gedrenkt in de overheerlijke groentesappen op de bodem van de kom.
Griekse salade recept ingrediënten
- rijpe tomaten, 4 of 8 gedeeld
- geschilde komkommer in plakjes gesneden
- rode ui, in zeer dunne ringen gesneden
- groene peper, dun gesneden
- zwarte olijven
- Griekse feta kaas (Griekse geitenkaas)
- oregano
- zout
- olijfolie
Indien gewenst:
- kappertjes (zoals gebruikelijk op de 12 Griekse Dodecanese eilanden)
- citroensap of witte wijnazijn
Griekse salade maken
- Doe de tomaat, komkommer, rode ui, groene paprika en olijven in een grote kom en bestrooi met flink wat zout en een snuifje oregano. Meng alles goed door elkaar en leg er dan de feta kaas over.
- Laat de kom 15 tot 20 minuten rusten zodat het zout het tomatensap uit de tomaten brengt en de eigenlijke dressing vrijkomt. Bovendien zal de feta kaas op kamertemperatuur komen, zodat de smaak van de geitenkaas het best tot zijn recht komt.
- Net voordat je de Griekse salade serveert besprenkel je de kom met olijfolie en strooi er nog wat oregano over.
Leave a Reply