Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
Makkelijk, snel en lekker recept om salade nicoise te maken: met wat je maar in je ijskast zal vinden. 1 volledige maaltijd op je bord - net zo lekker als op...
Onskookboek.be » Salade » Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
Een klassieke salade Niçoise (salade uit Nice) bevat meestal gekookte bonen, tomaten, olijven, tonijn, ansjovis met een vinaigrette. Je kan er naar believen andere gekookte, koude groenten aan toevoegen (gekookte erwtjes bijvoorbeeld), alsook nieuwe aardappelen en verse stukjes sjalot of paprika. Extra lekker als je de nieuwe aardappelen stoomt met enkele twijgjes verse munt in het stoommandje. Makkelijk met vis uit blik in eigen kookvocht.
Ik deed mijn ijskast open en zag overschot van gebakken zalm en gestoomde prinsessenboontjes, dacht onmiddellijk aan een vullende salade en herinnerde me het salade nicoise recept van Jamie Oliver uit Thuis bij Jamie. Een leuk boek als je een eigen tuintje hebt, want het kookboek combineert zowel tuinieren, wat oogsten en hoe gerechten maken met je eigen oogst.
In de aflevering op TV een flink aantal jaar geleden: kon je zien hoe Jamie een snel en lekker zomerse salade nicoise klaarmaakte van nieuwe aardappelen, gerookte zalm en mierikswortel klaarmaakte. Een leuk begin, maar Jamie vergeet de biologische eieren van onze losloopkippen, en had blijkbaar die dag geen ansjovis bij de hand, dus hebben we Jamie’s recept "wat" herwerkt… er blijft eigenlijk niet veel van over, dus voor zijn recept kijk je best in zijn boek Thuis bij Jamie.
Jamie gebruik mierikswortel… Maar zonder gaat evenzeer. Gewoon vervangen door een lekkere mosterd (of wasabi, wat dikwijls niet meer is dan groen gekleurde mierikswortel…). Jamie gebruikt ook geen eieren, geen ansjovis… Gebruik recepten steeds als inspiratie of leidraad: en pas ze aan volgens je eigen creativiteit en ingrediënten in je keuken en tuin.
Salade Nicoise: Franse Topklassieker - Klaar in 30 minuten!
https://www.onskookboek.be
Makkelijk, snel en lekker recept om salade nicoise te maken: met wat je maar in je ijskast zal vinden. 1 volledige maaltijd op je bord - net zo lekker als op vakantie!
250gramnieuwe aardappelengewassen maar niet geschild, allemaal van dezelfde grootte of in even grote stukken gesneden
180 gram gerookte, gebakken of gekookte zalm (of zalm uit blik, die is ook al bereid)
enkele ansjovisjes
enkele blaadjes slaveldsla of rucola
enkele zwarte olijven moest je deze in je ijskast voorhanden hebben en je lust ze graag
4hardgekookte eierenkook ze nadat je de aardappelen begint te garen
1kleinerode ui of grote sjalot
wat rode paprika1 kleine,als je ze zelf kweekt in je tuin, wat in de winkel aan grote paprika's verkocht wordt gebruik je een halve of 1 kwart, naar believen eigenlijk
prinsessenbonenvers of gesteriliseerd
Voor de aardappeldressing:
1eetlepel vers citroensap
3 tot4 eetlepels olijfolie
2theelepels verse geraspte citroenschil
1eetlepel uitgelekte kappertjesindien aanwezig in je keuken
een snuifje zout
Voor de saladedressing:
3eetlepels crème fraîche of half mayonaise/half yoghurt
1theelepel mosterd
1eetlepels vers citroensapindien meer zuur gewenst: meer vers citroensap of maximaal 2 theelepels rode wijnazijn
1/4kopje fijngesneden dille of fijne venkelblaadjesof wat je maar aan verse tuinkruiden bij de hand hebt (in onze tuin is dat steevast bieslook en peterselie)
Bereiding
Stoom de aardappelen gaar (15 tot 20 minuten voor kleine, nieuwe aardappelen, 20 tot 25 minuten voor gewone aardappelen). Gaar koken kan natuurlijk ook.
Blancheer of stoom ondertussen de bonen, indien ze niet gesteriliseerd zijn.
Maak ondertussen de aardappeldressing. Maak een dressing van 1 eetlepel citroensap, 3 tot 4 eetlepels olijfolie, de geraspte citroenschil, een snuifje zout en de kappertjes. Doe alles in een klein bokaaltje met deksel en schudt hevig zodat de ingrediënten gemengd worden.Kook ondertussen de eieren hard (10 minuten in kokend water, of net iets minder had: 7 minuten).
Halveer de ajuin of sjalot en snijd in plakjes (zodat je dun gesneden halve ringen overhoudt).
Snijd de paprika in reepjes.
Meng 1 eetlepel citroensap met de crème fraîche of half mayonnaise/half yoghurt en de mosterd. Proef en voeg indien gewenst meer zuur toe of een tikkeltje zout.
Indien gewenst snijd je de ansjovis in kleine stukjes.
Snijd de gerookte zalm in reepjes of plakjes, of breek de gebakken of gekookte zalm in stukjes. Meng met de sla, ansjovis, gekookte bonen, ajuin of sjalot, paprika, olijven en saladedressing.
Ondertussen zijn je aardappels gekookt. Terwijl je gare aardappelen nog warm zijn, meng je ze met de dressing. Proef en breng verder op smaak met zout.
Voeg bij je salade de aardappelen en de gehalveerde eieren. Bestrooi met verse tuinkruiden. Meng indien gewenst de salade nicoise nogmaals voorzichtig even door elkaar en smullen maar!
Een reactie achterlaten