Makkelijk, snel en lekker recept om salade nicoise te maken met wat je maar in je ijskast kan vinden.
Deze salade uit Nice bevat meestal gekookte bonen, tomaten, olijven, tonijn, ansjovis met een vinaigrette. Je kan er naar believen andere gekookte, koude groenten aan toevoegen (gekookte erwtjes bijvoorbeeld), alsook nieuwe aardappelen en verse stukjes sjalot of paprika. Extra lekker als je de nieuwe aardappelen stoomt met enkele twijgjes verse munt in het stoommandje. Makkelijk met vis uit blik in eigen kookvocht.
Ik deed mijn ijskast open en zag overschot van gebakken zalm en gestoomde prinsesseboontjes, dacht onmiddellijk aan een vullende salade en herinnerde me het salade nicoise recept van Jamie Oliver uit Thuis bij Jamie. Een leuk boek als je een eigen tuintje hebt, want het kookboek combineert zowel tuinieren, wat oogsten en hoe gerechten maken met je eigen oogst.
In de aflevering op TV een paar jaar geleden kon je zien hoe Jamie een snel en lekker zomerse salade nicoise klaarmaakte van nieuwe aardappelen, gerookte zalm en mierikswortel klaarmaakte. Een leuk begin, maar Jamie vergeet de biologische eieren van onze losloopkippen, en had blijkbaar die dag geen ansjovis bij de hand, dus hebben we Jamie’s recept "wat" herwerkt… er blijft eigenlijk niet veel van over, dus voor zijn recept kijk je best in zijn boek Thuis bij Jamie.
Salade Nicoise recept
Jamie gebruik mierikswortel, maar zonder gaat evenzeer, vervangen door een lekkere mosterd. Jamie gebruikt ook geen eieren, geen ansjovis… : gebruik recepten steeds als een leidraad en pas ze aan volgens je eigen creativiteit en ingrediënten in je keuken en tuin.
Voor 2 personen:
- 250 gram nieuwe aardappelen, gewassen maar niet geschild, allemaal van dezelfde grootte of in even grote stukken gesneden
- (180 gram) gerookte, gebakken of gekookte zalm (of zalm uit blik, die is ook al bereid)
- enkele ansjovisjes
- enkele blaadjes sla, veldsla of rucola
- enkele zwarte olijven moest je deze in je ijskast voorhanden hebben en je lust ze graag
- 4 hardgekookte eieren (kook ze nadat je de aardappelen begint te garen)
- 1 kleine, rode ui of grote sjalot
- wat rode paprika (1 kleine,als je ze zelf kweekt in je tuin, wat in de winkel aan grote paprika’s verkocht wordt gebruik je een halve of 1 kwart, naar believen eigenlijk)
Voor de aardappeldressing:
- 1 eetlepel vers citroensap
- 3 tot 4 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels verse geraspte citroenschil
- 1 eetlepel uitgelekte kappertjes (indien aanwezig in je keuken)
- een snuifje zout
Voor de saladedressing:
- 3 eetlepels crème fraîche of half mayonaise/half yoghurt
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepels vers citroensap (indien meer zuur gewenst: meer vers citroensap of maximaal 2 theelepels rode wijnazijn)
- 1/4 kopje fijngesneden dille of fijne venkelblaadjes, of wat je maar aan verse tuinkruiden bij de hand hebt (in onze tuin is dat steevast bieslook en peterselie)
Salade Nicoise maken
- Begin met de aardappeldressing. Maak een dressing van 1 eetlepel citroensap, 3 tot 4 eetlepels olijfolie, de geraspte citroenschil, een snuifje zout en de kappertjes. Doe alles in een klein bokaaltje met deksel en schudt hevig zodat de ingrediënten gemengd worden.
- Stoom de aardappelen gaar (15 tot 20 minuten voor kleine, nieuwe aardappelen, 20 tot 25 minuten voor gewone aardappelen) en terwijl ze nog warm zijn, meng je ze met de dressing. Proef en breng verder op smaak met zout.
- Kook ondertussen de eieren hard (10 minuten in kokend water, of net iets minder had: 7 minuten).
- Halveer de ajuin of sjalot en snijd in plakjes (zodat je dun gesneden halve ringen overhoudt).
- Snijd de paprika in reepjes.
- Meng 1 eetlepel citroensap met de crème fraîche of half mayonnaise/half yoghurt en de mosterd. Proef en voeg indien gewenst meer zuur toe of een tikkeltje zout.
- Indien gewenst snijd je de ansjovis in kleine stukjes.
- Snijd de gerookte zalm in reepjes of plakjes, of breek de gebakken of gekookte zalm in stukjes. Meng met de sla, ansjovis, gekookte bonen, ajuin of sjalot, paprika, olijven en saladedressing.
- Voeg er de aardappelen en de gehalveerde eieren bij en bestrooi met verse tuinkruiden. Meng indien gewenst de salade nicoise nogmaals voorzichtig even door elkaar en smullen maar!
Leave a Reply