Makkelijke maaltijdsalade die je in 15 minuten zal serveren zodat je zal genieten van een lekkere, volledige maaltijd: noem het een lekker bordje gezond.
We hebben het vandaag over de zogenaamde Amerikaanse Cobb salade, met als ingrediënten makkelijk te onthouden acroniem “eat Cobb“-salade:
- Ei
- Avocado
- Tomaat
- Chicken
- Onion
- Bacon
- Blue cheese (Roquefort)
- … en uiteraard salade.
Natuurlijk raden we je aan naar hartelust te variëren met de tuingroenten, kip te vervangen door kalkoen of ander vlees en je favoriete kazen gebruiken. De vinaigrette is klassiek gemaakt met rode wijnazijn.
Al dit lekkers geeft je uiteraard flink wat micronutriënten uit de verse groenten. Voeg daarbij een massa vezels uit zowel de groenten als de avocado vezelbom (inderdaad zit een avocado boordevol vezels). Eiwitten vind je in de kip (en het ei uiteraard) en gezond vet uit de kazen, de eierdooier, de notenolie en alweer de avocado.
Wist je dat je met avocado in minder dan 15 minuten een lekkere roomsoep kan maken? Lees hier hoe!
Voor extra beet en zoet zure smaak snijd je al snel een extra appel bij in deze salade. Meer extra beet krijg je door fijngehakte noten over de salade te strooien.
Cobb maaltijdsalade
Het authentieke Cobb maaltijdsalade recept bevat ook gebakken spek, dus wil je toch iets zelf klaarmaken: bak dan reepjes spek. Trouwens je moet ook eieren hard koken… dus je mag je fornuis gebruiken :)
Klassiek worden alle ingrediënten in rijen naast elkaar bovenopop de saladebladeren geschikt. Eieren snijd je in schijfjes of in 4. Halveer de avocado’s, verwijder de pit, verwijder de schil, snijd ofwel in halve maantjes ofwel in blokjes.
Uiteraard kies je voor een presentatie die jij het leukst en makkelijkst vindt. Ikzelf vind het leuk om deze salade per persoon te serveren in een glazen bokaal in plaats van alles op 1 grote schotel.
Hoe een hardgekookt ei maken in 15 minuten
- Neem een kleine pot met dikke bodem: net groot genoeg zodat je er net 1 laag eieren in kan leggen.
- Overgiet met flink wat koud water zodat de eieren goed onder staan.
- Zet je keukenklok op 15 minuten, zet een grote vlam onder de pot en breng het water aan de kook.
- Als het water kookt, zet je de vlam lager, zet een deksel half op de pot en draai het vuur pas uit als de 15 minuten op de keukenklok voorbij zijn.
- Giet het water weg en je ei is hard gekookt.
- Je kan ze in de ijskast bewaren: altijd handig om snel in salades te verwerken.
Laat je inspireren door onderstaand recept, maar vertrouw op je eigen creativiteit zodat je voor jezelf de beste maaltijdsalade zal maken.

Maaltijdsalade
Ingrediënten
- 4 eieren
- indien gewenst: enkele reepjes spek
- 200 gram Romeinse salade
- 2 appels en/of 1 Japanse komkommer
- enkele kerstomaatjes
- 300 gram kip of kalkoen uit de charcuterie: liefst gegrild je kan natuurlijk ook zelf een grote kip grillen: een deel eet je onmiddellijk en een ander deel - de overschot - houd je voor de salade
- 120 gram kaas naar wens: Roquefort Cheddar, Gruyère...
- 2 avocados
- Indien gewenst voor extra garnering: fijngehakte walnoten
Voor de vinaigrette
- 4 eetlepels van de beste olijfolie of walnotenolie of avocado-olie
- 11/2 eetlepel rode wijnazijn vers citroensap, vers limoensap, balsamico azijn, sherryazijn of ciderazijn. Indien voorhanden : wanneer je bijvoorbeeld de salade serveert met een zelf gemaakt fruitsmoothie: 1 of 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap of ander vers fruitsap dus geen fruitsap uit een karton!
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 1 snuifje peper
- 1 flinke snuif rotszout
Bereiding
- Begin met de eieren hard te koken zoals hierboven aangegeven: van start tot einde 15 minuten.
- Wie spek wil serveren: gaat dat nu bakken.
- Ondertussen heb je dus een kwartier om alle ingrediënten te snijden en te schikken: neem een grote slakom en bedek met saladeblaadjes.
- Snijd je ingrediënten naar wens en schik naar wens bovenop de salade.
- Indien gewenst (zeker niet nodig op een warme zomerse dag) kan je de kip of kalkoen even mee opwarmen (met het spek) en pas op het laatst over de salade schikken.
- Neem een klein bokaaltje, vul met de ingrediënten van de dressing (zet je bokaaltje eventueel eerst in heet water, doe er dan de honing in zodat deze warm wordt en beter zal oplossen in het zuur alvorens de rest van de ingrediënten toe te voegen), schroef een deksel op het bokaaltje en schudt flink door elkaar tot je een emulsie verkrijgt. Overgiet over de slakom.
- Strooi indien gewenst ook nog wat fijngehakte stukjes noot over je maaltijdsalade en serveer.
Een reactie achterlaten