Makkelijk en zeer lekker recept om zelf mango lassi te maken zoals op restaurant: ideaal op een hete dag of bij een pikant hete maaltijd.
Lassi is een drank uit India (Punjab om precies te zijn): typisch een mengeling van water, met yoghurt, kruiden en soms ook fruit.
Je leest het goed, een klassieke lassi bevat geen fruit en wordt op smaak gebracht met wat zout en fijngestampte, geroosterde komijnzaadjes.
Wat je in de Indische restaurants kan bestellen is behalve de hartige versie, meestal een lassi met mango of een lassi met aardbeien. Lassi met melk, al dan niet een dot room bovenop het glas, is een westerse variant. Melk is immers niet lang houdbaar zonder ijskast, wat beter bewaart is gefermenteerde melk of yoghurt.
Een klassieke lassi is een ideale dorstlesser op een hete dag of bij een pikant hete maaltijd. Je kan behalve de mango, yoghurt en water ook kardemom, komijn, pistache noten of rooswater toevoegen.
Maak je een superdik mango smoothie, zet het dan in de diepvries en laat een uurtje opstijven. Je hebt dan een lekker "bijna mango-roomijs", maar met veel minder vet en geen ijsmachine nodig.
Mango Lassi Recept
In plaats van melk en yoghurt, kan je gewoon botermelk toevoegen.
- 2 volle eetlepels witte, vaste natuur yoghurt (als uw yoghurt vloeibaar is, neem dan 50 ml)
- Vruchtvlees van 1/3de mango (hoe meer mango, des te dikker uw smoothie, en tamelijk moeilijk op te slurpen met 1 rietje)
- 10 ijsblokjes
- volle melk (vul aan tot het geheel 425 ml is, dit is de inhoud van een kleine keukenrobot)
- indien gewenst: 2 tot 5 koffielepels suiker (begin zonder suiker en indien u na het mixen een zoeter drankje wil, mix er pas dan suiker door: hoe minder toegevoegde suiker je eet, hoe beter je smaakpapillen zoete smaken zal ontdekken zodat je alweer minder suiker zal toevoegen!)
Indien gewenst en voorhanden:
- muntblaadjes ter versiering
- 3 kardemompeultjes met zaadjes en/of enkele rauwe pistachenoten
Mango Lassi Maken
- Heb je kardemompeulen of rauwe pistachenoten, stamp deze dan zo fijn mogelijk met een vijzel.
- Doe alle ingrediënten (behalve de suiker en de muntblaadjes) in blender of smoothiemaker en mix. Blijf mixen tot het ijs helemaal fijngemalen is het drankje heel luchtig is (ongeveer 30 seconden).
- Proef. Is het drankje niet zoet genoeg, voeg dan wat suiker toe en mix opnieuw. Herhaal deze stap tot je drankje voor jou zoet genoeg is.
- Doe in een glas en versier je mango lassi met verse muntblaadjes of wat fijngestampte kardemomzaadjes.
Een reactie achterlaten