Makkelijk, lekker en snel klaar aperitiefhapje dat je in een mum van tijd kan klaarmaken: ga deze garnalen bakken zodat je lekker kan genieten van oosterse smaken op je bord.
Belangrijk is het darmkanaal (zwarte lijn die langs de rug van de garnaal loopt) te verwijderen, al zul je in Zuid-Oost Azië merken dat dit dikwijls niet gebeurd en niemand er echt een bezwaar over maakt.
Alhoewel garnalen van zichzelf al lekker zijn, geven we ze wat meer smaak door ze een uurtje te marineren.
Dipsausjes kan je sneller en goedkoper maken door bijvoorbeeld flink wat look te mengen met een beetje chili, wat kokend water, citroen- of limoensap, zout en bruine suiker naar smaak. Nog meer exotisch kan je onderstaande dip met niet rijpe mango maken of gewoon de gebakken garnalen serveren met schijfjes rijpe mango.
Recept voor gemarineerde tijgergarnalen voor 2 personen
- 12 grote, zwarte gekuiste tijgergarnalen, darmkanaal verwijderd maar de staart er wel aan laten
- 4 stokjes
- 1 middelgrote, niet rijpe mango
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 1 eetlepel basterdsuiker (bruine cassonade suiker, ‘kinnekessuiker’)
- 40 ml extra virgin olijfolie
Voor de kruidenmarinade:
- 10 gram gehakte, verse korianderblaadjes en stengels
- 1 eetlepel komijnzaadjes
- 1eetlepel korianderzaadjes
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 100ml olijfolie
- sap van 2 citroenen
Hoe gemarineerde garnalen grillen
- Begin met de kruidenmarinade: rooster de komijn en korianderzaadjes voor een minuutje in een droge pan.
- Neem een blendertje en mix hierin de olijfolie met het citroensap, cayennepeper, paprikapoeder en zwarte peper tot een gladde massa. Roer er dan met een lepel de verse, fijngehakte koriander door.
- Steek 3 garnalen op een stokje en doe dit met 4 stokjes. Smeer wat kruidenmarinade op een plastiekfolie, leg er de scampi brochetten over en borstel de bovenkant met de rest van de kruidenpasta in. Wikkel de plastiekfolie rond de garnalen en laat minstens 1 uur marineren.
- Ondertussen maak je de mango dipsaus: snijd mango en ui in zo klein mogelijke blokjes. Snijd de peper zo fijn mogelijk. Doe in een kommetje en meng met de suiker en de olijfolie.
- Verwarm een grillpan of een gewone pan met wat arachide-olie en grill er de garnalen langs beide kanten in aan tot ze volledig roos gekleurd zijn. Serveer met de mangosaus, en garneer met verse koriander en schijfjes citroen.
Een reactie achterlaten