Op zoek naar een lekkere, makkelijke en snel klare soep? Begin dan aan deze bloemkoolsoep: erg romig maar zonder room toe te voegen: gezond eten in 30 minuten. Met 2 variaties: toch met room of meer pittig met kerriepoeder.
Diabeten die geen aardappelen eten maar toch naar aardappelpuree verlangen, willen al wel eens puree maken van bloemkool. De smaak is best goed maar de textuur is toch wel anders dan aardappelpuree. Pureer je de bloemkool in een soep, dan heb je zowel qua smaak en textuur een winner.
Zoals bij alle soepen zal een zelfgemaakte bouillon de smaak en de voedingswaarde van deze soep nog verbeteren.
Maak onderstaande soep meer romig door 1 liter bouillon te nemen, geen melk maar wel 125 tot 150 ml room. Voeg de room op het einde toe: verwarm de soep bijna tot aan het kookpunt en roer er dan pas de room door: net voor het serveren. Heb je teveel soep, vries ze dan in, en voeg ook dan de room pas toe net voor het serveren.
Geef de romige bloemkoolsoep meer pit door de nootmuskaat en peper te vervangen met 1 eetlepel kerriepoeder en 1/4 theelepel cayennepeper (beide kruiden toevoegen in het begin tijdens het stoven, net na de geur van het knoflook vrijkomt). Garneer met vers, fijngehakt bieslook.
Klaar in , 5 sterren gebaseerd op 5 reviews.
Bloemkoolsoep Recept
- 1 eetlepel boter (+ 2 eetlepels voor de peterselie garnering indien gewenst)
- 1 grof gehakte ui
- 1/2 theelepel zout (proeven en meer toevoegen naar smaak)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt (meer naar smaak indien gewenst)
- 1 bloemkool in stukjes gesneden
- 500 ml kippenbouillon of groentenbouillon
- 500 ml magere melk
- 1/2 theelepel versgemalen witte peper
- 1/4 theelepel vers geraspte nootmuskaat
- indien gewenst: 2 eetlepels fijngehakte peterselie of simpelweg ander fijngehakte groene kruiden uit de tuin
Bloemkoolsoep maken
- Zet een grote pot op een middelhoog vuur en smelt hierin 1 eetlepel boter. Voeg uien en zout toe en zet het vuur lager zodat de uien niet bruinen, roer zo nu en dan om en laat een 5 tal minuten stoven.
- Voeg het knoflook toe, laat zeker niet bruin bakken en laat ongeveer 1 minuut meestoven tot het aroma vrijkomt.
- Voeg de bloemkool toe, roer om, zet een deksel op de pot en laat 3 minuten stoven.
- Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat een 10 tal minuten sudderen tot de bloemkool beetgaar is.
- Pureer de soep met een staafmixer. (Indien je teveel soep hebt, kan je nu een deel apart zetten, afkoelen en invriezen.) Roer de peper en nootmuskaat door de soep.
- Voeg melk toe en breng over een midden-laag vuur weer aan de kook.
- Als je boterpeterselie wil toevoegen, smelt je de boter in een pan en roer hierin de versgehakte peterselie.
Serveer de bloemkoolsoep warm met indien gewenst een draai van peterselieboter of gewoon met verse peterselie of andere, fijngehakte tuinkruiden.
Ons Kookboek zegt
Smakelijk Annie!
Annie Lataer zegt
Ik ga voor de bloemkool soep.jam jam