Makkelijk recept om lekkere bloemkoolsoep te maken van Piet Huysentruyt zonder de feestelijke franjes zodat je binnen het uur kan genieten van een lekkere, gezonde kom soep.
Voor een feestelijke bloemkoolsoep schep je net zoveel soep over als je wil serveren in een andere pot op het vuur, giet er wat room bij, warm er escargots uit een bokaaltje in op (waarschijnlijk was dit om dat product te promoten?), voeg de apart gehouden bloemkoolroosjes toe en werk af met fijngehakte peterselie en roze of zwarte peper.
Wij serveren de soep gewoon met lekker gebakken korstjes van roggebrood (deze korstjes zitten vol smaak!, niet te vergelijken met korstjes van wit "fabrieks"brood).
Een makkelijke manier om het zand uit prei te wassen is:
- eerst de wortels afsnijden
- dan de steel in de lengte doorsnijden tot aan de groene bladeren
- de steel een kwartdraai draaien en opnieuw in de lengte doorsnijden tot aan de groene bladeren
- de prei vastnemen aan de groene bladeren en de opengesneden steel onder de kraan houden op eventueel zand weg te spoelen:
Prei kan je niet wassen zoals wortelen: het zand zit immers niet rondomrond zoals bij een wortel, maar ook tussen de bladeren van de prei.
Bloemkoolsoep recept
- 1 bloemkool
- 2 tot 2 1/2 liter water
- 1 aardappel
- 1 ajuin
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout
- 1 goede eetlepel groentebouillon
Voor de feestelijke garnering
- minstens 5 wijngaardslakken of escargots per persoon: wijngaardslakken te koop in bokaaltjes in alle grootten waarin de escargots gesteriliseerd werden in een bouillon.
- 200 ml room
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- wat roze peper voor de kleur of gewoon zwarte peper
Bloemkoolsoep maken: basisrecept
- Smelt een beetje vetstof in een soeppot, voeg de fijngesneden ui en alleen het fijngesneden wit van prei toe (zodat je geen groene kleur krijgt). Voeg ook de in stukjes gesneden aardappel toe en wat knoflook en laat aanstoven.
Snijd de top van de bloemkoolroosjes (bovenste halve centimeter) af en houd apart voor de garnering. Snijd de rest van de bloemkool in kleine stukjes en laat meestoven.- Als alles groenten goed aangestoofd zijn, vul je de pot tot alle groenten onder staan. Goed kruiden met peper, zout en 1 goede eetlepel groentebouillon. Laat opkoken en laat dan 3 kwartier pruttelen.
- Neem de staafmixer en pureer de soep. Je bloemkoolsoep is serverensklaar, maar smaakt nog beter met gebakken korstjes en fijngehakte dille.
mmmmm lekker