Makkelijk maissoep recept met een minimum aan ingrediënten zodat je in minder dan 1 uur zal genieten van lekker smeuïge soep: zonder room, maar flink vullend.
Om een zo snel mogelijke soep te maken, vertrek je van kerriepoeder uit een potje en kant en klare mais uit een bokaal, maar natuurlijk kan het ook anders… ietwat trager en naar eigen smaak.
De soep bevat eigenlijk 2 hoofdingrediënten: mais en currypoeder, dus hangt je eindresultaat ten sterkste af van wat je kiest voor deze 2 ingrediënten. De aardappel en de mais maken de soep smeuïg (extra smeuïg met bijvoorbeeld notenroom) dus al wat je nodig hebt om onmiddellijk te gaan koken is een lekkere currymix.
Keuze van kerriepoeder
Gebruik kerriepoeder uit een potje… en elk gerecht smaakt al gauw hetzelfde.
Een van de eerste dingen die ik zag hier op de markten in Maleisië, waren Indiërs met flink wat kruidenpoeders. Je spreekt de man aan wat je precies aan curry gaat maken (lam, kip, vis, eierplant…) , de Indiër schept hier en daar uit zijn “kruidenhopen” wat poeder in 1 zakje en ‘hoppa’, daar zijn je currykruiden.
…Bovendien ook nog eens goedkoper dan uit een potje.
Ieder huishouden zou zijn eigen favoriete currymix hebben… Dat lijkt me wel wat overdreven, maar feit is dat velen hier zelf thuis kruiden gaan mengen al naar gelang het gerecht dat ze gaan klaarmaken. Dus het is zeker correct te zeggen dat ieder huishouden wel zijn eigen kerrie kip recept heeft, het ene nog lekkerder dan het andere.
Belangrijk is steeds het kerriepoeder even te roosteren in een pan zodat de aroma’s vrijkomen, zodat er nog meer smaken vrijkomen waarvan je zal genieten in je uiteindelijk gerecht, vandaag een vegetarische maissoep.
Keuze van mais
Voor mais in deze soep gebruiken we biologische maiskorrels uit een bokaal. Je kan dan eventueel minder groentebouillon gebruiken en vervangen met het vocht uit de bokalen. Weet dat daar dikwijls flink wat zout in zit, dus ga pas op het einde van de bereiding proeven en extra rotszout toevoegen.
Wil je liever met verse mais werken, dan volg je de werkwijze beschreven op dit maissoep recept: mais van de verse kolven snijden, een 10 tal minuten mee laten garen in de (ongezouten!) soep en je hebt een soep met volledig verse ingrediënten. Verse mais koken zonder zout dus, zodat de korrels minder hard blijven.
Bij aankoop van verse “suikermais” (dus niet het veevoer dat in september staat te rijpen op de akkers), er wel op letten dat je geen uitgedroogde korrels koopt, maar wel mooie, volle, heldergele korrels onder de bladeren van de kolf (dus toch wel eventjes bovenaan aan trekken om te kijken!).

Maissoep
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 1 grote aardappel geschild en in blokjes
- 1 liter groentebouillon of indien gewenst het vocht uit de maisbokalen
- zwarte peper uit de molen
- 2 bokalen biologische maïskorrels totaal ongeveer 1 kg
- indien gewenst: 20tal gram cashewnoten of amandelnoten of gewoon wat melk naar wens voor wie niet vegetarisch kookt
Voor de currypasta
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel komijnzaad
- 2 teentjes knoflook gepeld en geplet
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gemalen kurkuma geelwortel poeder, kunyit
- 3 cm stuk verse gemberwortel
- ½ theelepel zeezout
- olijfolie
Voor de garnering indien gewenst:
- gebakken broodkorstjes
Bereiding
- Gebruik je cashewnoten, week deze dan ten laatste nu in water (gebruik je amandelnoten, laat deze dan eerst best een nachtje weken).
- Neem een soeppot met dikke bodem, en verwarm er op een laag vuurtje de olijfolie in op.
- Ondertussen schil je de ui, snijd fijn en begin zachtjes aan te stoven: roer zo nu en dan om en begin aan de currypasta.
- Doe de korianderzaadjes en komijnzaadjes in een brede pan en laat een minuutje roosteren totdat het aroma goed vrijkomt (niet zwart bakken!).
- Vergeet niet in je soeppot met de ajuinen te roeren!
- Ondertussen kan je de knoflook schillen en de gember wat fijn snijden.
- Doe de geroosterde kruiden in een mortier en stamp fijn.
- Voeg de knoflookteentjes toe in de mortier en stamp samen fijn.
- Voeg dan het chili poeder, de turmeric, gember en wat rotszout toe, voeg een beetje olijfolie toe en verwerk tot een pasta.
- Je ajuinen zijn nu zeker glazig gestoofd, dus voeg je onmiddellijk je currypasta toe en laat een 2tal minuten meestoven tot er flink wat extra aroma's vrijkomen.
- Ondertussen kan je de aardappel schillen en in kleine stukjes snijden (hoe kleiner de stukjes, hoe sneller gaar gekookt).
- Voeg de aardappelstukjes bij in de soeppot, giet er de bouillon over, voeg een beetje rotszout en peper toe en breng aan de kook.
- Zet een deksel op de pot en laat de aardappels gaar pruttelen (een 7tal minuten): wanneer je de stukjes makkelijk met een vork tot aardappelpuree kan pletten, zijn ze inderdaad gaar.
- Serveer je met gebakken broodkorstjes, begin deze dan nu te bakken.
- Giet wat vocht van de maiskorrels in een blendertje en maal er de cashewnoten mee tot cashewmelk. Voeg dan de maiskorrels toe, al dan niet wat meer vocht uit de maisbokaal en pureer. Of pureer de maiskorrels met melk (uiteraard niet vegetarisch dan).
- Voeg dan de (gepureerde) maiskorrels toe, breng aan de kook en pureer de soep met een staafmixer.
- Breng opnieuw aan de kook en laat je maissoep 1 minuutje verder pruttelen zodat het gepureerde zetmeel de soep wat meer zal binden en smeuïger maken.
- Voeg indien gewenst meer rotszout en peper toe, je kan ook extra vocht uit de maisbokalen toevoegen.
Een reactie achterlaten