Geen idee wat maken vandaag? Ga dan aan de slag met deze snelle hamburgersoep zodat je snel zal genieten van maaltijdsoep die schijnbaar uren op het vuur heeft gestaan… Niet dus! Maar wel even lekker.
Je kan deze soep bovendien ook eenvoudig flink lang op voorhand maken: de soep smaakt immers nog beter na ze snel weer op te warmen.
Ook ideaal voor in de diepvries wanneer je in de winter snel een hartige soep op tafel wil zetten.
Wat is hamburgersoep?
Hamburgersoep is een snelle en makkelijke maaltijdsoep boordevol groenten, tomaten en rundsgehakt. Net zoals – of zelfs nog beter dan – een hamburger: ideaal geserveerd met een snede krokant brood (ciabatta bijvoorbeeld)
Heb jij soms ook trek in iets lekkers zo tussen de maaltijden door? Niets beter dan een soep als snack boordevol groenten en gezonde ingrediënten, want je kan ze maken zoals je wil: volledig paleo, koolhydraatarm, fijn zoals een makkelijke kippenbouillon of een stevige roomsoep.
Deze hamburgersoep is een eenvoudig te maken met de ingrediënten die je waarschijnlijk nu bij de hand hebt. Zoals een echte hamburger zijn de hoofdingrediënten rundsgehakt en tomaten: zij het deze keer geen tomatenketchup maar eerder een tomatenbouillon.
Voeg daar andere groenten bij en klassiek nog wat aardappels (en rode paprika’s voor goulashsoep), en je hebt een lekkere maaltijd zonder speciale ingrediënten: dus voor ieder makkelijk te kopen of onmiddellijk te maken.
Voor de meeste smaak begin je met het gehakt en de uien te bruinen. Uiteraard is de meest logische keuze voor bouillon een rundsbouillon, maar ook hier kies je wat je voorhanden hebt.
Voor het snelste werk en het meeste gemak kan je in stukjes gesneden soepgroenten uit de diepvries gebruiken. Maar niets belet je om al de overschotjes van groenten uit je ijskast mee in deze soep te verwerken: wortelen, courgette, bonen, erwtjes, selder… alles kan.
Ook kool kan mee door de soep, maar let er dan wel op – voor de beste smaak – dat je de kool niet langer dan 10 minuten laat meekoken en niet meer soep kool in de soep kookt, dan dat je die dag op kan eten. Kwestie van te lang gekookte kool gaat de smaak van je soep nooit ten goede komen.
Erwten, boontjes, mais, aardappels… allemaal niet paleo ingrediënten. Uiteraard kan het zonder of vervang je aardappels met bijvoorbeeld pastinaak. Wie geen paleo dieet volgt en geen problemen heeft met gluten, die kan uiteraard op het einde ook wat pasta mee door de soep koken.
Serveer met een vers gemaakte salade en je hebt gegarandeerd een volledige maaltijd om van te genieten!
Hamburgersoep = Makkelijke Maaltijdsoep snel klaar in 30 Minuten
Ingrediënten
- indien nodig: olie of vetstof om te bakken
- 600 gram rundsgehakt
Soepgroenten:
- 1 grote ui
- 3 dikke wortelen of meer wanneer je zure tomaten gebruikt
- 2 selderstengels
- 1 groene paprika
Smaakmakers
- 4 knoflookteentjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1/2 theelepel rotszout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel droge oregano
Voor de rest van de soep:
- 500 ml rundsbouillon
- 1/2 kilogram verse tomaten of 1 blik 425ml niet zure, gesneden tomaten
- indien gewenst: 50 tot 100 ml droge rode wijn
indien gewenst extra's:
- voor wie niet paleo eet: erwtjes mais, boontjes uit een bokaal : erwtjes en mais zijn van nature zoet, dus ideaal wanneer je soep te zuur smaakt
- pasta voor wie niet paleo eet
Bereiding
- Doe indien nodig wat olie of vetstof in een soeppot met dikke bodem en begin er het rundsgehakt in te bruinen: roer met een houten lepel zo nu en dan om zodat het vlees in kleine stukjes langs alle kanten zal bruinen. Tijdens het bruinen snijd je de soepgroenten in hapklare stukjes.
- Schep het gebruinde gehakt weer uit de pot.
- Normaal heb je nu flink wat vet van het gehakt om mee verder te werken, zoniet (meer) olie of vetstof toevoegen. Begin hierin de fijngesneden ui, wortelen, selder en paprika een 7tal minuten te bruinen (of minstens bakken tot de ui glazig kleurt).
- Voeg de tomatenpuree en knoflook toe, roer en laat een minuutje mee bakken totdat je de aroma's van de knoflook en tomatenpuree goed kan ruiken. Roer er dan het rotszout, de zwarte peper en de oregano door.
- Voeg bouillon, tomaten en indien gewenst een scheutje wijn toe, voeg ook het gehakt toe en breng aan de kook. Laat een 15tal minuten verder sudderen en voeg indien gewenst nu pasta (kijk naar de gaartijd van de pasta, wacht indien nodig nog enkele minuten alvorens toe te voegen) toe of op het laatst mais, erwtjes of bontjes uit een bokaal.
- Serveer je hamburgersoep onmiddellijk. smakelijk!
Een reactie achterlaten