Lekkere erwtensoep maken met peulen en erwten zodat je kan genieten van de goedkoopste, verse erwtensoep.
Voor de erwtenliefhebbers en iedereen die prijsbewust leeft: maak erwtensoep met niet alleen de erwtjes, maar ook de peulen. Wel de peulen "bliezen" want de vezelige draad van de peul is niet makkelijk te pureren.
Alles gebruiken dus, smeuïg met yoghurt en nog meer smaak met verse dille.
Als het aanbod in de winkel te duur is of je kan het peulen van je eigen tuinerwtjes niet meer bijhouden of de peulen werden superdik, dan volg je dit soep recept zodat je snel kan koken zonder de erwten te gaan pellen.
Om de soep zo smeuïg mogelijk te maken gebruik je best een blender: wel opletten met kokende soep in de blender. je kan de soep ook mixen met de staafmixer en daarna zeven door de passe-vite met de fijnste zeef.
Erwtensoep ingrediënten
- 3 liter water
- 1 kilogram verse erwten met peulen
- zout naar smaak (1 theelepel)
- peper naar smaak
- verse, jonge dille naar smaak (15 twijgjes)
Voor de garnering:
- enkele extra takjes voor de garnering
- natuuryoghurt (gewone witte yoghurt zonder suiker)
Erwtensoep met peulen klaarmaken
- Neem je grootste kookpot en breng hierin 3 liter water aan de kook.
- Was de peulen, voeg toe bij het kokend water en breng het geheel opnieuw aan de kook.
- Laat een 3 kwartier sudderen, roer zo nu en dan om.
- Pureer de soep met een staafmixer of met een blender: vul de blender met 1/3de van de peulen en voeg er een halve tas kookvocht toe, deksel op de blender, handdoek op het deksel en langdurig fijnmixen. Herhaal nog 2 keer tot alle andere peulen gepureerd zijn. Doe de gepureerde soep dan door een zeef en druk zoveel mogelijk vocht uit de pulp.
- Zet de soep terug op het vuur en laat op een klein vuurtje zonder deksel een half uur verder sudderen tot een dikke soep.
- Hak dille fijn en kruid met peper, zout en dille. proef en kruid verder af.
- Serveer de erwtensoep in een bord met een twijgje dille en een schep yoghurt.
Valere Bosch zegt
lekker bij Halloween