Klaar in geen tijd: maak dit makkelijk avocadosoep recept zodat je in minder dan 10 minuten zal genieten van een lekker smeuïge kom soep met daarna nauwelijks afwas.
Wist je dat je met een stevige blender ook soep kan “koken”? Heb je een blender waarmee je ingrediënten een 5tal minuten lang mee kan mixen, dan zal je voelen dat je soep door de energie van het mixen ook flink warm wordt. Ideaal voor deze soep, want zoals in dit avocado recept al vermeld: avocado’s koken geeft een bitter eindresultaat.
Avocado’s werden sinds kort uitgeroepen tot superfood. Jammer natuurlijk, want elke groente is een superfood, je moet er gewoon voor zorgen dat je zoveel mogelijk gevarieerd eet. Bovendien gaat de prijs van alles wat superfood noemt de hoogte in, dus laat je niet vangen door de marketingmensen die wat vandaag nog normaal en gezond was, morgen zullen verkopen als duurder superfood.
Warme avocadosoep maken in een soeppot
Zoals hierboven gezegd: avocado’s niet koken, want dat geeft een bittere smaak.
Wil je toch een warme soep met avocado, dan kan je bijvoorbeeld:
- 1 fijngehakte ui aanstoven in vetstof een pan.
- Snijd of rasp ondertussen 2 komkommers (400 gram) in schijfjes.
- Wanneer de uien glazig zijn, rasp je er 2 knoflookteentjes over en stoof 1 minuutje mee aan, tot het knoflookaroma vrijkomt.
- Voeg de komkommer, 375 ml groentebouillon, peper, zout en cayenne of tabasco toe, breng aan de kook en laat verder sudderen tot de komkommer gegaard is (7 tal minuten).
- Doe alles in een blender, voeg 1 eetlepel citroensap toe, een beetje vers gehakte peterselie en 1 avocado toe en mix fijn.
- Proef, pas de kruiding aan en serveer met yoghurt zodat ieder naar wens en eigen smaak kan toevoegen.
Vermits je toch aan het koken bent, zal je creatieve geest opmerken dat je de komkommer makkelijk kan vervangen met courgette, selder of tomaat (al zal gepureerde tomaat wel een ietwat bruinere kleur geven).
Over kleur gesproken: mix tegelijk met de avocado jonge spinazieblaadjes (bijvoorbeeld 50 gram) door de bouillon, en je zal een diepgroene soep serveren. Bovendien werd ook spinazie uitgeroepen tot superfood: best rauw eten, gemixt in de soep of in deze groene smoothies.
Samengevat zal je de trend al begrepen hebben: in plaats van je “gewone” soep romig te maken met room, kan je ze even goed smeuïg maken met avocado. Voordeel over koeroom is dat je meer vezels in je soep brengt en dat het ook past in nieuwe diëten zoals het Paleo Dieet of De Voedselzandloper. Bovendien ook nog eens lekker… wat wil je nog meer?
“Geen afwas zoals in de titel staat”, hoor ik je roepen!
Rauwe avocadosoep in een blender klaarmaken
OK… Wanneer je ui én knoflook vervangt met lenteui of bieslook, dan zal je de aanstoof-stap overslaan. Dus onmiddellijk je blender aanspreken en inderdaad: geen extra soeppot, dus minder afwas! Een blender vul je met water, mix nog eens, spoel uit en hij is weer helemaal proper… Dus aan de slag met onderstaand recept zodat je binnen enkele minuten zal genieten van snelle soep:
Avocadosoep zonder afwas
Ingrediënten
- naar wens: 125 ml groentebouillon of water
- 2 grote komkommers
- 1 grote avocado gehalveerd, ontpit en vruchtvlees eruit geschept
- 1 to t 2 lenteuien
- groene en witte delen inbegrepen fijngesneden
- naar smaak: 1 tot 2 eetlepels vers citroensap of limoensap
- naar smaak rotszout een snuifje tot 1/2 theelepel
- naar smaak: flink wat zwarte peper
- garnering naar wens: stukjes avocado schijfjes komkommer, groene ringetjes van lenteui, stukjes tomaat (zaadjes verwijderd) of een dot yoghurt (let op:
- yoghurt is niet paleo noch Voedselzandloper maar wel lekker!)
Bereiding
- Doe het water of de groentebouillon in de blender.
- Snijd de komkommers in grove stukken en doe bij in de blender.
- Snijd de lenteui grofweg en doe in de blender.
- Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in de blender.
- Voeg wat peper, rotszout en citroensap of limoensap toe en mix tot een smeuïge soep.
- Voeg indien nodig meer water of bouillon toe, proef en breng verder op smaak met rotszout, peper en/of citroensap of limoensap. Mix opnieuw en serveer, al dan niet met extra schijfjes komkommer, tomaat, avocado, lenteui of een dot yoghurt.
Een reactie achterlaten