Lekker makkelijk recept voor gepofte aardappel, zodat je vandaag geen aardappels moet schillen maar toch kan genieten van goudbruin krokante aardappels.
Kies een bloemig of kruimig aardappelras zoals Dore, Irene, Bintje, Russet: hoe kleiner de aardappel, hoe meer je van de krokante schil kan genieten
Aardappelen poffen in de oven of op de bbq neemt in beslag. In de magnetron gaat het natuurlijk veel sneller, maar de microgolven vernietigen een groot deel van de voedingsstoffen en natuurlijk wordt de vel nooit krokant.
4.7 sterren recept gebaseerd op 3 recensies.
Recept gepofte aardappel
- enkele aardappels
- (zee)zout
- olie
Gepofte aardappel maken in de oven
- Reinig de aardappelen met een stijve borstel en koud water of met een niet zacht afwassponsje.
- Snijd eventueel gekleurde donkere plekjes weg.
- Steek met een vork 6 tot 12 maal (12 maal voor een zeer grote aardappel) diep in de aardappel zodat de stoom tijdens het bakken in de oven kan ontsnappen.
- Droog de aardappelen af met een handdoek en laat de oven voorverwarmen op 175 graden.
- Vul de bodem van een kommetje met olie, leg er 1 aardappel in en gebruik je handen om de ganse huid van de aardappel met olie te besmeren.
- Bestrooi met zout, leg apart en herhaal voor elke aardappel.
- Leg de aardappelen op een rooster met een bakplaat eronder om eventueel druipende olie op te vangen.
- Laat 1 tot anderhalf uur bakken naargelang de grootte van de aardappels. De aardappels zijn klaar als ze er ietwat opgeblazen uitzien met een goudbruine, knapperige buitenkant en zeer zachte binnenkant als je erop duwt: let op: aardappels blijven lang heet, dus verbrand je vingers niet!
- Open de aardappels door met een vork een paar keer in de aardappel te steken zodat je een gaatjeslijn krijgt over de helft van 1 kant. Duw met duim en wijsvinger op de buitenkanten van de aardappel waar de lijn stopt: de aardappel zal automatisch openbreken.
Dien de gepofte aardappels op met platte kaas en wat opgeklopte crème fraîche of tonijn uit blik waarin je fijngesnipperde bieslook, peterselie, peper en zout eventueel wat mais uit blik en wat ui doorroert.
Een reactie achterlaten