Jamie Oliver’s makkelijke en lekkere pompoensoep: klaar in minder dan 1 uur met in de oven geroosterde pompoen, gekruid met koriander, kaneel en gedroogde pepers.
De lekkere smaak van deze soep wordt gecreëerd door de pompoen een 40 tal minuten te roosteren in een oven van 200 graden. Makkelijk te doen en de extra smaak van het roosteren is wel degelijk de moeite.
Gooi de pompoenzaden niet weg! Jamie wast de zaden, droogt ze af met keukenpapier en bakt ze een 3 tot 4 tal minuten in een pan met olijfolie, peper en zout. Normaal worden pompoenpitten zonder het zaadomhulsel gegeten (zoals zonnebloempitten), maar als je de zaden in hun geheel bakt in olijfolie, zijn ze best te eten zonder ze te pellen.
Pompoensoep recept
- 1 geschilde en ontpitte pompoen
- 2 eetlepels hele korianderzaadjes
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 gedroogde rode pepers of verse (de lange soort, niet de hete kleinere zoals op de foto)
- olijfolie
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- blaadjes van een vers bosje salie
- 1 geschilde ui, fijngehakt
- 1 in stukjes gesneden wortel
- 1 fijngehakte stengel selder
- 1500 ml groentebouillon
- 4 eetlepels zure room of platte kaas
Pompoensoep maken
- Oven voorverwarmen op 200 graden C. Snijd de pompoen in even grote stukken en leg ze op een braadslee.
- Stamp de korianderzaadjes en de (gedroogde) pepers met het kaneelpoeder in een vijzel fijn (of gebruik een kleine keukenrobot) en strooi over de stukken pompoen. (gebruik je verse pepers, dan kan het wel eens zijn dat je gaat moeten niezen tijdens het fijnstampen).
- Besprenkel met een beetje olijfolie, kruid met peper en zout en rooster in de voorverwarmde oven tot de stukken pompoen mooi zacht zijn (een 40 tal minuten).
- Na 25 minuten roosteren neem je een grote pot met dikke bodem, doe er een beetje olie in en stoof op een laag vuur de stukjes ui, wortel en selder aan (10 tot 15 minuten). Roer zo nu en dan om en houdt het vuur laag zodat de uien niet beginnen te bruinen.
- Voeg de geroosterde pompoen bij de gestoofde groenten en giet er de groentebouillon bij.
- Breng alles aan de kook, doof het vuur en pureer de groenten met een staafmixer.
- Bak ondertussen de salie blaadjes voor een paar minuten in een beetje olijfolie tot de blaadjes krokant zijn.
Jamie Oliver serveert zijn de pompoensoep met een schep zure room en wat krokante blaadjes salie in een kom.
wow que ricura!!!!