Lekker winters lasagne recept van Jamie Oliver met supermakkelijke witte saus en zeer lekkere bolognesesaus zodat je gegarandeerd kan smullen.
Lasagne is altijd het beste wanneer het bereid wordt met verse vellen pasta, en deze zijn nu beschikbaar in pakjes in sommige winkels.
In plaats van een voor sommigen ‘moeilijke bechamelsaus’ gebruikt Jamie een snelle witte saus op basis van crème fraîche. Met de vleessaus anderhalf tot 2 uur op het vuur is er echter tijd genoeg om een niet zo vette bechamelsaus te maken op basis van een witte roux van boter en bloem met melk.
De vleessaus met runds- en varkensgehakt is ook ideaal voor bij een spaghetti bolognese.
Het echte en volledige recept kan je vinden in het kookboek: Jamie’s Dinners
Jamie Oliver lasagne recept
- 4 plakjes pancetta of gerookt spek, de beste kwaliteit die u kan vinden, fijn gesneden
- een snuifje kaneel
- 1 fijngesneden ui
- 1 fijngehakte wortel
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
- 2 handenvol verse kruiden (salie, oregano, rozemarijn, tijm)
- olijfolie
- 400 gram scheenbeen van het rund of rund stoofvlees, grof gemalen
- 200 gram buikspek van de beste kwaliteit, zonder vel gemalen
- 2 x 400 gram blikken pruimtomaten van goede kwaliteit
- 2 glazen rode wijn (of water)
- 2 laurierblaadjes
- 1 muskaatpompoen of muskuspompoen, gehalveerd, ontpit en grof gehakt
- 1 eetlepel koriander zaden, tot poeder fijngestampt of in de blender gemalen
- 1 gedroogde rode peper, tot poeder fijngestampt of in de blender gemalen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 400 gram verse lasagne bladen (of voorgekookte vellen, gekocht in de supermarkt)
- 400 gram mozzarella, verscheurd
Voor de witte saus
- 500 ml crème fraîche
- 3 fijngesneden ansjovis
- 2 handenvol vers geraspte Parmezaanse kaas
- indien gewenst: een beetje melk
Lasagne klaarmaken
- Verwarm de oven voor op 180 º C.
- Bak in een grote , ovenvaste braadpan de pancetta met de kaneel langzaam tot het vlees goudbruin is.
- Voeg dan de ui, wortel, knoflook, kruiden en ongeveer 4 eetlepels olijfolie toe en roer door elkaar tot het aroma vrijkomt.
- Voeg dan het rund-en varkensvlees toe en kook voor ongeveer 5 minuten.
- Voeg dan de tomaten uit blik en de wijn (of water) toe, alsook het laurierblad en breng aan de kook.
- Neem een vetvrij papier, maak het nat, leg het op de pan, plaats er een deksel op en laat in de voorverwarmde oven een 2 uur sudderen (of anderhalf uur op een laag kookvuur).
- Wrijf de stukjes pompoen in met olijfolie en bestrooi met zout, peper, koriander en chili, leg op een bakplaat en zet 45 minuten bij in de oven met de vleessaus.
- Als de vleessaus klaar is, proeven, kruiden naar smaak en apart zetten.
- Zet de oven op 200 º C.
- Meng de crème fraîche met de ansjovis, een handvol Parmezaanse kaas en kruid met zout en peper. Voeg wat melk toe indien dat makkelijker werkt.
Hoe stapelt Jamie Oliver zijn lasagne schotel
- Wrijf een vuurvaste ovenschotel in met olijfolie.
- Leg enkele vellen lasagne over de bodem en hang ze over de zijkanten.
- Voeg een laag vleessaus toe, een klein laagje witte saus en bestrooi met Parmezaanse kaas.
- Breek de pompoen in kleine stukjes en maak er ook een laag van.
- Herhaal dan de lagen en werk af met een laag pasta bedekt met witte saus.
- Scheur hierover de mozzarella en strooi er nog extra Parmezaanse kaas over.
Bak Jamie Oliver’s lasagne in de voorverwarmde oven gedurende een 30 tot 35tal minuten, totdat het gerecht goudbruin kleurt.
Een reactie achterlaten