Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

17 makkelijke recepten: voor Verrukkelijke Balletjes in Tomatensaus (#17 wint over Dagelijkse Kost)

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Pompoensoep Jeroen Meus

March 3, 2016 door Ons Kookboek

Op zoek naar een beter recept om lekkere pompoensoep te maken? Heerlijk warme, vullende pompoensoep vertrekkend van Jeroen Meus met spek + notenmelk en mooi geserveerd in pompoentjes.

Misschien niet de meest spraakzame TV chef, maar wel degene die in het kookprogramma ‘Dagelijkse Kost’ elke dag weer uiterst makkelijke recepten voorschotelt die altijd lukken. Bovendien houdt Jeroen Meus rekening met de groenten en fruit die in het seizoen zijn, wat duidelijk leidt tot goedkoper eten en milieu bewuster consumeren.

Pompoensoep

Meer dan 10 variaties om een basis pompoensoep recept meer smaak te geven of er een superlekkere, feestelijke soep van te maken.

Wat de soep zelf betreft: een doorgestoken groentesoep met als hoofdgroente pompoen, alles aanstoven en pureren. In plaats van af te werken met Gruyere kaas en broodkorstjes gegratineerd in de oven – zoals in Ons Kookboek van het KVLV – , gaat Jeroen geitenkaas mee pureren. De nootmuskaat van het KVLV werd vervangen door kardemom.

Jeroen’s pompoensoep recept begint met het aanstoven van soepgroenten, kardemom bijvoegen voor de frisse smaak, overgieten met een bouillon en pureren als alles gaar gekookt is. Vermits pompoen stevige vezels heeft, kan je de soep wat fluweler maken door ze na het pureren nog door een zeef te duwen. Mag wel maar moet niet: vele mensen consumeren immers een tekort aan vezels in hun voeding.

Pompoensoep Jamie Oliver

Jamie Oliver’s makkelijke en lekkere pompoensoep: weinig werk en veel smaak!

Klassiek kan je wat room bij de soep voegen en serveren, Jeroen kiest voor romige geitenkaas voor een duidelijk smeuïger soep. Vind je geitenkaas te zout, probeer dan eerst met een kleinere portie of een restje kaas dat in de ijskast is achtergebleven. Ieder kan ook bij het serveren naar smaak kaas van onder de stolp over de soep raspen. Kook en proef: als het lekker is voor jou, je familie en je vrienden, dan ben je goed bezig.

Heel leuk is enkele kleine pompoenen uit te hollen, het vruchtvlees mee te gebruiken in de soep en de soep te serveren in de uitgeholde pompoentjes.

Basis pompoensoep recept door Jeroen Meus

  • 1/2 pompoen, geschild en ontpit
  • een beetje hoeveboter of vetstof van spek
  • genoeg kippebouillon om alle groenten onder te zetten (anderhalve tot 3 liter)
  • 1 kardemompeultje met zaadjes
  • 1 knoflookteentje
  • enkele bleekselderstengels
  • enkele uien
  • een paar wortelen
  • een kruidentuiltje van peterselietakjes, verse tijm en verse laurier
  • naar onze smaak voor wat extra pit: 1 vers chillipepertje (middelgroot)

Voor de garnering naar onze smaak

  • je favoriete kaas (Jeroen gebruikt een 200tal gram geitenkaas in een grote soeppot: let echter op dat je de soep niet te zout maakt met de keuze en hoeveelheid van de toegevoegde kaas: pureer dus met beetjes en proef)
  • indien voorhanden: hazelnotenmelk of walnotenmelk (het is immers herfst: gebruik dan ook wat het seizoen je aanbiedt, zoals Jeroen vergeet te doen) bijvoorbeeld 60 gram hazelnoten laten weken in water, pureren met 500 ml water (minstens 1 minuut tot het wel degelijk op melk lijkt zonder witte notenbrokjes) en met de bouillon bij in de soep doen + hoe meer noten, hoe minder kaas en de smeuïge soep zit boordevol gezonde, plantaardige vetten
  • je favoriete hesp uit de charcuterie of vers spek

Hoe pompoensoep maken

Pompoensoep Jeroen Meus: verbeterd, gezonder recept

  1. Werk je met vers spek, snijd het dan in stukjes en bak het in de pan op een laag vuur totdat er genoeg vetstof vrijkomt om de soepgroenten in aan te stoven. Haal het spek uit de pan als je genoeg vetstof hebt er garneer er later de gepureerde soep mee.
  2. Werk je niet met vers spek, smelt dan gewoon wat boter in de soeppot en gebruik dit als vetstof. Snijd de soepgroenten grof en stoof rustig mee aan. Voeg ook het knoflookteentje toe (in zijn geheel – wel geschild natuurlijk- , de soep wordt toch gepureerd) en de chillipeper.
  3. Voeg de pompoenstukjes toe en laat ook meestoven, roer zo nu en dan om zodat alle groenten de kans krijgen om te stoven op de bodem van de pot.
  4. Jeroen voegt nu een geplet kardemompeultje toe, gebruik je nootmuskaat, voeg dat dan toe tijdens het pureren.
  5. Voeg indien voorhanden een vers kruidentuiltje toe of anders enkele gedroogde laurierblaadjes en een snuifje gedroogde tijm.
  6. Giet er bouillon over – en de notenmelk indien voorhanden – totdat alle groenten onder staan. Zet het deksel op de pot, breng aan de kook en laat sudderen tot alle groenten gaar zijn (minstens 30 minuten).
  7. Haal het verse kruidentuiltje eruit of de laurierblaadjes en pureer. Jeroen pureert met geitenkaas, wij stellen voor eerst te pureren, dan te proeven. Dan indien gewenst en naar smaak je favoriete kaas mee pureren en opnieuw proeven (opletten dat de soep niet te zout wordt!).
  8. Zoals ook beschreven in Ons Kookboek van het KVLV gaat Jeroen de pompoensoep eerst door een zeef fijn drukken. Mag wel, moet niet. Serveer met wat verse, zwarte peper van de molen, de stukjes gebakken spek (of hesp uit de charcuterie), wat geraspte kaas en wat fijngesnipperde verse tuinkruiden.

Ga je dit recept Printen? Geef je dan je waardering en een dankjewel in een reactie hieronder? Dankuwel!

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Comments

  1. Elise Milo says

    November 17, 2015 at 2:20 pm

    jeroen meus is een schatje en mijne beste kok leuk en lief

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 17 makkelijke recepten: voor Verrukkelijke Balletjes in Tomatensaus (#17 wint over Dagelijkse Kost)
  • Hemels Lekkere Balletjes in tomatensaus van Peter Goossens
  • 3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
  • 3x makkelijk wafels bakken: heb jij een nog beter recept?
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?
  • Witloof stoven: weet je wanneer je het lekkerste witloof kan kopen?
  • 13 tips om je Lekkerste spruiten klaar te maken + Bonus recept: spruitjes met spekjes van Jeroen Meus

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Speculaas cookies
  • Broccoli stomen
  • Stoofvlees Jeroen Meus
  • Witloof stoven
  • Kalfsfricassee
  • Ons Kookboek Recepten Index
  • Spruitjes koken

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Broccoli stomen
  • Granola Sandra Bekkari
  • Appelmoes maken
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2019 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer