Op zoek naar een beter recept om lekkere pompoensoep te maken? Heerlijk warme, vullende pompoensoep vertrekkend van Jeroen Meus met spek + notenmelk en mooi geserveerd in pompoentjes.
Misschien niet de meest spraakzame TV chef, maar wel degene die in het kookprogramma ‘Dagelijkse Kost’ elke dag weer uiterst makkelijke recepten voorschotelt die altijd lukken. Bovendien houdt Jeroen Meus rekening met de groenten en fruit die in het seizoen zijn, wat duidelijk leidt tot goedkoper eten en milieu bewuster consumeren.

Wat de soep zelf betreft: een doorgestoken groentesoep met als hoofdgroente pompoen, alles aanstoven en pureren. In plaats van af te werken met Gruyere kaas en broodkorstjes gegratineerd in de oven – zoals in Ons Kookboek van het KVLV – , gaat Jeroen geitenkaas mee pureren. De nootmuskaat van het KVLV werd vervangen door kardemom.
Jeroen’s pompoensoep recept begint met het aanstoven van soepgroenten, kardemom bijvoegen voor de frisse smaak, overgieten met een bouillon en pureren als alles gaar gekookt is. Vermits pompoen stevige vezels heeft, kan je de soep wat fluweler maken door ze na het pureren nog door een zeef te duwen. Mag wel maar moet niet: vele mensen consumeren immers een tekort aan vezels in hun voeding.

Klassiek kan je wat room bij de soep voegen en serveren, Jeroen kiest voor romige geitenkaas voor een duidelijk smeuïger soep. Vind je geitenkaas te zout, probeer dan eerst met een kleinere portie of een restje kaas dat in de ijskast is achtergebleven. Ieder kan ook bij het serveren naar smaak kaas van onder de stolp over de soep raspen. Kook en proef: als het lekker is voor jou, je familie en je vrienden, dan ben je goed bezig.
Heel leuk is enkele kleine pompoenen uit te hollen, het vruchtvlees mee te gebruiken in de soep en de soep te serveren in de uitgeholde pompoentjes.
Basis pompoensoep recept door Jeroen Meus
- 1/2 pompoen, geschild en ontpit
- een beetje hoeveboter of vetstof van spek
- genoeg kippebouillon om alle groenten onder te zetten (anderhalve tot 3 liter)
- 1 kardemompeultje met zaadjes
- 1 knoflookteentje
- enkele bleekselderstengels
- enkele uien
- een paar wortelen
- een kruidentuiltje van peterselietakjes, verse tijm en verse laurier
- naar onze smaak voor wat extra pit: 1 vers chillipepertje (middelgroot)
Voor de garnering naar onze smaak
- je favoriete kaas (Jeroen gebruikt een 200tal gram geitenkaas in een grote soeppot: let echter op dat je de soep niet te zout maakt met de keuze en hoeveelheid van de toegevoegde kaas: pureer dus met beetjes en proef)
- indien voorhanden: hazelnotenmelk of walnotenmelk (het is immers herfst: gebruik dan ook wat het seizoen je aanbiedt, zoals Jeroen vergeet te doen) bijvoorbeeld 60 gram hazelnoten laten weken in water, pureren met 500 ml water (minstens 1 minuut tot het wel degelijk op melk lijkt zonder witte notenbrokjes) en met de bouillon bij in de soep doen + hoe meer noten, hoe minder kaas en de smeuïge soep zit boordevol gezonde, plantaardige vetten
- je favoriete hesp uit de charcuterie of vers spek
Hoe pompoensoep maken
- Werk je met vers spek, snijd het dan in stukjes en bak het in de pan op een laag vuur totdat er genoeg vetstof vrijkomt om de soepgroenten in aan te stoven. Haal het spek uit de pan als je genoeg vetstof hebt er garneer er later de gepureerde soep mee.
- Werk je niet met vers spek, smelt dan gewoon wat boter in de soeppot en gebruik dit als vetstof. Snijd de soepgroenten grof en stoof rustig mee aan. Voeg ook het knoflookteentje toe (in zijn geheel – wel geschild natuurlijk- , de soep wordt toch gepureerd) en de chillipeper.
- Voeg de pompoenstukjes toe en laat ook meestoven, roer zo nu en dan om zodat alle groenten de kans krijgen om te stoven op de bodem van de pot.
- Jeroen voegt nu een geplet kardemompeultje toe, gebruik je nootmuskaat, voeg dat dan toe tijdens het pureren.
- Voeg indien voorhanden een vers kruidentuiltje toe of anders enkele gedroogde laurierblaadjes en een snuifje gedroogde tijm.
- Giet er bouillon over – en de notenmelk indien voorhanden – totdat alle groenten onder staan. Zet het deksel op de pot, breng aan de kook en laat sudderen tot alle groenten gaar zijn (minstens 30 minuten).
- Haal het verse kruidentuiltje eruit of de laurierblaadjes en pureer. Jeroen pureert met geitenkaas, wij stellen voor eerst te pureren, dan te proeven. Dan indien gewenst en naar smaak je favoriete kaas mee pureren en opnieuw proeven (opletten dat de soep niet te zout wordt!).
- Zoals ook beschreven in Ons Kookboek van het KVLV gaat Jeroen de pompoensoep eerst door een zeef fijn drukken. Mag wel, moet niet. Serveer met wat verse, zwarte peper van de molen, de stukjes gebakken spek (of hesp uit de charcuterie), wat geraspte kaas en wat fijngesnipperde verse tuinkruiden.
jeroen meus is een schatje en mijne beste kok leuk en lief