Makkelijk, snel en lekker recept om slasoep te maken zodat je in de lente verse veldsla kan verwerken of een oude krop sla uit je ijskast omtoveren tot een heerlijk voorgerecht.
Deze soep smaakt ook heerlijk, zoniet nog beter, wanneer je de room vervangt door je favoriete kruidenkaas, boursin of welke kaas(restjes) je maar in huis hebt, inclusief smeltkaas (wat dan weer eerder in je keuken aanwezig is dan een vers potje room).
Veldsla is een ideaal plantje om in de tweede helft van de zomer uit te zaaien en te oogsten tot er weer verse voorjaarsgroenten zijn. Het plantje is echter niet winterhard (boerenkool is dat bijvoorbeeld wel), dus je moet wel flink wat geluk hebben met het weer en indien gewenst dus extra beschermen.
Slasoep recept
- 1 zakje of mandje veldsla (bijvoorbeeld 150 gram) of (de overschot van) een krop sla: hoe meer sla in je soep, hoe groener je soep
- 200 gram aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 50 gram boter
- een stengel bleekselder als je dat voorhanden hebt
- rotszout, zeezout of lookzout
- verse peper van de molen
- 250 ml slagroom
Slasoep maken
- Leg een paar blaadjes veldsla apart voor de garnering (en blaadjes bleekselder moest je dat voorhanden hebben): rol de blaadjes op als een sigaar en snijd dan “ringen” van je sigaar: als de ring openrolt heb je een dun reepje salade)
- Smelt de boter in een grote pot met dikke bodem en stoof hierin de rest van de veldsla (en zeer klein gesneden stukjes selderstengel als je dat voorhanden hebt).
- Voeg de aardappelen toe en kruid met peper en zout.
- Voeg 1 liter water toe, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen gedurende 30 minuten.
- Pureer de soep met een staafmixer, controleer de smaak en voeg de room toe.
- Serveer de slasoep in kleine kopjes en garneer de bovenkant met de apart gehouden – in reepjes gesneden – veldsla en selderblaadjes.
Een reactie achterlaten