Moeder’s beproefd recept om lekkere slasoep te maken zodat je eens op een andere manier zal genieten van je krop sla.
Alhoewel de zomerteelt van sla niet de gemakkelijkste is (wegens het doorschieten van de sla bij lange dagen), blijft de zomer en vooral september de maand met de grootste oogst. Wie nu een goedkope zak “gemengde groenten” bij de tuinier of tuinder koopt, vindt er al wel eens meer dan 1 kropsla in terug in allerlei varianten zoals eikebladsla, Romeinse sla, ijsbergsla tot de minder kropvormende pluksla.
1 krop sla is alvast goed voor in de salade, maar wat doe je met de andere?
Slasoep maken met een bouillon keteltje

Sinds moeder ook een smartfoon heeft, stuurt ze me geregeld foto’s door van de soep die op dat moment weer op het vuur staat te pruttelen. De conversatie erbij ging als volgt.
“Wat is een kip bouillon keteltje?”, vroeg ik moeder. Ik dacht al gelijk aan een ouderwets soepketeltje boven het houtsvuur van een mutsaard, met de heerlijke houtsgeuren van Bokrijk…
Blijk dat de warmte dezer dagen mijn verbeelding op hol doet slagen. Moeder stuurt me gelijk onderstaande foto waaruit blijkt dat een bouillon keteltje een smaakvolle bouillon is. Moeder legt verder uit: “… met de beste ingrediënten met zorg en blablabla…” (typen op een smartfoon kan traag gaan…)
“Een bouillon keteltje op 500 ml water voor bijvoorbeeld soep”, legt moeder me verder uit. Het is ingekookt en smelt gauw weg in soepen en saus.
“Aha, iets nieuws”, antwoord ik.
“Niet echt: bestaat al langer en brengt verbetering in de spijzen. Benieuwd of het zal aanslaan”, antwoordt moeder me verbaast terug.

Zich afvragend wie er nu eigenlijk niet met de tijd meegaat. Ik dus, want ik maak mijn bouillons nog steeds zelf of zorg ervoor flink wat ik flink wat extra soepgroenten goed aanstoof in de soeppot: ideaal om een snelle en lekkere gepureerde soep mee te maken met gewoon water, zonder bouillonblokjes. Wel niet teveel water toevoegen, want water verdunt niet alleen je soep, maar ook alle smaken.
Kook jij met soep keteltjes? Zoja, laat weten in welke recepten in een reactie onderaan! Ook graag antwoord op de vraag welke lekkerder smaak: een blokje of een keteltje?

Slasoep maken
Ingrediënten
- een klontje hoeveboter
- een scheutje maïskiemolie
- 1 knoflookteentje
- 1 busseltje lenteuitjes
- 1 aardappel
- 1 kleine prei
- een takje groene selder
- 1 kleine krop sla
- 2 liter groentebouillon water + bouillonblokje
- 1 kip bouillon keteltje
- tijm peper, rotszout
- diepvries erwtjes
- indien gewenst: verse peterselieblaadjes voor de garnering
Bereiding
- Alle soepgroenten fijn snijden en stoven in een klontje boter + een scheutje maïsolie.
- Na 10 minuten de gewassen sla onderbrengen en mee laten stoven: een romeinse sla met dikke stengels mag je geurst enkele minuten mee laten stoven: is je sla mals genoeg gestoofd, dan op naar de volgende stap.
- Dan ongeveer 2 liter groente bouillon erbij en laten sudderen.
- Na 10 minuten mixen.
- Voeg nu diepvrieserwtjes bij de soep, breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten pruttelen.
- Dan een kip bouillon keteltje toevoegen.
- Bijkruiden met tijm en eventueel peper en zout.
- Wil je van je slasoep een fijne velouté maken? Klop dan een eierdooier met wat room in de soepterrine. Giet daarin al roerend de soep (dus nu niet meer laten doorkoken).
Een reactie achterlaten