• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Slasoep maken

Moeder's beproefd recept om lekkere slasoep te maken zodat je eens op een andere manier zal genieten van je krop sla.

U bent hier: OnsKookboek.be>>127 lekkere soep recepten!>>Slasoep maken

Laat een Reactie achter

Moeder’s beproefd recept om lekkere slasoep te maken zodat je eens op een andere manier zal genieten van je krop sla.

Alhoewel de zomerteelt van sla niet de gemakkelijkste is (wegens het doorschieten van de sla bij lange dagen), blijft de zomer en vooral september de maand met de grootste oogst. Wie nu een goedkope zak “gemengde groenten” bij de tuinier of tuinder koopt, vindt er al wel eens meer dan 1 kropsla in terug in allerlei varianten zoals eikebladsla, Romeinse sla, ijsbergsla tot de minder kropvormende pluksla.

1 krop sla is alvast goed voor in de salade, maar wat doe je met de andere?

Slasoep maken

Slasoep maken met een bouillon keteltje

Slasoep
Makkelijke slasoep van overschotjes sla, zodat niets zal verloren gaan.

Sinds moeder ook een smartfoon heeft, stuurt ze me geregeld foto’s door van de soep die op dat moment weer op het vuur staat te pruttelen. De conversatie erbij ging als volgt.

“Wat is een kip bouillon keteltje?”, vroeg ik moeder. Ik dacht al gelijk aan een ouderwets soepketeltje boven het houtsvuur van een mutsaard, met de heerlijke houtsgeuren van Bokrijk…

Blijk dat de warmte dezer dagen mijn verbeelding op hol doet slagen. Moeder stuurt me gelijk onderstaande foto waaruit blijkt dat een bouillon keteltje een smaakvolle bouillon is. Moeder legt verder uit: “… met de beste ingrediënten met zorg en blablabla…” (typen op een smartfoon kan traag gaan…)

Bouillon keteltje

“Een bouillon keteltje op 500 ml water voor bijvoorbeeld soep”, legt moeder me verder uit. Het is ingekookt en smelt gauw weg in soepen en saus.

“Aha, iets nieuws”, antwoord ik.

“Niet echt: bestaat al langer en brengt verbetering in de spijzen. Benieuwd of het zal aanslaan”, antwoordt moeder me verbaast terug.

Slasoep recept
Slasoep met … komkommer!

Zich afvragend wie er nu eigenlijk niet met de tijd meegaat. Ik dus, want ik maak mijn bouillons nog steeds zelf of zorg ervoor flink wat ik flink wat extra soepgroenten goed aanstoof in de soeppot: ideaal om een snelle en lekkere gepureerde soep mee te maken met gewoon water, zonder bouillonblokjes. Wel niet teveel water toevoegen, want water verdunt niet alleen je soep, maar ook alle smaken.

Kook jij met soep keteltjes? Zoja, laat weten in welke recepten in een reactie onderaan! Ook graag antwoord op de vraag welke lekkerder smaak: een blokje of een keteltje?

Slasoep maken

Moeder @ https://www.onskookboek.be
Moeder's beproefd recept om lekkere slasoep te maken zodat je eens op een andere manier zal genieten van je krop sla.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 30 mins
Totaal 40 mins
Gerecht Soep
Keuken Klassiek
Servings 4

Ingrediënten

  • een klontje hoeveboter
  • een scheutje maïskiemolie
  • 1 knoflookteentje
  • 1 busseltje lenteuitjes
  • 1 aardappel
  • 1 kleine prei
  • een takje groene selder
  • 1 kleine krop sla
  • 2 liter groentebouillon water + bouillonblokje
  • 1 kip bouillon keteltje
  • tijm peper, rotszout
  • diepvries erwtjes
  • indien gewenst: verse peterselieblaadjes voor de garnering

Bereiding
 

  • Alle soepgroenten fijn snijden en stoven in een klontje boter + een scheutje maïsolie.
  • Na 10 minuten de gewassen sla onderbrengen en mee laten stoven: een romeinse sla met dikke stengels mag je geurst enkele minuten mee laten stoven: is je sla mals genoeg gestoofd, dan op naar de volgende stap.
  • Dan ongeveer 2 liter groente bouillon erbij en laten sudderen.
  • Na 10 minuten mixen.
  • Voeg nu diepvrieserwtjes bij de soep, breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten pruttelen.
  • Dan een kip bouillon keteltje toevoegen.
  • Bijkruiden met tijm en eventueel peper en zout.
  • Wil je van je slasoep een fijne velouté maken? Klop dan een eierdooier met wat room in de soepterrine. Giet daarin al roerend de soep (dus nu niet meer laten doorkoken).
Keyword Bouillon, Oma, Sla
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: 127 lekkere soep recepten!

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!
  • 5x kotelet bakken: in de oven, Jeroen Meus, marineren of…

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Kip
  • Koekjes
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!