Zeer makkelijk en zeer lekker gedroogde abrikozen taart recept zodat telkens als regenweer je parten speelt jij je humeur weer zal opkrikken: super met roomijs. De kleur van abrikozen doet je immers al denken aan de zon en de geur en de smaak van de taart wanneer ze net uit de oven komt…
Uiteraard kan je deze abrikozentaart ook maken met verse abrikozen. In onderstaand recept gebruiken we gedroogde abrikozen, zodat je deze taart het ganse jaar door kan bakken: dus niet alleen van juni tot augustus (of ingevoerd uit Zuid-Afrika in december).
Echte liefhebbers kunnen proberen zelf een abrikozenboom te groeien. Weet dat de bloei reeds in maart valt, dus wanneer er dikwijls nog weinig insecten zijn om de bloemen te bestuiven (al is de bloem redelijk zelfbestuivend). Ook kan daarna je mogelijke oogst beperkt blijven door mogelijke vorstschade. Oplossingen zijn je boompje te planten op een beschutte plaats en te leiden tegen bijvoorbeeld een zuidermuur of in een koude kas.
Weet dat je abrikozenbomen zelf uit een abrikozenpitje kan zaaien, maar dat je dan wel een boom zal krijgen die makkelijk 10 meter hoog wordt.
Moeder’s beproefd recept om lekkere taart te bakken met gedroogde abrikozen
Variaties om anders smakende (abrikozen) taarten te maken
- week de abrikozen in witte wijn
- voeg bij de taartvulling tijdens het weken of sudderen een scheutje likeur toe
- sudder zeste van sinaasappel mee met de abrikozen of week een stukje gedroogde sinaas- of mandarijntjeszeste mee met de abrikozen en laat daarna gewoon mee sudderen
- vervang in de ingrediënten van het kruimeldeeg wat suiker met vanillesuiker
- strooi een laagje gemalen abrikozen uit over het deeg alvorens de taartvulling te storten
- bak het kruimeldeeg blind. Snijd de abrikozen niet fijn. Sudder de taartvulling zonder citroensap tot een dikke siroop, scheidt de abrikozen van de siroop. Laat afkoelen, Klop mascarpone op, meng naar smaak met stroop en vul hiermee de reeds gebakken, afgekoelde taartbodem. Schik er het fruit over en borstel daarover nog wat stroop.
- en… wil je een andere fruittaart, dan vervang je de gedroogde abrikozen met gedroogde kersen (kersentaart), blauwe bessen (blauwe bessentaart) … (die je dan weer kan weken in rode wijn voor alweer een nieuwe variatie…)
Smakelijk!
Abrikozen taart
Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg
- 275 to t 300 gram bloem
- 60 gram amandelpoeder
- 65 gram witte kristalsuiker
- 65 gram kandijpoeder
- 75 gram hoeveboter
- 2 biologische eieren van losloop scharrelkippen
- 1/4 koffielepel bakpoeder
- 1/4 koffielepel kaneelpoeder
- 1 snuifje zout
Voor de taartvulling
- 1 doos van 250 gram abrikozen
- 300 ml water
- 1 citroen
- 150 gram bruine kandijsuiker
Voor de taart en afwerking
- 1 ronde taartvorm tot 26 cm en 4 cm hoog
- 1 geklutst ei
Bereiding
Taartvulling maken
- Abrikozen in stukjes snijden, enkele uren of een ganse nacht te week zetten in het water.
- Daarna mengen met de suiker en ongeveer 10 minuten zachtjes laten stoven.
- Pureer met een staafmixer, voeg het vers geperst citroensap toe van de verse citroen en laat afkoelen: je taartvulling is klaar.
Kruimeldeeg maken
- Meng de bloem met het bakpoeder en zeef.
- Laat de hoeveboter zacht worden of maak ze zacht met een vork.
- Meng er dan de suiker en de geklutste eieren onder.
- Daarna de bloem toevoegen en onder mengen.
- Verder mengen met je handen tot je een zacht, droog deegje hebt
- Laat het deeg even rusten in de ijskast (bijvoorbeeld een kwartiertje).
Taart bakken
- Strooi wat bloem op een werkvlak en wrijf ook je deegrol in met wat bloem zodat het deeg niet aan je deegrol nog aan je werkvlak gaat kleven.
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Rol het deeg uit met de deegrol.
- Beboter je deegvorm, strooi er bloem over en schud de overtollige bloem (die niet aan de vorm blijft plakken) er weer uit.
- Leg het deeg in de vorm, maar prik het deeg NIET in met een vork.
- Stort de afgekoelde abrikozen uit op het deeg.
- Van de restjes van het deeg snijd je reepjes die je in ruitvorm over de taart legt.
- Smeer de randen van het deeg en de reepjes in met geklutst ei.
- Bak je abrikozentaart in een voorverwarmde oven gedurende 30 minuten op 200 graden.
- Smakelijk!
Een reactie achterlaten