Lekkere bananentaart van Jamie Oliver met weinig voorbereidend werk, met tip om het even lekker maar nog eenvoudiger te maken dan in Jamie’s recept.
Behalve het klassieke fruit voor een tarte tatin, zoals appels en peren, kan je volgens Jamie alle soorten fruit gebruiken zoals: perzik, abrikozen, nectarines, aardbeien en zelfs vijgen.
Gebruik geen overrijpe bananen, want deze zullen wegkoken.
Je kan de taart serveren met slagroom, opgeklopt met wat suiker en met wat zeste van de sinaasappel.
Nog makkelijker: wil je toch een mooie taart maken maar vind je dat het omdraaien toch wel te gevaarlijk is met de hete karamel, dan kan je gewoon reepjes bladerdeeg in ruitjespatroon over de bananen leggen en net zolang in de oven zetten tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin gebakken is (ongeveer 20 minuten). Zorg er hier zeker voor dat de karamel licht van kleur blijft alvorens de taart in de oven te zetten.
Bananentaart recept
- een 4 tal bananen
- 150 gram griessuiker
- 50 gram hoeveboter
- een halve tot 1 volledige theelepel kaneelpoeder
- oranje geraspte schil van ½ tot 1 sinaasappel
- een vel bladerdeeg (of een 250 gram bladerdeegklomp die je dan zelf uitrolt tot een vel van 2 tot 5 mm)
Hoe bananentaart maken
- Oven voorverwarmen op 190 graden.
- Neem een smalle bakplaat (20x30cm) die in de oven kan, zet op een middelhoog (gas)vuur en strooi er griessuiker over. Leg er de klont hoeveboter over en overstrooi alles met kaneelpoeder.
- Rasp er dan met een fijne rasp alleen het oranje van de schil van een sinaasappel over.
- Van zodra je de suiker aan de rand van je "suikerberg" ziet karameliseren, zet je het vuur lager en roer je het de suiker met een houten lepel over de ganse bakplaat om: de boter zal mee smelten en na een minuutje is flink veel van de suiker gekarameliseerd. Zet het vuur nog lager en roer zo nu en dan om, zorg ervoor dat de karamel niet hard wordt en dat de meeste suikerklompjes verdwenen zijn.
- laat de karamel niet te donker worden: hoe donkerder de kleur, hoe meer bitter de smaak.
- Schil de bananen en snijd ze voorzichtig overlangs in 2 zodat je 2 halve manen met een plat oppervlakte krijgt.
- Als de karamel de voor jou gewenste donkere kleur heeft, zet je het vuur uit en leg er de halve manen op: wissel indien gewenst af met de snede naar boven en met de snede naar beneden, zoniet: steeds de snede naar beneden leggen.
- Heb je een klomp bladerdeeg van 500 gram, strooi dan wat bloem over een werkvlak, leg het deeg erop, strooi er ook wat bloem over en rol met een deegrol uit: een beetje groter dan de bakplaat, zodat je de randen kan dichtduwen in de plaat. Als het deeg aan het werkvlak plakt,licht dan de helft op en strooi er bloem over. Licht de andere helft op en strooi er ook bloem onder.
- Leg het deegvel over de bananen en duw het tegen de binnenrand van de bakplaat zoals je een deken in een bed drukt. Prik indien gewenst over het ganse oppervlakte een 10tal gaatjes met een scherp mes.
- Laat de taart een 25 tal tot 30 minuten bakken in de oven zodat het bladerdeeg mooi kan rijzen.
- Je kan de bananentaart zo versnijden en serveren of je kan ze onmiddellijk omdraaien (nu de karamel nog lopend is): leg een grote werkplaat bovenop het bladerdeeg, neem ovenhandschoenen en draai met beide handen aan 1 zijde van de plaat en het werkvlak de taart om.
- Serveer de bananentaart à la Jamie Oliver warm met een bol vanille roomijs.
Leave a Reply