Lekkere en makkelijk abrikozentaart recept met abrikozen uit blik zodat je goedkoop en op elke dag van het jaar kan genieten van een heerlijke, zelf gebakken taart.
De vulling is zeer makkelijk en snel te maken – want je hoeft ze niet eerst te koken zoals bijvoorbeeld wel het geval is met banketbakkersroom – met room, losgeklopt ei en amandelextract.
Vind je room te zwaar of teveel calorieën, maak dan een zelfde hoeveelheid vanillepudding van puddingpoeder uit een pakje en volle melk.
Abrikozentaart recept
Voor het deeg:
- 125 gram melkerijboter
- 125 gram suiker
- 1/4 theelepel amandelextract
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel zout
- 190 gram patisseriebloem
- 20 gram fijngemalen amandelen voor in het deeg
- 20 gram (of meer) fijngemalen amandelen voor op de gebakken korst
Voor de taartvulling:
- 125 ml slagroom
- 1 groot biologisch ei (lichtjes losgeklopt)
- 1/2 theelepel amandelextract
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels honing
- anderhalve eetlepel gezeefde patisseriebloem
- 2 blikjes (van ongeveer 450 gram elk) abrikozen
Hoe maak je een abrikozentaart
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Boter en bloem een taartvorm in (ook makkelijk is de zijkant met boter en bloem te bedekken en op de bodem een boterpapier te leggen).
- Laat de boter net smelten in een pan. Doe de net gesmolten boter in een kom en roer er de suiker in totdat de suiker gesmolten is.
- Voeg de rest van de deeg ingrediënten toe en roer of meng tot een samenhangend deeg.
- Druk dit deeg in de taartvorm (als het deeg te plakkerig is, laat je het even afkoelen in de ijskast, maar laat het niet volledig opstijven): zowel op de bodem als tegen de rand, een 6 tot 10 mm dik.
- Bak de lege taart 15 minuten blind in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin ziet.
- Laat de gebakken taartkorst afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng ondertussen in een andere kom de room met het ei, de smaak extracten, honing en bloem door elkaar en klop op tot een glad mengsel.
- Als de taartkorst afgekoeld is, strooi je over de bodem de 20 gram amandelnootjes (of meer: als de bodem maar goed bedekt is met de droge amandelen: dit zorgt ervoor dat de taartkorst niet te week gaat worden als de vulling erover wordt gegoten).
- Leg de halfdoor gesneden abrikozen met de snedekant naar boven in 1 laag over de amandelnootjes in de taartkorst. Werk spiraalsgewijs van buiten naar binnen.
- Giet de vulling voorzichtig over en tussen de abrikozen.
- Bak de gevulde abrikozentaart voor een 55tal minuten tot 1 uur: totdat de taartrand bruin gekleurd is, de vulling vast als pudding is en de abrikozen zacht zijn.
Een reactie achterlaten