Ideaal recept om bananen te verwerken die je iets te lang bewaard hebt: bananencake basisrecept met naar keuze: chocolade, noten, rozijnen of speculaaskruiden.
Zoals we dus al zegden: maak deze cake met bananen die zo rijp zijn, dat je ze niet meer in plakjes kan snijden. Ze zijn dan ideaal om te pureren.
Voor extra smaken kan je een 1/2 theelepel kaneelpoeder, evenveel nootmuskaat en 1 tot 2 handenvol rozijnen toevoegen aan het cakebeslag. Voor liefhebbers van notencake met banaan kan je grof gehakte hazelnoten of okkernoten toevoegen. Chocoladeliefhebbers kunnen chocolade chips toevoegen.
Wat je ook doet: klop het eiwit superstijf op, zodat je de kom zonder gevaar boven je hoofd kan omdraaien. Lukt dit niet, dan denk ik dat je opnieuw zal moeten beginnen :-) .

Bananencake Basisrecept
Ingrediënten
- 120 gram boter
- 3 middelgrote zeer rijpe bananen
- 180 gram griessuiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 eieren, wit en dooiers scheiden
- 1 met boter ingevette rechthoekige bakvorm
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 180C
- Vet een rechthoekige cakevorm in met boter
- Pureer de bananen met een stevige vork.
- Klop de eiwitten met 2 eetlepels suiker stijf.
- Klop de boter met de rest van de suiker tot room en klop er daarna de 2 eierdooiers door.
- Meng het bakpoeder met de zelfrijzende bloem (en indien gewenst de kaneel en het nootmuskaat) en klop de bloem door de bananenpuree tot er geen klonters meer overblijven.
- Voeg hierbij het boter-suiker-dooier-mengsel en klop goed door elkaar. (voeg indien gewenst nu rozijnen, noten of chocolade chips toe)
- Spatel het stijfgeklopte eiwit door het deeg.
- Schep het deeg in de bakvorm, leg indien gewenst enkele schijfjes banaan bovenop het deeg en bak gedurende 40 minuten op 180 graden en daarna 30 minuten op 150 graden.
- Laat de bananencake afkoelen alvorens aan te snijden.
Liep wat over bij het rijzen eerste 10 min
Dank Marina, Bej, Viv om het recept nog lekkerder te maken!!!
Deze gisterenavond klaargemaakt. Had slechts 2 bananen en heb de suiker verminderd tot 120 gram. Chocolade raw gebruikt en het sap van een halve citroen. Ook slechts 45 minuten gebakken op 180 graden. Hij was héél lekker, niet te zoet en luchtig!
recept direct uit kookboek .;4 bananen = teveel
zonder bakpoder .. dat ga ik dan nu maar eens proberen
met een beetje citroen want dat verlicht de smaak ..hoop ik !!
Staat in de oven met chocoladedruppels. Ruikt al zalig, morgen proeven! Ben benieuwd
het is zo goed om zelf te kunnen en om klaar te maken heerlijke smakkelijk aan iedereen
super lekker,maar wel veel minder suiker gebruikt en halve citroen toegevoegd
hmm staat in de oven, 1 gewoon en 1 met extra chocoladedruppels