Voor wie eens iets anders wil voor ontbijt: kies uit deze 5 lekkere ontbijt recepten van Sandra Bekkari: amandelbrood, crumble, pannenkoeken, granola of smoothie.
Ideaal voor wie graag bakt maar geen held is als het op brood maken aankomt: maak dan Sandra’s amandelbrood of crumble die altijd lukken bij iedereen!
Sandra Bekkari’s ontbijtsmoothie
Smoothies vormen mijn favoriet ontbijt sinds ik het neo paleo dieet volg wegens: ze zijn supersnel klaar dus je kan snel aan tafel en weer snel de baan op na je blender en je glas te hebben afgespoeld. Maar wie liever brood of ander gebak als ontbijt neemt, die gaat best onmiddellijk naar het volgende recept.
Lees hier verder hoe jij 1001 smoothies kan maken met wat jij nu in huis hebt.
En alhoewel Sandra onderstaand smoothie maakt als vervanger voor vanillepudding, is het een heerlijk ontbijt, wegens een flinke brok fruit en wanneeer je Griekse yoghurt gebruikt: flink wat vet en eiwit: dus een volledige maaltijd waar je ook weer een paar uur verder mee kan. En wie goedkoper wil werken, die vervangt de mango zoals ik met banaan (voor extra zoet) en zelfgemaakte pompoenpuree (bijna dezelfde kleur, boordevol vezels en best ook lekker!):
Recept voor 2 personen:
- 1 rijpe mango
- limoensap naar smaak (hoe zoeter je fruit, en hoe minder zuur je yoghurt, hoe meer limoensap je kan toevoegen)
- Sandra gebruikt zaadjes van 1 vanillestokje, makkelijker is gewoon enkele druppes biologisch vanille-extract
- 250 ml (Griekse) yoghurt
- Schil een mango, doe in een blender met de vanille en de yoghurt en mix tot een smeuig smoothie.
- Proef, voeg indien gewenst limoensap toe en mix opnieuw… Klaar is je ontbijt!
Sandra’s havermout crumble
Het leuke van Sandra is dat ze supereenvoudige recepten schrijft. Voor wie zichzelf geen bakker voelt maar toch graag eens gebak uit de oven tovert is een crumble de ideale oplossing.
Crumble (kruimels) is een mengeling van “bloem” en “vetstof” die je wat mengt totdat het kruimels vormt:.
- Doe vers fruit (nog even wachten en er is alweer verse rabarber!) in een ovenschoteltje,
- strooi er je “kruimeldeeg” over, zet een 20tal minuten in de oven en
- voila: je hebt een heerlijk fruitgebakje met een krokant laagje.
Crumble recept voor 4 personen: dus 4 ovenschaaltjes
Voor het fruit:
- 125 gram ontdooit diepvriesfruit
- 1 appel
- 1 eetlepel volkorenspeltmeel: is uiteraard geen fruit maar slorpt het vocht van het diepvriesfruit op zodat je crumble krokant blijft
- bij zuur fruit en appel: 1/2 eetlepel kaneelpoeder
Voor de “bloem” naar wens havervlokken, zaden en noten, Sandra gebruikt:
- 2 eetlepels hazelnoten
- 2 eetlepels groene pompoenpitten
- 50 gram havervlokken
- 2 eetlepels volkorenspeltmeel
- een snuifje rotszout
Voor het bindmiddel:
- 2 eetlepels vleoibare imkershoning
- 3 eetlepels vloeibare kokosolie
Roer de fijngesneden appel met het diepvriesfruit en de speltbloem en kaneelpoeder door elkaar en vul er kleine, vuurvaste ovenschoteltjes mee.
- Hak de hazelnoten naar wens fijn, meng met de pompoenpitten, de havervlokken, het zout en het speltmeel.
- Roer daar de honing en de kokosolie door.
- Bedek het fruit met je kruimeldeeg.
- Zet de ovenschoteltjes in de oven tot het kruimeldeeg krokant gebakken is (een 15 tot 20tal minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden: je zal duidelijk een koekjesgeur in je keuken ruiken wanneer de crumble klaar is, voor wie niet naar de klok wil kijken…)
2 echte havermout ontbijten van Sandra Bekkari
Voor wie zin heeft in eens iets anders dan havermoutpap voor ontbijt, zetten we Sandra’s havermout ontbijten nog eens op een rijtje:
En tenslotte een heus SANA en paleo brood: Sandra Bekkari’s amandelbrood
Onderstaand gebak zit ergens tussenin een stevig brood en een luchtige cake. De luchtigheid maak je met flink wat bakpoeder en de stevigheid krijg je door amandelmeel met bananen te mengen.
Amandelmeel wordt dikwijls gebruikt in het paleo dieet als vervanger voor tarwebloem, zoals ook in dit amandelbrood recept.
Net zoals in de havermoutpannenkoeken voegt Sandra bananen toe aan het beslag: die geeft niet alleen textuur en vezels, maar maakt je beslag ook lekker zoet, zonder je suiker of honing moet toevoegen. Ideaal voor wie een paleo dieet volgt en dus geen zoet uit een potje wil toevoegen. Uiteraard geven de rozijnen alweer een extra toest zoet toe, dus al bij al zal je genieten van een zoet gebak zonder dat er 1/4de suiker in zit zoals in de traditionele vier vierde cake.
Vind het recept voor Sandra’s amandelbrood hieronder: smakelijk en laat weten welk recept van Sandra Bekkari jij het lekkerst vindt!
5x lekkere Ontbijt recepten van Sandra Bekkari
Ingrediënten
- 3 biologische eieren
- 120 gram amandelmeel kan je zelf maken door 120 gram amandelen fijn te malen of fijn te mixen in je blender
- 2 rijpe bananen
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- een snuifje rotszout
- 2 eetlepels vloebare kokosolie
- 2 handvollen amandelen
- 1 tot 2 handvollen rozijnen of ander gedroogd fruit veenbessen, blauwe bessen...
- amandelschilfers naar wens om over het amandelbrood te strooien voor het bakken
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Begin met de eieren en het amandelmeel in een blender te mixen.
- Voeg de banenen toe en mix tot de bananen in het belsag zijn verdwenen.
- Voeg bakpoeder, kaneel, rotszout en kokosolie toe en mix opnieuw door elkaar.
- Hak de amandelen fijn en voeg met de rozijnen toe aan het beslag. Roer even door elkaar (of zet de blender even snel aan/uit).
- Giet in een vooraf ingevette (of met bakpapier bedekte) rechthoekige cakevorm, overstooi naar wens met amandelschilfers en je amandelbrood is klaar na 40 tot 45 minuten in je oven te bakken.
- Laat even afkoelen zodat je het broodje makkelijker zal kunnen aansnijden: smakelijk!
Een reactie achterlaten