Niet alleen het gemakkelijkste maar tevens ook het lekkerste bananenbrood maak je met dit recept zodat je zal genieten van een lekker ontbijt of vullend tussendoortje.
De paleo kookboeken staan er vol van: wie geen tarwebrood meer gaat eten maar wie toch nog wil genieten van lekker brood, die kan kiezen uit allerhande recepten om bananenbrood te maken. Maar welk is het beste, gezondste en tevens het makkelijkst te maken?
Het antwoord ziet er gebakken zo uit:
Bananenbrood recept
We kozen onderstaand recept als het beste recept om 3 redenen:
- geen toegevoegde suikers, glutenvrij, lactosevrij, dus super gezond en goed voor je lijn
- geen bijzondere kooktechniek nodig, dus ieder kan het maken (wat bijvoorbeeld niet gezegd kan worden van de 2 ingrediënten bananenpannenkoeken, die toch wel enige ervaring vereisen wat hitte van de pan en pannenkoeken bakken – vooral dan omdraaien – betreft
- lekker: dus altijd een winnaar!
Over smaken valt echter niet te twisten, dus wie mij niet gelooft en de proef op de som wil nemen, die kan dit bananenbrood zelf ter plekke gaan proeven in de keuken van vandaagse gastchef Mia.
Voor meer info hoe je dit proeven kan regelen: Mia baat in het midden van Andalusië de koelste vakantiewoningen uit. Deze woningen zijn zo koel dat Mia zonder problemen haar oven kan aanzetten om je bij aankomst te laten proeven en genieten van een van de gebakjes die je hier op haar website kan terug vinden. Bovendien bak je er jezelf niet rood zoals een kreeft aan de Spaanse kust, maar zal je genieten van een oase aan rust.
Het moge duidelijk zijn op bovenstaande foto: de zon is steeds van de partij daar bij Mia in Andalusië: dus ideaal voor wie het koude, grijze, Belgische weer wil ontvluchten in T-shirt en short.
Hoe lekker paleo bananenbrood maken
Er zijn grofweg 2 manieren om bananenbrood te maken: moeilijk en makkelijk.
In “moeilijk” ga je een heus brood laten rijzen en bakken: voor wie al moeite heeft om een gewoon tarwebrood te bakken, een onmogelijke opgave, want bananen bevatten geen gluten, dus gaan ook niet mooi rijzen.
In “makkelijk” ga je zoals in onderstaand recept te werk:
- alle natte ingrediënten mengen in 1 kom,
- alle droge ingrediënten mengen in een andere kom,
- nat en droog bij elkaar mengen,
- uitgieten in een bakvorm,
- bakken in je oven en…
- smullen maar!
De ingrediënten worden afgemeten met “cup” maten: deze kan je makkelijk kopen bij Blokker en zijn veel goedkoper dan een elektrische weegschaal. Wil je onmiddellijk aan de slag: 1 cup = 236 ml. Cup betekent “kopje” en is zowat de maat van een tas koffie, 236 ml is net iets minder dan 1/4de liter.
Voor je aan de slag gaat: zorg ervoor dat je bananen heel rijp zijn! Ideaal is overrijpe bananen in te vriezen “voor later”, en pas aan dit recept te beginnen wanneer je er 3 uit de diepvries kan halen.
Smakelijk!

Supersimpel Bananenbrood - Zalig zoete start van je dag!
Ingrediënten
- 3 hele rijpe bananen vers of diepgevroren: we herhalen: gebruik heel rijpe bananen!
- 1 1/2 cup amandelmeel
- 1/4 cup ghee of kokosolie
- 3/4 cup walnoten of andere noten fijn gehakt of gemalen of gedroogd fruit
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel glutenvrije bakpoeder: lees de verpakking zodat je zeker bent dat er geen tarwebloem dus gluten in verborgen zitten
- tip: als het deeg té nat is: een mengeling van zaden noten, rozijnen
- optioneel: wat pompoenzaden als versiering
Bereiding
- Bekleed een bakvorm van ongeveer 20 cm op 10 cm met bakpapier.
- Verwarm je oven op 180°C (warme luchtoven).
- Meng de ghee of kokosolie, eieren, vanille-extract en de bananen in een mixer tot een smeuïg mengsel.
- Meng in een aparte kom het amandelmeel, de noten en het bakpoeder.
- Meng nu het natte mengsel door het droge mengsel tot alles verdeeld is.
- Afhankelijk van de grootte van de bananen en de eieren kan het zijn dat het deeg té nat is, strooi dan een handvol zaden, noten en/of rozijnen door het mengsel zodat het minder vloeibaar wordt.
- Giet het mengsel in de vorm en laat dit ongeveer 45 à 50' bakken.
- Kijk met een prikker of het brood voldoende gebakken is: komt de prikker er droog uit, dan is je gebak klaar.
- Laat het bananenbrood volledig afkoelen vooraleer in stukken te snijden.
- Nota: ik heb geen zoetmiddel gebruikt omdat de bananen op zichzelf al heel zoet waren (Canarische bananen) maar anders kan er nog wat kokosbloemsuiker, agave of ahornsiroop toegevoegd worden... Wie zo gezond mogelijk én lekker wil genieten laat al die extra suikers achterwege en gaat op zoek naar de rijpste bananen!
Een reactie achterlaten