Wil jij lekker genieten van Vlaamse blinde vinken of Nederlandse slavinken met spek? Het kan in minder dan 1 uur met dit makkelijk en snel recept, inclusief het maken van lekkere aardappelpuree.
De makkelijkste manier is de vinken aan te bruinen en daarna verder te laten smoren in een bodempje met water onder deksel. Zoals bij stoofvlees, kan je het water vervangen met bouillon en bier. Kies wel voor bier dat niet bitter gehopt is.
Maak je de vinken zelf, dan heb je voor 4 personen ongeveer een halve kilogram lapjes nodig en 60 tot 100 gram gehakt per vink. Voor de lapjes kan je kiezen uit kalfsvlees, rundsvlees, varkensvlees of borst van gevogelte. Wikkel je er een extra laagje spek rond, dan heb je een slavink. Ook het gehakt kan je maken van verschillende soorten vlees, al dan niet gemend met look, ei, ui, peterselie, brood geweekt in melk.

TIP! Je kan ook wijn in plaats van bier gebruiken om de vinken lekker in te laten sudderen… Heerlijke blinde vinken geserveerd met frieten en een kriekenbier.
Ze zijn natuurlijk sneller aangekocht (en opgebonden of samengehouden met een stokje) bij de slager: probeer wel meerdere slagers, want ieder kruid natuurlijk zijn gehakt op zijn manier en gebruikt zijn favoriete lapjes al dan niet met extra spek omwikkeld.
De vinken worden typisch aangebruind in vetstof, dan wordt klassiek water met tijm en laurier toegevoegd, of ui en flink wat tomaat, of bouillon en bier en laat je het vlees smoren: typisch voor ongeveer de tijd die je nodig hebt om ondertussen aardappelpuree te maken.
Het braadvocht wordt mee geserveerd of dient als basis voor een lekker sausje.
Blinde vinken met bier recept
- 4 blinde vinken
- 1 flesje niet bitter bier (bruin bier, De Koninck, witbier…) of een half flesje bier en de rest bouillon
- 1 verse tomaat
- 1 ui
- enkele knoflookteentjes
- peper en zout
- een klontje boter
- indien gewenst: maïzena om de saus te dikken
Hoe blinde vinken bereiden
- Doe de boter in een stoofpotje en smelt er de boter in.
- Kruid ondertussen de vinken met zout en peper.
- Laat de vinken aan 1 kant aanbruinen in de boter: zorg ervoor dat de boter niet aanbrand.
- Na maximaal 5 minuten draai je de vinken om en bruin je de andere kant aan.
- Snijd de ajuin in grote stukken om de spaties tussen de vinken op te vullen en de bodem volledig bedekt is met vlees en stukken ui.
- Blus met bier en bouillon (of alleen met bier), snijd er de tomaat in stukjes over, voeg knoflookteentje(s) toe en breng aan de kook.
- Doe het deksel op de pot, zet het vuur lager en laat de blinde vinken 20 tot maximaal 30 minuten stoven.
- Haal indien een dikke saus gewenst het vlees uit de pot en bindt de saus met maïzena.
- Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree van aardappels gekookt met look, gestampt met melk, boter en of room, en de gekookte look + gekruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Over maken van vinken,heb ik een foto-serie op m'n blog:
http://www.family-oosten.com/blog/2013/01/21/zelfgemaakte-slavinken/
Zeer mooi geillustreerd Paul, mogen we je link met foto op onze http://www.facebook.com/onskookboekrecepten zetten?
Dank!
ha 't is al op
Als je een proef konijn nodig hebt , laat maar weten hé. 🙂
ga ik van de week eens uittesten …