Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Blinde vink

October 9, 2013 door Ons Kookboek

Wil jij lekker genieten van Vlaamse blinde vinken of Nederlandse slavinken met spek? Het kan in minder dan 1 uur met dit makkelijk en snel recept, inclusief het maken van lekkere aardappelpuree.

De makkelijkste manier is de vinken aan te bruinen en daarna verder te laten smoren in een bodempje met water onder deksel. Zoals bij stoofvlees, kan je het water vervangen met bouillon en bier. Kies wel voor bier dat niet bitter gehopt is.

Maak je de vinken zelf, dan heb je voor 4 personen ongeveer een halve kilogram lapjes nodig en 60 tot 100 gram gehakt per vink. Voor de lapjes kan je kiezen uit kalfsvlees, rundsvlees, varkensvlees of borst van gevogelte. Wikkel je er een extra laagje spek rond, dan heb je een slavink. Ook het gehakt kan je maken van verschillende soorten vlees, al dan niet gemend met look, ei, ui, peterselie, brood geweekt in melk.

Blinde vinken met wijn

TIP! Je kan ook wijn in plaats van bier gebruiken om de vinken lekker in te laten sudderen… Heerlijke blinde vinken geserveerd met frieten en een kriekenbier.

Ze zijn natuurlijk sneller aangekocht (en opgebonden of samengehouden met een stokje) bij de slager: probeer wel meerdere slagers, want ieder kruid natuurlijk zijn gehakt op zijn manier en gebruikt zijn favoriete lapjes al dan niet met extra spek omwikkeld.

De vinken worden typisch aangebruind in vetstof, dan wordt klassiek water met tijm en laurier toegevoegd, of ui en flink wat tomaat, of bouillon en bier en laat je het vlees smoren: typisch voor ongeveer de tijd die je nodig hebt om ondertussen aardappelpuree te maken.

Het braadvocht wordt mee geserveerd of dient als basis voor een lekker sausje.

Blinde vinken met bier recept

  • 4 blinde vinken
  • 1 flesje niet bitter bier (bruin bier, De Koninck, witbier…) of een half flesje bier en de rest bouillon
  • 1 verse tomaat
  • 1 ui
  • enkele knoflookteentjes
  • peper en zout
  • een klontje boter
  • indien gewenst: maïzena om de saus te dikken

Hoe blinde vinken bereiden

Blinde vink

  1. Doe de boter in een stoofpotje en smelt er de boter in.
  2. Kruid ondertussen de vinken met zout en peper.
  3. Laat de vinken aan 1 kant aanbruinen in de boter: zorg ervoor dat de boter niet aanbrand.
  4. Na maximaal 5 minuten draai je de vinken om en bruin je de andere kant aan.
  5. Snijd de ajuin in grote stukken om de spaties tussen de vinken op te vullen en de bodem volledig bedekt is met vlees en stukken ui.
  6. Blus met bier en bouillon (of alleen met bier), snijd er de tomaat in stukjes over, voeg knoflookteentje(s) toe en breng aan de kook.
  7. Doe het deksel op de pot, zet het vuur lager en laat de blinde vinken 20 tot maximaal 30 minuten stoven.
  8. Haal indien een dikke saus gewenst het vlees uit de pot en bindt de saus met maïzena.
  9. Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree van aardappels gekookt met look, gestampt met melk, boter en of room, en de gekookte look + gekruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Comments

  1. Paul Oosten says

    November 12, 2013 at 9:34 am

    Over maken van vinken,heb ik een foto-serie op m'n blog:
    http://www.family-oosten.com/blog/2013/01/21/zelfgemaakte-slavinken/

    Reply
    • Ons Kookboek says

      November 14, 2013 at 10:41 am

      Zeer mooi geillustreerd Paul, mogen we je link met foto op onze http://www.facebook.com/onskookboekrecepten zetten?

      Dank!

      Reply
  2. Peggy En Johan Maes-Smits says

    May 22, 2013 at 3:56 pm

    ha 't is al op

    Reply
  3. Hugo Maes says

    May 22, 2013 at 1:27 pm

    Als je een proef konijn nodig hebt , laat maar weten hé. 🙂

    Reply
  4. Peggy En Johan Maes-Smits says

    May 20, 2013 at 6:11 pm

    ga ik van de week eens uittesten …

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Spruitjes koken
  • Pannenkoeken recept met chocolade en banaan
  • Granola Sandra Bekkari
  • Konijn klaarmaken
  • Ons Kookboek Recepten Index
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Broccolisoep Jeroen Meus
  • Stoofvlees Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·