Je winter klassieker onder de Belgische recepten: stoofvlees op grootmoeders wijze.
Tips hoe lekker én boterzacht vlees kopen.
Hoe stoofvlees maken zonder bier.
En extra lijst van 17 bieren, zodat je gegarandeerd een stoofpotje zal maken, dat je nog nooit geproefd zal hebben.
Grootmoeders stoofvlees tips
Welk vlees kopen?
- gebruik tussenrib, nootstuk, bilstuk, schouderstuk of borststuk van het rund
- Van het kalf vraag je naar borst, halsstuk of schouder
- Van het varken gebruik je borst of platte ribben
- Van het schaap gebruik je borst, schouderstuk of platte ribben
Welk bier kopen?
gebruik een niet bitter, hoparm bier: een zure geuze is ideaal omdat het zuur het gaar worden bevordert, Chimay was grootmoeder’s favoriet, Rodenbach werd ook wel eens gebruikt
Hoe goedkoper stoofvlees maken zonder bier?
- meer oud wit brood en minder bloem werd gebruikt zodat niets verloren ging zo tijdens de oorlog, niets belet je om beide kanten van het brood rijkelijk met mosterd in te smeren
- voor stoverij zonder bier, kies je best varkensvlees. het is bovendien reeds op een uurtje gaar, dus energiebewust, dus goedkoper!. Vervang de suiker bijvoorbeeld eens met tomatenpuree. En voeg indien gewenst wat appelazijn toe. Vervang brood met peperkoek.
Stoofvlees recepten zijn ideaal als de dagen koud, donker en vochtig zijn en alles wat je echt wil doen is wegkruipen met een lekkere grote stoofpot.
Grootmoeders stoofvlees recept zonder bier
500 gram vlees wassen en goed afdrogen. Kruiden met peper en zout.
- 40 gram hoeveboter goed alten bruinen in een brede, gietijzeren stoofpot (type Le Creuset).
- Laat het vlees goed bruinen langs alle kanten.
- Voeg 1 ui toe en laat mee aanstoven.
- Kruid met laurier en tijm.
- Giet wat water naast het vlees, zet het deksel op de pot en laat gaar pruttelen (anderhalf tot 2 uur).
- Haal dan het vlees uit de stoofpot, bind het kookvocht met aardappelbloem en breng verder op smaak met enkele eetlepels dragonazijn.
Grootmoeders Vlaams stoofvlees recept met bier
Hier is je Lekkerste Stoofvlees op grootmoeders wijze
Ingrediënten
- 1.75 kg rundsstoofvlees in stukjes van 2.5 cm gesneden
- 4 eetlepels boter of spekvet
- zout en versgemalen zwarte peper
- 3 middelgrote witte uien in plakjes van een halve centimeter gesneden
- 3 eetlepels bloem
- anderhalve liter runderbouillon
- 1 flesje bier van 333 ml
- 4 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 snede brood
- 1 eetlepel bruine suiker
Bereiding
Zet grootmoeder aan het werk of maak het stoofvlees zelf op volgende wijze:
- Dep het rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi rijkelijk met zout en peper.
- Neem een pot met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur.
- Naargelang de grootte van je pot herhaal je wat volgt: bedek de bodem met stukken vlees en laat ze aan elke kant ongeveer 3 minuten bruinen zonder te roeren. Als het vlees gebruind is, haal je het uit de pot (leg apart op een bord) en begin je opnieuw met de rest van het vlees.
- Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en voeg de uien toe met 1/2 theelepel zout. Laat een 15 tal minuten bruinen.
- Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt in ongeveer 2 minuten.
- Roer de bouillon in de pot, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier en het gebruinde vlees met de vrijgekomen jus toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, leg de boterham(men) met mosterd (mosterdkant naar omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de pot en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees met een vork gevoeld gaar is. Langer sudderen
- kan ook als je de saus dikker wil. Roer zo nu en dan over de bodem, om te voorkomen dat er iets aan de bodem begint te plakken. Zonder deksel op de pot voor een dikkere saus, maar wel opletten dat de pot niet droogkookt.
- Een half uur voor het einde van de kooktijd (na anderhalf uur sudderen) proef je en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. (Voeg eventueel wat suiker toe). Laat verder sudderen.
- Verwijder de tijm en laurier en serveer stoofvlees op grootmoeders wijze met gekookte aardappelen, pasta of lekkere frieten met mayonnaise. Serveer natuurlijk met een extra flesje bier op tafel.
C Groenheide zegt
Goedemorgen beste mensen. Ik ben een hobby kok in mijn leven. Ik hou van ouderwetse recepten om te maken.
Waar ik niet van hou zijn de moderne recepten met al die smaakmakers en die sausen daar is geen smaak aan.
Ik ga dit lekkere recept vanmiddag maken.
Groetjes Cor Groenheide
Th.Savelkouls zegt
Ik zou graag een kooksite vinden met alleen maar hobbykoks niet Piet Huysentruyt of Jeroen Meus die mensen zijn goed en hebben hun sporen wel verdient.
Als ik iets van de grote heren wil hebben ga ik naar hun site.
Maar dat zoek ik niet met alle respect, dingen van ons grootmoeder en zo dat is boeiend en mooi om te maken
Ons Kookboek zegt
Bij Piet hoor je dikwijls: deze soep maakte mijn moeder of dit gerecht maakte mijn vader… Dus Piet is meer alledaags dan je zou denken hoor :-)
Maar we horen je! En je mag bij deze altijd je recepten met foto sturen!
Waarvoor dank op voorhand.
Ivo zegt
Lijkt me lekker, ga ik eens uittesten.
Ons Kookboek zegt
Smakelijk Ivo!