Het is weer volop wildseizoen. Dat betekent smullen! Het najaar is de uitgelezen periode om een stoofpot van wild te maken. En daar hoort ook een lekkere wijn bij. Ontdek hieronder het recept voor de lekkerste hertenstoofpot met appeltjes en cranberrycompote.
Ingrediënten
Hert is één van de mooiste soorten wild. Door de voeding van herten heeft het vlees een heel bijzondere wildsmaak. Het sappige, donkerrode vlees is stevig van structuur, vetarm en vraagt een langzame bereiding.
Om een lekker stoofpotje van hert voor 4 personen te maken, heb je deze ingrediënten nodig:
- 1 kg hertenstoofvlees
- 4 grote, zoete appels
- wildfond
- compote van veenbessen
- 250 gr mengeling bospaddenstoelen
- 20 kroketten
- suiker, peper, zout, boter, ui, bloem
- Stoof een uitje en braad het hertenstoofvlees rondom in boter tot het mooi goudbruin is. Strooi er wat bloem bij en roer om.
- Blus het stoofvlees met de wildfond tot het vlees helemaal onderstaat. Dek af en laat 2 uurtjes stoven.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Bak ze mooi gaar in wat boter tot ze goudbruin zijn. Warm de compote van veenbessen op en vul hiermee de appels.
- Bak de boschampignons tot ze klaar zijn en kruid met peper en zout.
- Bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.
- Serveer het wild met de gevulde appeltjes, champignons en de kroketjes.
Hou je niet van champignons? Goede alternatieven voor dit recept zijn vergeten groenten zoals koolrabi, knolselder of pastinaak. Ook andere herfstgroenten zoals witlof, rode biet, wortel en spruitjes passen goed bij wild. Experimenteer met bijgerechten en ontdek wat je zelf het lekkerst vindt!
Wild van wild … en wijn!
Bij zo’n heerlijke wildklassieker hoort een lekkere wijn. Wijn bij wild is dan ook een meer dan geslaagd huwelijk. Hertenvlees is krachtig, rood vlees en daar past een volle, rode wijn heel goed bij. Denk aan een bordeaux, een pinot noir of een kruidige rode wijn.
Kan je niet goed kiezen? Bestel dan een wijnpakket. In dit pakket kan je meerdere wijnen en smaken ontdekken en leren kennen. Je verbreedt er je smaakpalet mee en hebt telkens een wijn in huis, toepasselijk voor elk gerecht en elke gelegenheid.
Zoete afsluiter
Een heerlijk winters stoofpotje sluit je af met een lekker zoet dessert zoals een chocolademousse met slagroom, een smeuïge moelleux of een perfecte crème brûlée. Bon appétit!
Een reactie achterlaten