Makkelijk en lekker recept voor varkenshaasje (van everzwijn). De marinade doet al het werk voor jou zodat je tijd hebt om flink wat bijgerechten te koken of iets anders te doen.
Tips om te serveren: met een zeer makkelijke (bos) champignons saus, met reeds bereidde veenbessen of met rode kool met appelen.
Dit recept is oorspronkelijk bedoeld voor wild everzwijn maar smaakt net zo lekker met een gewoon varkenshaasje.
Wat is varkenshaas: een soort konijn of een deel van het varken? Het is wel degelijk varkensvlees, en wel een zeer vetarm en malse spier van de rug met een typische, schuine vorm. Klassiek laat je het vlees na het bereiden een 5tal minuten rusten, zodat de warmte zich beter kan verdelen in het stuk vlees.
Recept varkenshaasje
- 1 varkenshaasje : reken 150 gram per persoon
- een deftige klont hoeveboter
- 2 eetlepels rode bessengelei
- wild bouillon
- 1/4 liter room
Voor de marinade:
- 1 fles rode wijn
- takje tijm
- snuifje oregano
- 4 blaadjes laurier
- 4 kruidnagels
- 1 fijn gesnipperde ui
- 1 teentje look
Indien gewenst voor een extra saus met champignons:
- bos-champignons allerhande
- hoeveboter
Extra bijgerecht:
- bereide veenbessen of rode kool met appelen
Varkenshaas bereiden
- Voeg de kruiden, de ui en de look bij de wijn leg hierin het varkenshaasje. Laat gerust een paar dagen marineren als u wild everzwijn varkenshaas gebruikt, zoniet volstaat een nacht meer als voldoende.
- Haal het vlees uit de marinade en dep het droog.
- Zeef de marinade en laat tot de helft inkoken.
- Verhit in een pan een stevige klont hoeveboter.
- Bak hierin het gemarineerde aan alle kanten goed aan.
- Haal het vlees uit de pan en blus de pan met wild bouillon. Roer alle aanbaksels goed los.
- Leg het vlees terug in de pan en laat op een zacht vuurtje verder garen.
- Verhit in een andere pan wat boter en stoof hierin de bos champignons aan.
- Voeg de bessengelei aan de ingekookte varkenshaas marinade toe en roer goed door.
- Als het vlees gaar is (voor everzwijn 1 uur, anderhalf uur: vraag uw beenhouwer om raad!) voeg het braad-vocht toe aan de ingekookte marinade van het varkenshaasje en breng op maak met peper en zout.
- Bind de saus met de room en indien nodig maïzena.
- Warm de veenbessen op in de microgolf-oven of in een pannetje.
- Dien dit gemarineerde varkenshaasje op met lekkere kroketten of aardappelpuree en vooral een goed glaasje wijn.
Zeer bruikbaar en eenvoudig recept!
Laat het je smaken Paul en…
Probeer je ook onze andere recepten?