2 lekkere, snelle stoofvlees recepten van Piet Huysentruyt uit SOS Piet en de perfecte keuken: uiterst mals en donkerbruin, heerlijk met aardappelpuree of knolselderpuree.
Wat is er Vlaamser dan een stoofpotje met varkensvlees en bier? De frietjes uiteraard, maar evenzeer lekker met allerlei soorten aardappelpuree! Neem liefst vlees van de borst en platte ribben of vraag uw beenhouwer om raad.
Zorg ervoor geen bitter bier te gebruiken, want de bittere smaak zal na meer dan 1 uur pruttelen stilaan in het vlees dringen. Ideaal is zuur bier dat tegelijk het vlees malser zal maken of zoet bier dat minder zoet zal smaken na het toevoegen van mosterd en azijn. Piet gebruikt volgende biersoorten:
- zoet bruin bier gecombineerd met balsamico azijn of
- een mengeling van rodenbach en grimbergen abdijbier
Stoofvlees recept uit SOS Piet
Ingrediënten:
- 1 kilo varkensstoofvlees
- 1 flesje grimbergen
- 1 flesje rodenbach
- 2 grote ajuinen
- 3 soeplepels bloem
- boter
- een snede wit brood
- flink wat mosterd
- 300 ml water
- peper en zout
indien gewenst:
- 200 gram verse champignons
- 200 gram stukjes spek
Stoofvlees maken
- Neem een kleeflaag pan (inox pan) met dikke bodem,zet op een vuur en laat hierin goed wat boter aanbruinen.
- Kruid het stoofvlees met peper en zout, haal door de bloem en bak het langs alle kanten aan in de boter tot het vlees een mooi bruin korstje krijgt.
- Doe het vlees in een grote stoofpot (houd zoveel mogelijk vet in de pan), strooi de overschot van de bloem over het vlees en schud om zodat de bloem gelijkmatig wordt verspreid over het vlees.
- Voeg indien gewenst wat meer boter in het braadvet van het vlees en bruin hierin de grof gesneden ajuinen. Als de uien bruin worden, blus je ze met het water, schraap het aanbaksel los en giet alles van de pan in de pot met het vlees.
- Zet de stoofpot op het vuur en giet het bier in de pot naast het vlees. Smeer goed wat mosterd op de snede wit brood en leg bovenop het vlees. Breng alles aan de kook en laat een 3 kwartier pruttelen tot het vlees gaar is.
- Voeg indien gewenst spek en champignons toe en serveer, zeer lekker bij knolselderpuree.
Stoofvlees maken volgens het recept uit De perfecte Keuken
Uiterst mals stoofvlees met een beetje meer kruiden, donker bruin bier en zwarte balsamico azijn voor een heerlijk bruin stoofpotje, ideaal om te serveren bij frietjes of met aardappelpuree.
Ingrediënten zoals in SOS Piet met als verschil:
- 2 flessen zoet bruin bier
- geen champignons, geen spek
extra’s:
- laurier en tijm
- 1 eetlepel PH bouillon van rund
- 1 eetlepel balsamico azijn
Bereiding zoals in SOS Piet met als verschil:
- Voeg tegelijk met het bier de balsamico azijn, tijm, laurier en bouillon toe.
- verdubbel de kooktijd vermeld in het stoofvlees recept uit SOS Piet en laat 1 tot anderhalf uur pruttelen.
Serveer het uiterst malse, donkerbruine stoofvlees met frietjes of aardappelpuree.
Een reactie achterlaten