Beproefd recept om lekker mals stoofvlees met bier te maken zodat je makkelijk met weinig afwas in 1 pot groenten en vlees kan serveren met knapperig brood.
Stoofvlees met bier kan je op voorhand klaarmaken: het bewaart een 3tal dagen in de ijskast.
Serveer het stoofvlees natuurlijk met de rest van het bier in een glas, met vers knapperig brood en bijvoorbeeld koolsalade (fijngesneden reepjes kool gemengd met een mayonaisesaus).
Recept stoofpotje rundsvlees
- 1 kg rundsstoofvlees in blokjes van 2.5 cm gesneden
- 450 ml runderbouillon
- 1 flesje rood bier (bijvoorbeeld Rodenbach), gebruik geen bitter bier, want na het lange koken kan de bittere smaak gaan overheersen
- 2 eetlepels (30 ml) olijfolie
Voor de bloem rond het stoofvlees alvorens te bruinen:
- 1/3 kopje bloem
- 1 eetlepel versgehakte peterselieblaadjes
- 1 theelepel vers gehakte tijm of 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel peper van de molen
- 1/2 theelepel zout
Extra groenten en smaken:
- 1 pak zilveruitjes van ongeveer 300 gram, geschild
- 4 wortelen, in 2.5 cm stukken gesneden
- 1 bakje van 250 gram champignons, in 2 gesneden
- 8 gele aardappelen, in 2 gesneden
- 3 eetlepels (45 ml) tomatenpuree
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 1 laurierblad
Stoofvlees maken
- Meng in een grote kom de bloem met de peterselie, tijm, peper en het zout.
- Voeg de stukken stoofvlees toe en meng goed zodat het vlees volledig met bloem bedekt is.
- Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op een middelhoog vuur.
- Voeg de stukken vlees toe en bruin aan alle kanten (behoud de rest van de bloem in de kom voor later in het recept).
- Voeg de zilveruitjes, wortelen, champignons en aardappelen toe en bak al roerend mee gedurende een 3tal minuten.
- Voeg de tomatenpuree, mosterd van Dijon en de rest van het bloemmengsel toe en meng.
- Voeg de rundsbouillon, het laurierblad en het bier toe en breng aan de kook.
- Draai het vuur lager, doe een deksel op de pot en laat gedurende 1 uur tot 1 uur en een kwartier verder sudderen (of in de oven op 175 graden Celsius) totdat het stoofvlees met bier gegaard is.
Lijkt me lekker Karin!
Hoe smaakte het Karin, en welk bier heb je gebruikt?
Zijn leuke dingen om vandaag tegaan doen