Wist je dat je deze heerlijke broccoli ovenschotel makkelijk op voorhand kan klaarmaken?
Je gaat gegarandeerd genieten van smeuïge aardappelpuree, gehakt en kaassaus.
Voor het serveren nog even gratineren of opwarmen in de oven en: je verandert elk middag- of avondmaal in een heus feest.
Hoe maak je grootmoeders broccoli ovenschotel?
Makkelijk :-)
Je weet wellicht wel: dat je broccoli op 5 manieren klaar kan maken:
- koken,
- stomen,
- stoven in eigen vocht,
- roerbakken in de wok of
- klaarmaken in de microgolfoven.
En je weet ook dat stomen de meeste voedingsstoffen in de broccoli zal houden…
Maar dat willen we vandaag niet :-)
We gaan de broccoli eerst koken in een beetje water, zodat we met dat kookvocht lekkere saus (en zelfs een lekkere broccolisoep!) zullen maken.
Dus: giet het kookvocht van de broccoli nooit weg!
Verder 3x makkelijk:
- gehakt bakken met ui, knoflook en… een bouillonblokje
- aardappelpuree maken
- currysaus maken
Alles bij elkaar en daarna in de oven voor het serveren: om te gratineren of op te warmen.
En wat maak jij zoal klaar met broccoli?
Heb jij zin in lekkere broccoli ovenschotel? Makkelijk op grootmoeders wijze
Ingrediënten
Voor de aardappelpuree
- aardappels voor 4 personen
- peper
- rotszout
- nootmuskaat
- melk
- boter
Voor het gehakt
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- een flinke klont hoeveboter
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 kippeblokje
Voor de broccoli
- 500 gram broccoli
- water
- rotszout of zeezout
voor de currysaus
- 50 gram hoeveboter
- 50 gram bloem
- 1 soeplepel currypoeder
- 500 ml vocht ongeveer 250 ml kookvocht van de broccoli en 250 ml volle melk. De rest van het broccoli kookvocht bijhouden om soep van overschotjes mee te maken!
- peper
- rotszout of zeezout naar smaak
Voor de ovenschotel
- Boter om de ovenschotel in te vetten
- Geraspte kaas
Bereiding
Aardappelpuree maken
- Schil aardappelen, kook gaar. Pureer ze met een weinig boter en melk, peper en zout.
Gehakt bakken
- Stoof een fijngesneden ajuin en een fijngesneden teen knoflook in flink wat boter.
- Voeg er 500 gr gemengd gehakt en een kippeblokje toe. Laat rul bakken.
Broccoli koken
- Verdeel de broccoli in roosjes. Laat 5minuten koken in water met zout, zonder deksel. De roosjes moeten onder staan.
- Giet af in een pot EN bewaar het kookvocht!
Currysaus maken
- Maak een blonde roux. Laat boter smelten, voeg bloem en een soeplepel currypoeder toe (groene en of gewone). Laat even mee bakken.
- Leng aan met warm kookvocht en melk, onder flink roeren, tot je U een gebonden saus bekomt. Naar smaak bijkruiden met currypoeder, peper en zout.
Hoe je broccoli schotel maken?
- Beboter een ovenschotel.
- Spreid het gebakken gehakt vlees hierin uit.
- Daarop de broccoli en de saus
- Daarop de aardappelpuree.
- Bestrooi het geheel met gemalen kaas.
- Plaats je broccoli ovenschotel in je oven om te verwarmen (180 graden), of zet even onder de gril: let erop dat je de kaas niet verbrandt! (reken een 20 tot 30 tal minuten voor op te warmen)
- Zijn er eventueel restjes? Maak er deze broccolisoep met prei van!
Wat is jouw favoriete ovenschotel?
Een reactie achterlaten