Bijna zo lekker als frietjes: 3 lekkere koolrabi recepten: geroosterd in de oven, makkelijke puree of geserveerd met witte saus.
Wat is koolrabi
Deze groente lijkt op een raap maar is toch familie van de kool. Koolrabi of koolraap werd reeds in de 16e eeuw gecultiveerd, vooral omdat het koude bestendig is. De groente is laag in calorieën en bevat veel vezels: ideaal tegen constipatie, als je genoeg drinkt natuurlijk.
Koop bollen die niet groter dan 6 cm diameter hebben: grotere bollen hebben een taaie huid die weggeschild moet worden en de binnenkant kan houterig aanvoelen.
Koolrabi bereiden
Koolrabi is mild van smaak en kan worden gestoofd, gekookt, gevuld, gestoomd, julienne of geraspt bij de salade, bij in de soep, gebakken met kaneel in cake of geserveerd met hollandaise saus. Met andere woorden: erg veelzijdig. De jonge blaadjes zijn prachtig in de salade.
Makkelijkst zijn de 3 recepten onderaan: puree, roosteren in de oven of koken en opdienen met saus van het kookvocht.
Bereiding koolrabi puree
- 4 koolrabi bollen met bladeren
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- indien gewenst : 125 gram champignons, in vieren gesneden
- 3 eetlepels room of melk of kippenbouillon
- zout en peper naar smaak
- Knip de bladeren van de bollen en schil ze indien nodig. Spoel goed af en snijd in 2.5 cm dobbelstenen.
- Verwijder de gele bladeren, spoel wat overblijft, dep droog en hak grof.
- Breng een pot met licht gezouten water aan de kook en voeg de koolrabi dobbelsteentjes toe. Zet het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de blokjes gaar zijn.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een pan, voeg de ui toe en stoof op een matig laag vuur tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).
- Voeg de knoflook en laat al roerend 1 tot 2 minuten verder sudderen zonder de knoflook bruin te laten worden.
- Voeg de champignons en de koolrabi bladeren toe, dek de pan af en laat 5 minuten koken. Neem het deksel van de pan en roer een 3 tal minuten tot al het vocht is verdampt. Zet apart.
- Giet de koolrabi blokjes af en laat uitlekken. Voeg het paddestoelen mengsel en de room (of melk of kippenbouillon) toe en pureer.
- Breng op smaak met peper en zout en warm terug op in de pan onder voortdurend roeren voor een 2 tal minuten.
Koolrabi koken en serveren met saus
- 4 koolrabi bollen, geschild en in blokjes gesneden
- 1/2 theelepel zout
- water om te koken
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 kopje melk
- 3 eetlepels room
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels witte peper
- 1/2 bosje verse fijngehakte peterselie
- Doe de koolrabi met 1/2 theelepel zout in een pot, bedek met water en breng aan de kook op een matig hoog vuur.
- Kook tot de koolrabi kan worden doorboord met een vork, maar toch nog blijft stevig (ongeveer 5 minuten).
- Laat uitlekken maar behoud 250 ml van het kookvocht voor de saus. Doe de koolrabi in een kom en dek af.
- Doe de boter in een steelpan en laat op middelhoog vuur smelten. Voeg de bloem toe en roer tot het mengsel een goudbruine pasta wordt.
- Roer bij beetjes de melk en kookvocht van de koolrabi in het bloemmengsel en roer tot het dik en glad is.
- Roer er de room, 1 theelepel zout, nootmuskaat, witte peper, en peterselie onder en laat minimum 1 minuut verder koken. Voeg dan de koolrabi toe, warm eventueel terug op en serveer.
Koolrabi recept in de oven
- 4 koolrabi bollen, geschild
- 1 eetlepel arachideolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
- 25 gram Parmezaanse kaas
- Oven voorverwarmen op 225 C.
- Snijd de koolrabi in schijven van 5 mm en halveer.
- Doe de olijfolie met de knoflook, peper en zout in een kom, meng en voeg de koolrabi stukken toe. Meng tot de koolrabi met olie bedekt is, voeg indien nodig meer olie toe.
- Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot de groente bruint.
- Haal uit de oven en bestrooi met Parmezaanse kaas.
- Zet opnieuw in de oven en laat de kaas bruinen (5 minuten). Dien dit geroosterd koolrabi recept onmiddellijk op.
Maak dit lijstje van koolrabi recepten langer: voeg uw eigen recept toe in een reactie!
Mag kool raby terug opgewarmd worden
Koolrabi is een nitraatrijke groente, dus liefst in 1 keer opeten. Bij opnieuw opwarmen wordt nitriet gevormd wat schadelijk wordt wanneer je het elke dag gaat eten.
Wil je ze toch opwarmen, dan ervoor zorgen dat de koolrabi zo vers mogelijk is (dus geen week laten staan in de ijskast).
Ook kan je de opgewarmde koolrabi te serveren met een Vitamine C rijke dressing: lees vers geperst citroensap of limoensap in je dressing. Ook nog een glas vers geperst sinaasappelsap erbij of een kiwismoothie. Kwestie dat Vitamine C de omzetting van nitraat en nitriet in je maagdarmkanaal zal tegenhouden.
Zoals altijd: overdaad schaadt, dus als je eens eenmalig een ntraatrijke groente heropwarmt, zit je goed.
ZOU HET OOK KUNNEN MET EEN OVENSCHOTEL (KOOLRABI MET GEHAKT EN DAN DE SOUS MET EEN BEETJE TOMAAT ERIN BOVENOP GERAPSTE KAAS EN DAN IN DE OVEN ) MOET WEL LEKKER ZIJN HE!!! PROBEREN MAAR!!!
Alles kan in de oven :) In dobbelstenen gesneden van 2.5 cm gaart koolrabi even snel (traag) als aardappels in de oven: reken 30 tot 40 minuten op 225 graden. Hoe kleiner je de stukjes snijd, hoe sneller gaar (bv 20 tot 30 minuten voor dobbelsteentjes van 1cm), dus proberen maar en laat weten hoe het afloopt Marga!
zeer lekker hmmmm!!!!