• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Koolrabi recept

Bijna zo lekker als frietjes: 3 lekkere koolrabi recepten: geroosterd in de oven, makkelijke puree of geserveerd met witte saus.

U bent hier: OnsKookboek.be>>57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin>>Koolrabi recept

5 Reacties

Bijna zo lekker als frietjes: 3 lekkere koolrabi recepten: geroosterd in de oven, makkelijke puree of geserveerd met witte saus.

Wat is koolrabi

Deze groente lijkt op een raap maar is toch familie van de kool. Koolrabi of koolraap werd reeds in de 16e eeuw gecultiveerd, vooral omdat het koude bestendig is. De groente is laag in calorieën en bevat veel vezels: ideaal tegen constipatie, als je genoeg drinkt natuurlijk.

Koop bollen die niet groter dan 6 cm diameter hebben: grotere bollen hebben een taaie huid die weggeschild moet worden en de binnenkant kan houterig aanvoelen.

Koolrabi bereiden

Koolrabi is mild van smaak en kan worden gestoofd, gekookt, gevuld, gestoomd, julienne of geraspt bij de salade, bij in de soep, gebakken met kaneel in cake of geserveerd met hollandaise saus. Met andere woorden: erg veelzijdig. De jonge blaadjes zijn prachtig in de salade.

Makkelijkst zijn de 3 recepten onderaan: puree, roosteren in de oven of koken en opdienen met saus van het kookvocht.

Koolrabi

Bereiding koolrabi puree

  • 4 koolrabi bollen met bladeren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • indien gewenst : 125 gram champignons, in vieren gesneden
  • 3 eetlepels room of melk of kippenbouillon
  • zout en peper naar smaak
  1. Knip de bladeren van de bollen en schil ze indien nodig. Spoel goed af en snijd in 2.5 cm dobbelstenen.
  2. Verwijder de gele bladeren, spoel wat overblijft, dep droog en hak grof.
  3. Breng een pot met licht gezouten water aan de kook en voeg de koolrabi dobbelsteentjes toe. Zet het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de blokjes gaar zijn.
  4. Verhit ondertussen de olijfolie in een pan, voeg de ui toe en stoof op een matig laag vuur tot ze zacht zijn (ongeveer 5 minuten).
  5. Voeg de knoflook en laat al roerend 1 tot 2 minuten verder sudderen zonder de knoflook bruin te laten worden.
  6. Voeg de champignons en de koolrabi bladeren toe, dek de pan af en laat 5 minuten koken. Neem het deksel van de pan en roer een 3 tal minuten tot al het vocht is verdampt. Zet apart.
  7. Giet de koolrabi blokjes af en laat uitlekken. Voeg het paddestoelen mengsel en de room (of melk of kippenbouillon) toe en pureer.
  8. Breng op smaak met peper en zout en warm terug op in de pan onder voortdurend roeren voor een 2 tal minuten.

Koolrabi koken en serveren met saus

  • 4 koolrabi bollen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1/2 theelepel zout
  • water om te koken
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 kopje melk
  • 3 eetlepels room
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels witte peper
  • 1/2 bosje verse fijngehakte peterselie
  1. Doe de koolrabi met 1/2 theelepel zout in een pot, bedek met water en breng aan de kook op een matig hoog vuur.
  2. Kook tot de koolrabi kan worden doorboord met een vork, maar toch nog blijft stevig (ongeveer 5 minuten).
  3. Laat uitlekken maar behoud 250 ml van het kookvocht voor de saus. Doe de koolrabi in een kom en dek af.
  4. Doe de boter in een steelpan en laat op middelhoog vuur smelten. Voeg de bloem toe en roer tot het mengsel een goudbruine pasta wordt.
  5. Roer bij beetjes de melk en kookvocht van de koolrabi in het bloemmengsel en roer tot het dik en glad is.
  6. Roer er de room, 1 theelepel zout, nootmuskaat, witte peper, en peterselie onder en laat minimum 1 minuut verder koken. Voeg dan de koolrabi toe, warm eventueel terug op en serveer.

Koolrabi recept in de oven

  • 4 koolrabi bollen, geschild
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  1. Oven voorverwarmen op 225 C.
  2. Snijd de koolrabi in schijven van 5 mm en halveer.
  3. Doe de olijfolie met de knoflook, peper en zout in een kom, meng en voeg de koolrabi stukken toe. Meng tot de koolrabi met olie bedekt is, voeg indien nodig meer olie toe.
  4. Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot de groente bruint.
  5. Haal uit de oven en bestrooi met Parmezaanse kaas.
  6. Zet opnieuw in de oven en laat de kaas bruinen (5 minuten). Dien dit geroosterd koolrabi recept onmiddellijk op.

Maak dit lijstje van koolrabi recepten langer: voeg uw eigen recept toe in een reactie!

Filed Under: 57 Makkelijke recepten: voor het hele gezin

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Reacties

  1. renata moris zegt

    januari 27, 2019 at 7:23 am

    Mag kool raby terug opgewarmd worden

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      januari 31, 2019 at 12:26 pm

      Koolrabi is een nitraatrijke groente, dus liefst in 1 keer opeten. Bij opnieuw opwarmen wordt nitriet gevormd wat schadelijk wordt wanneer je het elke dag gaat eten.

      Wil je ze toch opwarmen, dan ervoor zorgen dat de koolrabi zo vers mogelijk is (dus geen week laten staan in de ijskast).

      Ook kan je de opgewarmde koolrabi te serveren met een Vitamine C rijke dressing: lees vers geperst citroensap of limoensap in je dressing. Ook nog een glas vers geperst sinaasappelsap erbij of een kiwismoothie. Kwestie dat Vitamine C de omzetting van nitraat en nitriet in je maagdarmkanaal zal tegenhouden.

      Zoals altijd: overdaad schaadt, dus als je eens eenmalig een ntraatrijke groente heropwarmt, zit je goed.

      Beantwoorden
  2. Marga de Loor zegt

    augustus 5, 2016 at 12:16 pm

    ZOU HET OOK KUNNEN MET EEN OVENSCHOTEL (KOOLRABI MET GEHAKT EN DAN DE SOUS MET EEN BEETJE TOMAAT ERIN BOVENOP GERAPSTE KAAS EN DAN IN DE OVEN ) MOET WEL LEKKER ZIJN HE!!! PROBEREN MAAR!!!

    Beantwoorden
    • Ons Kookboek zegt

      augustus 6, 2016 at 5:34 pm

      Alles kan in de oven :) In dobbelstenen gesneden van 2.5 cm gaart koolrabi even snel (traag) als aardappels in de oven: reken 30 tot 40 minuten op 225 graden. Hoe kleiner je de stukjes snijd, hoe sneller gaar (bv 20 tot 30 minuten voor dobbelsteentjes van 1cm), dus proberen maar en laat weten hoe het afloopt Marga!

      Beantwoorden
  3. Chris Blancke zegt

    februari 2, 2014 at 8:52 am

    zeer lekker hmmmm!!!!

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Churros met Chocoladesaus – Lekker zoet hap uit Spanje
  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ’n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!