Geniet van deze pittige wortelsoep op grootmoeders wijze. Je perfecte wortelsoep met ‘n extra vleugje smaak van kruiden en sinaasappelsap.
Je zal er gegarandeerd warmer van worden.
Grootmoeder’s wortelsoep is een mooie en lekkere soep… Met gember, een hint van nootmuskaat, de natuurlijke zoetheid van wortelen en doordrenkt met zuur sinaasappel. De wortels geven deze soep een rijke, volle textuur, evenals een grote, gezonde portie anti-oxidanten en vitamine A.
Deze soep kan je zowel koud als warm serveren. Voor koud zet je ze minstens 6 uur in de ijskast (kan een 5 tal dagen bewaard worden). Voor warm, verwarm je de soep langzaam over een middellaag vuur. Garneer in een bord met een eetlepel yoghurt of crème fraîche. Maak eventueel met een vork een spiraalvormige beweging uit de dot yoghurt of room.
Bonus 1: Wil je een echt oosters smakende soep? Maak dan het Thaise wortelsoep recept.
Bonus 2: En ben je een liefhebber van klassiek met op en top Belgische ingrediënten? Maak dan de lekkere én mooi gekleurde wortelsoep van Piet Huysentruyt.
Inhoud

Oma's Wortelsoep - Op en top Belgisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 stuk verse gember van 7.5 cm geschild en grof gehakt
- 1 kleine witte ui, grof gehakt
- 625 gram wortelen geschild en in stukjes gesneden
- 1250 ml groentebouillon
- 125 ml vers geperst sinaasappelsap
- een snuifje gemalen nootmuskaat
- zeezout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- indien gewenst: crème fraîche of zure room of yoghurt of deze VZL en paleo zure room voor de versiering
Bereiding
- Verhit de hoeveboter in een grote soeppot op een middelmatig vuur.
- Voeg de gember en ui toe en laat ongeveer een 5 tal minuten koken onder af en toe roeren tot het geheel zacht is en goed geurt.
- Voeg de wortelen, de bouillon, en het sinaasappelsap toe, verhoog het vuur en breng aan de kook.
- Doe dan een deksel op de pot, zet het vuur lager en laat sudderen tot de wortels zeer zacht zijn (een 3 kwartiers).
- Pureer de wortelsoep in de pot met een staafmixer (en giet door een zeef als je echt een smeuïge soep wil).
- Voeg nootmuskaat, peper en zout toe naar smaak. Als de wortelsoep te dik is, voeg dan wat meer bouillon toe.
Thaise wortelsoep met gember – Lekker, pittig, simpel soepje
Onbeschrijfelijk lekker en zeer makkelijk wortelsoep recept uit Thailand. Weinig werk, weinig inspanning: en toch genieten van een supersmakelijke, oosterse kom soep.
Duidelijk niet grootmoeders wortelsoep. Dit recept is rijk aan ingrediënten en exotisch… En de geur van warme kerrie zal je keuken urenlang vullen.
Gebruik nooit kokosmelk uit blik, dat smaakt gewoon naar… blik! Best is verse kokosmelk te kopen of… Zelf te maken van geraspte kokos: zoals voorgedaan in deze wortelsoep met simpel zelfgemaakte kokosmelk. Kokos in poedervorm wil soms ook wel goede kokosmelk geven. Wel op de verpakking lezen of er geen suiker of andere smaakstoffen zijn aan toegevoegd. En eerst aan ruiken: ruikt het ranzig, dan niet gebruiken.
Als oosterse kokosvervanger zijn we een grote liefhebber van vers gemaakte cashewnotenmelk:
- 25 gram rauwe cashewnoten weken voor 1 uur in water,
- goed afspoelen,
- aanlengen tot 250 ml met water en
- 1 minuut of langer mixen in een klein blendertje tot er geen notenstukjes meer te vinden zijn.
Cashewnotenmelk is bijna zo lekker als verse kokosmelk in soep en curry gerechten. Gegarandeerd smaakvoller dan kokos uit een conservenblik.
Thaise wortelsoep recept
- 1/2 kilo wortelen, dun gesneden
- 750ml tot 1l groentebouillon
- 1/4 de tot 1 klein rood pepertje (als je pikant gewoon bent…naar smaak!)
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 cm verse gember: fijngehakt of geraspt
- 250 ml kokosmelk (+ indien gewenst extra voor het serveren)
- sap van 1 limoen
- 3 eetlepels sinaasappelsap = sap van 1/2 sinaasappel
- 3 eetlepels biologische pindakaas
- fijngesneden muntblaadjes, korianderblaadjes of bieslook
- 1 eetlepel (koolzaad) olie
Hoe oosterse wortelsoep met sinaasappel maken
- Verwarm de olie in een soeppot met dikke bodem. Voeg de kerriepoeder, het pepertje en de kurkuma toe, wacht even tot het aroma vrijkomt en voeg dan de ui toe. Roer en bak op een middelhoog vuur.
- Voeg na vijf minuten de gember en de wortelen toe en roer om. Laat even sudderen tot het aroma van de gember vrijkomt.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat koken tot de wortelen zacht zijn (ongeveer 20 tot 25 minuten). Zorg ervoor dat de wortelen altijd juist bedekt zijn met bouillon en niet uitdrogen (voeg meer bouillon toe indien nodig, maar verdrink ze niet in de bouillon).
- Van zodra je de wortelen makkelijk met een houten lepel kan breken, haal je de pot van het vuur en roer je er de pindakaas onder.
- Laat een 5tal minuten afkoelen en pureer in de keukenrobot of met een staafmixer tot een gladde massa.
- Voeg dan de kokosmelk, het sinaasappelsap en het limoensap toe en mix opnieuw.
- Als de wortelsoep te dik is, voeg je meer bouillon en/of sinaasappelsap toe.
- Warm indien nodig opnieuw op en serveer in borden. Giet er een scheut kokosmelk over zoals op de foto en garneer met groen van muntblaadjes, koriander of bieslook.
Wortelsoep Piet Huysentruyt – 7 ingrediënten: Perfecte soep

Lekker en makkelijk wortelsoep recept. Geïnspireerd op een gerecht van Piet Huysentruyt uit het kookprogramma Lekker Thuis.
- Dit makkelijk recept stooft eerst alle groenten in boter aan.
- Doe er dan klaargemaakte bouillon bij. Piet gebruikte zijn instant bouillon en water.
- Versier met room, groene blaadjes en gerookt vlees. Of serveer lekker vegetarisch met wat extra geraspte wortel.
Deze wortelsoep smaakt overheerlijk door… Alledaagse ingrediënten, die elkaar in kleur en smaak ideaal aanvullen: wortel, saffraan en sinaasappel.
Piet’s wortelsoep ingrediënten
- 8 verse wortelen in stukjes gesneden
- een in stukjes gesneden ui
- wit van een prei in schijfjes gesneden
- een aardappel in stukjes gesneden
- vers geperst sap van 2 sinaasappels
- enkele draadjes saffraan
- hoeveboter
- 2 liter groentenbouillon
Voor de garnering, indien gewenst:
- een handvol verse kervel of bieslook
- 200 ml room of Piet Huysentruyt’s reclameproduct Alpro Soja Cuisine
- 4 schijfjes bresaola, carpaccio of ander gerookt vlees in julienne gesneden
Hoe maak je wortelsoep à la Piet Huysentruyt
- Doe hoeveboter in een kookpot met dikke bodem. Stoof hierin voor enkele minuten de wortelen met de aardappelen, ui en prei tot de geuren vrijkomen.
- Voeg dan de groentenbouillon en het sinaasappelsap toe. Breng aan de kook en laar 3 kwartier sudderen.
- Doe nu de (bresaola,) saffraan (en room) bij de soep en roer om.
- Piet Huysentruyt serveert zijn wortelsoep met een extra geut Alpro Soja Cuisine room en enkele blaadjes kervel. Wij houden het makkelijk en serveren met wat zeker voorhanden is: vers geraspte wortel.
Een reactie achterlaten