3 recepten om lekkere coucous salade te maken zodat je ofwel supersnel kan smullen, ofwel een lekkere lunchbox kan maken voor op je werk ofwel warm uit de oven kan serveren.
Klassiek wordt couscous gestoomd boven een lekker stoofpotje met lam of kip en allerlei groenten. Niet echt makkelijk als je niet in een Noord-Afrikaanse keuken bent opgegroeid. Een snelle, vegetarische variant kan je zelf maken met instant couscous en groentebouillon.
Voor de echte smaak raden we je toch aan eens een Noord-Afrikaans restaurant binnen te stappen: ook een manier op supersnel couscous op je bord te krijgen en bovendien geen afwas achteraf.
Naar wens en eigen creativiteit kan je altijd nog wat gare erwtjes, kikkererwten of verse radijsjes, tomaten of olijven door de couscous mengen net voor het serveren.
1. Recept klaar in 15 minuten
Snelle salade ingrediënten:
- 100 gram couscous
- 200 ml hete groentebouillon (van een blokje, zonder veel zout)
- 2 lenteuitjes
- 1 rode paprika
- ½ komkommer
- 50 gram feta kaas
- 2 eetlepels pesto
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
Snelle salade klaarmaken:
- Maak de couscous zoals op de gebruiksaanwijzing vermeld staat (doe in een kom, giet er de hete groentebouillon over, dek af en laat een 10 tal minuten trekken tot alle bouillon door de couscous is opgenomen en de couscous).
- Ondertussen kan je alle groenten fijn snijden (paprika en komkommer in kleine kubusjes, ajuin in dunne schijfjes).
- Als de bouillon in de couscous getrokken is, roer je er de pesto door, en bestrooi met feta en pijnboompitten. ideaal voor op een picknick
2. Recept voor couscous salade in je lunchbox
Kan je heerlijk serveren met een stuk kip aan’t spit.
Lunchbox salade ingrediënten:
- 250 gram instant couscous
- 1 rode ajuin, zeer fijn gesneden
- 1 bos verse, fijngehakte koriander
- 1 bos verse, fijngehakte peterselie
- sap en zeste van 1 citroen (of limoen)
- ½ komkommer: verwijder de zaadjes en snijd in kleine dobbelsteentjes
- indien gewenst: 30tal gram geroosterde sesamzaadjes
- indien gewenst: 30 gram geroosterde zonnebloempitten
- 4 eetlepels olijfolie van koude persing
- versgemalen zwarte peper
- zout
Lunchbox klaarmaken:
- Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Als de couscous klaar is, meng je deze met alle andere ingrediënten, doe in je lunchbox, laat de smaken (minstens een half uurtje) inwerken en serveer op kamertemperatuur.
3. Couscous salade uit de oven
Voor de tomaten:
- 8 middelgrote trostomaten
- zout, peper en een snuifje suiker
- 3 1/2 theelepel olijfolie
- 2 verse takjes munt
Voor de vulling:
- 100 gram voorgekookte couscous
- 150 ml groentebouillon
- 1 teentje knoflook
- 2 sjalotten
- 50 ml witte balsamico azijn
- 100 gram feta kaas (45% vet)
- 4 theelepel olijfolie
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- 6 verse takjes munt, blaadjes fijngehakt
- zout en peper
- 1 theelepel kaneelpoeder
Oven couscous salade maken:
- Oven voorverwarmen op 200 ° C.
- Was de tomaten, verwijder de top maar houd ze apart. Hol de tomaten uit met een klein, rond meloenlepeltje.
Couscous vulling bereiden:
- Breng de groentebouillon aan de kook.
- Doe de couscous in een kom, giet er de hete bouillon over en laat 5 minuten staan.
- Was de munt en schud droog. Verwijder de bladeren en hak deze fijn.
- Pel de sjalotten en de knoflook, hak fijn en bak licht aan in een beetje olijfolie. Zorg dat de knoflook niet bruin verbrand.
- Voeg de balsamico azijn, de pijnboompitten, munt en verkruimelde feta toe en meng het geheel onder de couscous.
- Breng op smaak met zout, peper en kaneel naar smaak.
Ovenschotel bereiden:
- Vul de holte van elke tomaat met de couscous salade. Zet het tomatenhoedje er terug op en zet in een ingevette ovenschaal.
- Strooi er een paar druppels olijfolie, zout, peper en een snuifje suiker over.
- Bak de tomaten voor 10 minuten in de oven.
Garneer de tomaten met een klein gewassen en uitgelekt blaadje munt en dien je couscous salade onmiddellijk, ovenwarm op.
Een reactie achterlaten