4 lekkere recepten om gebakken aardappelen te maken en onze visie hoe gezond aardappelen wel zijn, zodat je lekker, goedkoop en vooral makkelijk zal genieten.
Wie diëten volgt zoals het Paleo Dieet of De Voedselzandloper, die zal ofwel horen dat aardappels “verboden” zijn, ofwel meegesleept worden in eindeloze discussies of aardappels nu wel of niet zijn toegelaten…
Terug naar de basis: aardappels zijn een “recente” aanvulling van ons dieet: tijdens de grote hongersnoden in de 18de eeuw zouden aardappels in Frankrijk bij op het menu verschijnen. Anderen zeggen dan weer dat de aardappels al vanaf de 16de eeuw door kanunnik Frans van Sterbeek in de Kempen werden ingevoerd.
Feit is dat de aardappel voor de westerlingen werd ontdekt, na de ontdekking van Amerika. De aardappel komt oorspronkelijk uit Latijns Amerika, waar het al veel langer op het menu staat, zonder dat je daar hoorde klagen van welvaartsziekten.
Het loopt steeds compleet fout met je gezondheid wanneer je stopt gevarieerd te eten. Bijvoorbeeld wanneer je elke dag de fastfoodketens binnenrijd voor superdunne frietjes of nog erger: iets gebakken op basis van aardappelmeel. Hoe meer het product door de voedingsindustrie bewerkt is, hoe minder gezond.
Het gezondst is en blijft de ganse – biologisch geteelde – aardappel te eten, in de schil dus, en alles behalve groen gekleurd. De aardappel bevat meer dan 70% water, bijna 1/4de aan zetmeel en een 2tal% aan eiwitten. Deze zitten echter net onder de schil en snijd je bij het schillen weg.
Dus wil je al het goede van de aardappel, ga hem dan niet schillen: in de schil gestoomd behoudt de knol het meeste eiwitten. Gewoon gekookt gaat niet al het zetmeel door je spijsvertering opgenomen worden. Gepureerde aardappels worden vollediger benut en gefrituurde aardappels maakt de aardappel door het extra vet minder makkelijk verteerbaar, maar zet dan weer zetmeel om in dextrine, dat dan weer makkelijker door de darmen wordt opgenomen.
Kan je nog volgen? Wat je onthoudt is: aardappels zoveel mogelijk eten met de schil: dus eet er wat meer wanneer ze in seizoen zijn en varieer met winterse knollen of wortelen (pastinaak, raap, knolselder…) wanneer je bewaaraardappelen gaat schillen. Of maak in de winter stamppot met aardappelen, zodat je dus meer groenten eet en toch geniet van aardappelen.
Hoe aardappelen bakken
- Nieuwe aardappelen: Laat echte hoeveboter in een braadpan lichtjes bruin kleuren, doe er de gewassen aardappelen in, zet een deksel op de pot en laat zo garen en bruinen. Op het eind nog even laten bakken zonder deksel en serveren met fijngehakte peterselie.
- In de oven: Neem een braadpan die in de oven kan, zet op het vuur, smelt er hoeveboter in en giet er wat arachideolie bij. De aardappelen wassen, in stukken van gelijke grootte snijden en beginnen aanbakken. Indien gewenst grof gesneden ui, plat geklopt knoflook, tijm of rozemarijnblaadjes toevoegen en alles even aanbakken. Daarna zonder deksel (een kwartiertje) verder laten garen in je oven op 180 graden.
- Geschilde aardappelen: in dunne schijfjes van 2 tot 3 mm snijden, in een pan met ofwel gewoon hoeveboter (of reuzel) ofwel met100 ml volle melk, een klont boter en 2 sneden gruyèrekaas leggen, kruiden met peper en zeezout en onder deksel garen. Op het eind zonder deksel bruin laten bakken.
En wie gewoon de smaak van klassiek gebakken aardappelen wil proeven (met mayonaise), die gaat met onderstaande werkwijze te werk: serveer er flink wat verse salade bij (doe daar de mayonaise onder, dan zal je minder mayonaise eten dan wanneer je je gebakken aardappelen rechtstreeks in de mayonaise dipt) en eet smakelijk!
Gebakken aardappelen
Ingrediënten
- bewaaraardappelen
- water
- rotszout
- vetstof om te bakken arachideolie en wat hoeveboter, zodat je weet als de boter gaat sissen, dat je vet warm genoeg is om te gaan bakken
Bereiding
- Schil de aardappelen en verwijder de ogen.
- Doe in een kookpot, zet ze onder water, voeg wat zout toe en breng aan de kook onder deksel (een 10 tot 15 tal minuten).
- Giet de gegaarde aardappels onmiddellijk af, zet de pot terug op het vuur en laat de rest van het water verdampen.
- Haal de aardappels uit de pot en laat afkoelen.
- Snijd de aardappels in stukken van gelijke grootte en bak in een hete pan met hoeveboter en een scheut arachideolie. Ofwel draai je de aardappels maar 1 keer om (als je grote schijven hebt gesneden is dat ideaal), ofwel draai je de aardappelstukjes meerdere malen om, zodat hopelijk elke kant zal bruin bakken.
- Je bent aan het bakken, dus een hoog vuur gebruiken (niet te hoog uiteraard, je wil de aardappels niet zwart aanbakken).
- Strooi er zout over en serveer je aardappelen met een gemengde salade en een lekker stuk gebakken vlees of stoofvlees.
Een reactie achterlaten