Genieten van de lekkere geur van vers gebakken brood in je keuken? Het kan dankzij dit zeer makkelijk basisrecept om brood te bakken in de oven zonder broodbakmachine of speciale vaardigheden.
Er zijn veel manieren om brood te maken en dit is naar onze mening de meest eenvoudige. Brood bakken is geen exacte wetenschap, waar cakes en andere patisserie gebakjes uit de bakkerij dat wel zijn.
Van zodra je de basis onder de knie hebt kan je noten toevoegen voor notenbrood. Of rol het deeg voor 1 brood uit in 3 worsten waarin je kaneel en rozijnen verwerkt alvorens de 3 worsten samen te vlechten. Of bol het brooddeeg op voor kleine broodjes. Of voeg stukjes kaas of stukjes ham toe: experimenteer totdat je je eigen lekker brood recept vind.
Voor een lekkere, knapperige broodkorst bestrijk je het brood net voor het bakken met water, koffie, melk of losgeklopt ei. Ideaal is een kopje water in de oven te zetten tijdens het bakken.
Het belangrijkste is de keuze van de juiste bloem. De Aveve (BoerenBond) bijvoorbeeld verkoopt allerlei bloemmengsels om brood te bakken. Kies bloem met veel gluten: het zijn deze gluten die na langdurig kneden het deeg elasticiteit geeft om de koolzuurgasbelletjes vast te houden en zo het brood luchtig doet rijzen.
Kneden is evenzeer belangrijk: je deeg moet elastisch worden vooraleer je het laat rusten om te laten gisten.
Brood bakken recept
- 2 eetlepels gist
- 2 kopjes lauw-warm water (tussen de 35 en de 46 graden, ongeveer zo warm als in de douche: ideale temperatuur om de gist zijn werk te laten doen en het brood te laten rijzen)
- 5 kopjes bloem voor brood (geen gewone bloem voor alle doeleinden) afgemeten in een deel van 2 kopjes (voor de giststarter) en 1 deel van 3 kopjes
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels olie
- 2 theelepels zout
- 3 broodvormen
Zelf brood bakken
Giststarter maken: neem 2 kopjes bloem en meng er het lauwe water door. Voeg er vervolgens 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels olie. 2 eetlepels gist en 2 theelepels zout aan toe en roer goed door elkaar.
- Als je water warm genoeg is ga je na 8 tot 10 minuten flink wat bellen zien opsprankelen: de gist is duidelijk in werking getreden.
- Voeg nu onder voortdurend roeren de rest van de bloem bij in de kom tot je het deeg in de kom niet meer kan roeren. Strooi wat bloem op een werkvlak en keer hierover de kom om: haal al het brooddeeg uit de kom en begin het te kneden op het werkvlak. Zet de meeste kracht met de achterkant van je hand, en begin niet met je vingers in het deeg te prikken.
- Voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is, voeg meer water toe als het deeg te droog is om te kneden. Brooddeeg zo nu en dan dichtvouwen en verder kneden.
- Sla, trek en vouw het deeg voor een 10 tal minuten totdat het dezelfde textuur heeft en aanvoelt als je oorlel en bol het op.
- Doe het deeg terug in de kom,
- dek af met een vochtige handdoek en
- laat op een warme plaats een 45 tal minuten tot 1 uur rijzen, totdat het deeg in omvang ongeveer verdubbeld is.
- Duw en klop het deeg naar omlaag, klop het brooddeeg goed en verdeel het over 3 ingevette broodvormen.
- Laat het deeg in de vormen rijzen tot de omvang opnieuw ongeveer verdubbeld. (zou sneller moeten gaan dan de eerste gisting want er is nu flink veel gist in het brood aanwezig).
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden en zet de broden in de oven als ze gerezen zijn.
- Laat de broden in de oven bakken tot ze gaar zijn. (25 minuten geeft een zeer licht gebakken brood zoals op de foto, 35 tot 40 minuten op 225 graden voor een donker gebakken brood). Als het brood gebakken is, haal de broodvormen uit de oven en leg met de zijkant enkele seconden op een rek zodat de broden kunnen uitdampen,
- waarna je ze uit de vormen laat schuiven
- en verder laat afkoelen op een rek.
Ik begrijp helemaal niet waarom er suiker in brood moet.
Beste Marie-Christine,
Er moet helemaal geen suiker in brood hoor, wie meer geduld heeft laat het brood gewoon rijzen zonder gist.
suiker voedt de gist
Een warme plaats om te laten rijzen. Betekent dit ook een oven op 50 graden?
Dag Bart,
De ideale temperatuur voor gist ligt rond de 30 graden. En een snelle gisting op 30 graden geeft daarom geen lekkerder brood. Een warme kamer is dus ideaal, een oven kan al eens te warm zijn. Gist zal sterven bij een temperatuur van 50 graden.