Heb je dit gehaktbrood met bier al geproefd? Écht een absolute topper! Zowel bij de patatten als warm bij je boterham met kriekskes of koud met mosterd… Hmmm!
Geniet van dit makkelijk en zeer lekker gehaktbrood recept met bier… Zodat je met weinig werk en bijna geen afwas je restjes brood kan verwerken in een heerlijk vleesgerecht.
Tips om gehaktbrood nog lekkerder te maken
1) In plaats van simpelweg gemengd gehakt te verwerken, gebruiken we gewoon rundsgehakt… Maar we mengen hierdoor chorizo:
- voor het extra vet en
- voor de extra pikante smaak. We leggen bovenop nog enkele reepjes spek voor meer smaak en vet. Wil je goedkoper werken, vervang dan de chorizo met spek, cayennepeper en paprikakruiden.
2) Wat ligt aan de basis van brood? Graan! Wat ligt aan de basis van bier? Ook graan. Ok, andere graansoort, maar we blijven in de buurt :-) We voegen wat La Trappe Quadruple abdijbier toe. Dit is een amberkleurig luxebier van 10 graden alcohol. Gerijpt in eiken vaten met een licht zoete, licht bittere smaak. Luxe bier maakt luxe gehaktbrood! Let op: kies voor een bier dat niet superbitter is! Want anders zal na lang garen de bittere smaak in gans je gerecht terug te vinden zijn.
3) In plaats van paneermeel: gebruiken we voor extra meer smaak brood met zoveel mogelijk verschillende granen. Steeds je wat oud brood over hebt, vries je het in tot je genoeg restjes hebt om er je eigen paneermeel van te maken.
4) Door het gehakt niet voor te bakken, spaar je wat afwas en extra werk uit, want je moet bij de pan blijven om het vlees aan alle kanten bruin te bakken. Het voordeel van de pan is dan weer dat je met het braadvocht een lekkere saus kan maken.
Hoe Lekker Luxe Gehaktbrood maken
Ingrediënten
- 150 gram chorizoworst
- 450 gram gehakt van het rund
- 2 knoflookteentjes
- 1 ajuin
- 1 ei van de biologische kwekers of tuinders
- een 4tal sneden oud brood of beschuiten of paneermeel
- een broodvorm of cakevorm en boter of olie om in te vetten
- 75 to t 150 ml La Trappe Quadruple trapistenbier
- enkele sneedjes spek
- 2 eetlepels poeder van koriander
- 1 eetlepel poeder van chili
- zout en peper
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Snijd de knoflookteentjes fijn en plet ze.
- Snijd de ajuin uiterst fijn.
- Snijd ook de chorizoworst zo fijn mogelijk of gebruik een cutter of blendertje.
- Toast het oude brood in een pan, cutter het fijn of verkruimel met je handen en toast opnieuw in de pan.
- Neem een kom en meng er het gehakt met de chorizo, het verkruimelde brood (beschuiten of paneermeel), de eieren en de kruiden in. Meng er als laatste het bier door en voeg indien nodig meer verkruimeld brood, beschuit of paneermeel aan toe. Of voeg meer bier als het mengsel te droog aanvoelt.
- Vet een klein broodblik in met boter en druk er het vleesmengsel in. Leg er wat spekreepjes bovenop.
- Zet het bakblik in het midden van de oven, draai de temperatuur naar 175 graden en laat het gehaktbrood ruim een 45tal minuten garen. Serveer de rest van het bier bij de maaltijd.
Een reactie achterlaten